Κυκλοφόρησε η «Ορθή Ψήφος» του Αλέξανδρου Βιλδιρίδη - Karfitsa.gr
Πολιτισμός Συνεντεύξεις

Κυκλοφόρησε η «Ορθή Ψήφος» του Αλέξανδρου Βιλδιρίδη

Οι πολιτικές ιδέες δεν αφορούν ποτέ μόνο εκείνον που τις υποστηρίζει ή τις διατυπώνει. Χωρίς καμία εξαίρεση, κάθε ισχυρισμός πολιτικής φιλοσοφίας είναι ισχυρισμός για το πώς πρέπει να ζουν οι άλλοι. Και κάθε διαφωνία στην πολιτική, ανεξαιρέτως, είναι διαφωνία που αφορά την ελευθερία των άλλων∙ αυτό είναι το μοναδικό της διακύβευμα.
Δεν υπάρχει αθώα ιδεολογική συζήτηση. Δεν υπάρχει πολιτική συζήτηση στην οποία δεν επιχειρείται εξανδραποδισμός∙ δεν υπάρχει πολιτική συζήτηση στην οποία δε διακυβεύεται η ελευθερία.
Η πολιτική, λοιπόν, είναι το μοναδικό γνωστικό πεδίο στο οποίο οι απόψεις δεν είναι απλές απόψεις, αλλά διαταγές. Και ίσως το μοναδικό γνωστικό πεδίο στο οποίο θεωρείται θεμιτό ο καθένας να έχει τη δική του άποψη. Διακρίνετε και εσείς το ηθικό παράδοξο;

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Βιλδιρίδης στην πρώτη συγγραφική απόπειρά του με την  «Ορθή Ψήφο» επιχειρεί να απαντήσει με τρόπο απλό, περιεκτικό και ακαταμάχητο σε όλα τα θεμελιώδη προβλήματα της πολιτικής φιλοσοφίας, καθώς και να εξοπλίσει τους αναγνώστες της με μια απλούστατη μεθοδολογία αντιμετώπισης όλων των διλημμάτων πολιτικής υφής με τα οποία μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι. Κυρίως, επιχειρεί να ενσωματώσει την έννοια της ελευθερίας στα πάγια αντανακλαστικά της πολιτικής σκέψης κάθε αναγνώστη, προειδοποιώντας τον για τις παγίδες αυταρχισμού που κρύβονται πίσω από κάθε ιδεολογική πρόταση.

Τι πραγματεύεται το βιβλίο;

Πρόκειται για βιβλίο με αντικείμενο καθαρά την πολιτική φιλοσοφία. Αποτελείται από απλούς συλλογισμούς, χωρίς βιβλιογραφικές αναφορές. Μπορεί να το διαβάσει κανείς χωρίς να έχει καμία απολύτως γνώση φιλοσοφίας ή πολιτικής – ή οποιουδήποτε γνωστικού αντικειμένου γενικότερα. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι είναι εύκολο στην ανάγνωσή του. Τουναντίον, ο αναγνώστης πρέπει να είναι συγκεντρωμένος και, πολύ πιθανώς, να ξαναδιαβάσει ορισμένα σημεία του για να τα κατανοήσει. Είμαι σχεδόν βέβαιος, όμως, ότι στο τέλος της ανάγνωσης, θα συμφωνεί μαζί μου ότι το περιεχόμενό του είναι σχεδόν αυτονόητο. Μολονότι αυτονόητο, βέβαια, περιέχει συμπεράσματα τα οποία δε θα συναντήσει κανείς σε άλλα βιβλία.

Αν έπρεπε να συνοψίσω το περιεχόμενό του σε μία πρόταση, θα έλεγα ότι το βιβλίο περιγράφει – ή μάλλον αποκαθιστά – τη σχέση μεταξύ ηθικής, λογικής, αλήθειας και πολιτικής φιλοσοφίας.

Γιατί επιλέξατε το αντί-βιογραφικό και ένα ανατρεπτικό εξώφυλλο;

Η επιλογή του αντί-βιογραφικού γίνεται κατανοητή τη στιγμή που διαβάζει κανείς την πρώτη πρότασή του. «Όταν σε ένα βιβλίο ελέγχονται ιδέες, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να έχει ο αναγνώστης πρόσβαση σε βιογραφικές πληροφορίες του ανθρώπου που το έγραψε».

Δε νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε λέξη από τις παραπάνω. Οι ιδέες έχουν τη δική τους υπόσταση και το πρόσωπο που τις διατυπώνει, τις εκφράζει ή τις εκλεπτύνει δεν πρέπει – ούτε και μπορεί, αν σεβόμαστε τη λογική – να ασκεί καμία επίδραση στο κύρος τους.

 

Ο ρόλος της ηθικής στο βιβλίο και στην Ελλάδα του 2021.

Το βιβλίο δεν αναφέρεται στην Ελληνική πραγματικότητα. Οι ιδέες που εξετάζει είναι καθολικές. Ο ρόλος της ηθικής στην πολιτική φιλοσοφία – συνεπώς και στο βιβλίο – είναι κυρίαρχος. Κάθε πολιτική ιδέα και πρόταση, από τις φαινομενικά πιο όμορφες και αγνές, μέχρι τις φαινομενικά πιο άσχημες και νοσηρές, είναι απολύτως και αυστηρώς ηθική σε περιεχόμενο. Η λογική και η αλήθεια δεν έχουν καμία σχέση με τις πολιτικές ιδέες.

Υπάρχει τελικά ορθή ψήφος;

Βεβαίως. Μια από τις ιδέες που θέλω να καταστρέψω με το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ότι ο καθένας νομιμοποιείται – λογικά – να έχει όποια πολιτική άποψη θέλει.  Η αντίθεση σε αυτή την ιδέα μπορεί να ακούγεται ριζοσπαστική, είναι όμως απόλυτα λογική και αναμφίλεκτη. Η μεθοδολογία για τη διάγνωση της ορθής ψήφου αναλύεται διεξοδικά στο βιβλίο.

 

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ