Κυπριακό: «Ναι» Αναστασιάδη στην πρόταση Ακιντζί για άτυπη διάσκεψη - Karfitsa.gr
Διεθνή Επικαιρότητα

Κυπριακό: «Ναι» Αναστασιάδη στην πρόταση Ακιντζί για άτυπη διάσκεψη

Ικανοποίηση για την εισήγηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κρανς Μοντανά, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο κ. Μουσταφά Ακιντζί, κατ΄αντίθεση με την πρότασή του για το θέμα των υδρογονανθράκων που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου, στην επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ ημερομηνίας 10 Ιουλίου, εισηγείται τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κρανς Μοντανά, υιοθετώντας εν τη ουσία μία εκ των προτάσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και γραπτώς εισηγηθεί προς τον ΓΓ στην επιστολή του της 14ης Ιουνίου», ανέφερε ο κ. Προδρόμου, σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο Κύπριος πρόεδρος είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ΄ ιδίαν είτε στην παρουσία της κ. Λουτ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κρανς Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

Σημείωσε ότι επανέναρξη των συνομιλιών σημαίνει ότι και η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της, είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε με σχεδιασμούς που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Σε ερώτηση εάν η κυπριακή Κυβέρνηση έχει πληροφόρηση για το τι οδήγησε στην αλλαγή στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε πως η ενημέρωση που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση είναι ότι ο κ. Ακιντζί έχει απευθυνθεί με αυτή την επιστολή στις 10 Ιουλίου στον γ.γ. των ΗΕ και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο βαθμό που επρόκειτο για εισήγηση την οποία είχε καταθέσει και γραπτώς στον γ.γ. στις 14 Ιουνίου, οπωσδήποτε αντικρίζει θετικά την εισήγηση του κ. Ακιντζί και με τη σημερινή τοποθέτηση δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ΄ ιδίαν είτε στην παρουσία της κ. Λουτ.

Υπενθύμισε ότι η εισήγηση του κ. Αναστασιάδη αφορούσε τη σύγκληση μιας σύσκεψης διαδικαστικού χαρακτήρα για να προετοιμάσει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με τη σύνθεση της διάσκεψης των ΗΕ στο Κρανς Μοντανά. Σημείωσε, συνεχίζοντας, ότι είναι απαραίτητο για την επανέναρξη των συνομιλιών να υπάρξει θετικό κλίμα και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει και η Τουρκία.

Επανέλαβε ότι δεν τίθενται όροι και προϋποθέσεις από τη δική πλευρά της Λευκωσίας, πλην όμως είναι σαφές ότι ενδεχόμενη επανέναρξη διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει μέσα στο κατάλληλο θετικό κλίμα, ήτοι να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα και στην ξηρά.

Ερωτηθείς εάν η σημερινή τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη θα διαβιβαστεί στο πλαίσιο της επιστολής που ετοιμάζεται για την πρόταση Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Προδρόμου είπε πως πρόκειται για «δύο διαφορετικά θέματα».

Ανέφερε καταλήγοντας ότι το Προεδρικό λαμβάνει ήδη τις τοποθετήσεις των κομμάτων τις οποίες θα λάβει υπόψιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνοντας την επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες για την πρόταση Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.
 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ