Κυριάκος Κυριάκος: Η πολιτική είναι η τέχνη που φτιάχνει τις ζωές μας - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Κυριάκος Κυριάκος: Η πολιτική είναι η τέχνη που φτιάχνει τις ζωές μας

Ο Κυριάκος Κυριάκος για 20 συναπτά έτη αποτέλεσε την επικοινωνιακή «φωνή» του ΠΑΟΚ. Έχει κανείς όμως αναρωτηθεί πως είναι να λες «αντίο» μετά από τόσα χρόνια; Τις απαντήσεις τις δίνει ο ίδιος, μέσω της συνέντευξής του στη karfitsa. Ο Κυριάκος Κυριάκος άνοιξε την ψυχή του, μίλησε για όσα αφήνει πίσω του, αλλά και την μεγάλη πρόκληση που ανοίγεται μπροστά του: την υποψηφιότητά του στις εθνικές εκλογές με το ΚΙΝΑΛ στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Συνέντευξη στον ΘΩΜΑ ΜΙΧΟ

Μετά το «αντίο» στον ΠΑΟΚ, έχεις προλάβει να αντιληφθείς το τι αφήνεις πίσω σου, αλλά και το τι σε περιμένει μπροστά σου;

Όλα αυτά είναι προϊόν μεγάλης ανάλυσης. Ο ΠΑΟΚ και τα media ήταν η εξειδίκευση μου. Οπότε, ξέρω τι αφήνω πίσω μου. Αφήνω εκτός των άλλων και μια σούπερ ομάδα ατόμων που συνεχίζουν το έργο μας. Το τι ανοίγεται μπροστά μου δεν το ξέρω. Πρέπει να κάνω άλματα γνώσης, οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι και ο χρόνος είναι λίγος αλλά γενικά στη ζωή μου πάντα προσαρμοζόμουν εύκολα και τα έβλεπα όλα με μία άγνοια κινδύνου.

Πώς θα περιέγραφες όλα όσα έζησες στον ΠΑΟΚ αυτή την 20ετή διαδρομή σου με λίγες λέξεις;

Με κάτι πολύ επίκαιρο. Με τους στίχους του τραγουδιού: «είμαι ένας άλλος ζω σε παράνοια» (γέλια). Είναι πραγματικά ένα συναισθηματικό τρενάκι τρόμου. Όλα είναι πολύ έντονα. Πολλές χαρές και περισσότερες λύπες, όλα άσπρα – μαύρα, μια σπάνια ισορροπία. Σε γενική εικόνα ένα πολύ μεγάλο σχολείο. Δεν θα μπορούσα να έχω ονειρευτεί καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία στη ζωή μου ποτέ.

Αν η καλύτερη στιγμή της πορείας σου στον ΠΑΟΚ είναι το φετινό νταμπλ, αντίστοιχα ποιά είναι η πιο δύσκολη ανάμνηση, κάτι που ενδεχομένως να σε λύγισε και σκέφτηκες να τα παρατήσεις;

Το δεν αντέχω άλλο, τα παρατάω, το είπα πέρυσι στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Εκεί πάρθηκε η απόφαση μου. Με πολύ ανάλυση με κρύο μυαλό την επομένη ημέρα, γιατί θεωρούσα πως οι έντονοι αγώνες και η πίεση για να αλλάξουμε το σκηνικό του ποδοσφαίρου απέτυχαν. Θεωρούσα μέχρι εκείνο το βράδυ του Φλεβάρη πως το περυσινό πρωτάθλημα διεξάγεται επί ίσοις όροις, αλλά αποδείχτηκε πως έγιναν πίσω από την πλάτη μας άλλου είδους συμμαχίες για να βρεθούμε στο καναβάτσο. Κυρίως επικοινωνιακά. Είπαμε, όμως, να σφίξουμε τα δόντια για άλλη μία χρονιά. Ο καθένας από το δικό του τομέα. Ήθελα να γράψω ένα πρωτάθλημα στο βιογραφικό μου. Έτσι ονειρευόμουν το τέλος μου. Και το πετύχαμε με κάτι ανεπανάληπτο, με το αήττητο πρωτάθλημα, με ένα νταμπλ, στην πιο ιστορική χρονιά του ΠΑΟΚ ακόμα και από όσες έρθουν. Ήταν το πικ για να πω το αντίο.

Είσαι ένας από τους ανθρώπους που έχεις ζήσει περισσότερα από τον καθένα τον Ιβάν Σαββίδη και την ίδια στιγμή είσαι αυτός που έχει μιλήσει λιγότερο γι’ αυτόν. Ποιός είναι ο Ιβάν Σαββίδης μέσα από τη δική σου ματιά;

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας άνθρωπος που ήρθε και δεν ασχοληθήκαμε εμείς τόσο πολύ μαζί του. Είχαμε μια αλαζονεία σαν κοινό του ΠΑΟΚ να τον κατανοήσουμε και αφήναμε εκείνον να προσπαθήσει να γίνει κατανοητός σε εμάς. Αυτή η αλαζονεία και η δική μας ανικανότητα να τον καταλάβουμε και να τον μεταφράσουμε σε εισαγωγικά στην κοινωνία, δημιούργησαν μία φθορά, μια απόσταση. Ο Ιβάν Σαββίδης προήρθε από μία άλλη καθημερινότητα με διαφορετικές ιδιαιτερότητες. Ήρθε να ευεργετήσει μια ομάδα, μια πόλη, μια χώρα ολόκληρη και δεν είχε και χρόνο να καταλάβει πως θα σε καταλάβουν και πως θα σε επικοινωνήσουν. Κάποια στιγμή που δενόμασταν πιο πολύ, μετά από πιο συχνές μας συναντήσεις, περισσότερες επικοινωνιακές προκλήσεις, καταλάβαμε τις σκέψεις του, τα άγχη του. Του ζήτησα πολλές φορές συγνώμη γιατί θα έπρεπε να τον έχω καταλάβει νωρίτερα και αν το έκανα εγώ αυτό, θα το έκανε και πολύς κόσμος ακόμα μέσω της δικής μου παρουσίας. Χάσαμε μια περίοδο από το 2012 μέχρι και το 2015 που χανόμασταν στη μετάφραση. Από εκεί και πέρα ήταν ο ηγέτης μια στρατηγικής και μιας πολιτικής που το αποτέλεσμα φάνηκε ξεκάθαρα φέτος.

Ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο μπροστά σου, αυτό της πολιτικής μέσω της υποψηφιότητάς σου με το ΚΙΝΑΛ. Πώς προήλθε αυτή σου η απόφαση;

Και η δουλειά που έκανα πολιτική ήταν. Έχω μια λατρεία για την πολιτική από πολύ μικρός, μεγάλωσα σε ένα σπίτι με πολλές ιδέες και αρχές από την οικογένειά μου. Αγαπούσα τον Τύπο, την επικοινωνία, την πολιτική. Θυμάμαι πως περίμενα τις ειδήσεις των οκτώ για να μάθω τα πολιτικά νέα της χώρας. Ήταν πάντα μέσα μου σε όλη μου τη ζωή. Παρόλα αυτά, θεωρούσα ανέντιμο να χρησιμοποιήσω την προβολή της θέσης μου στον ΠΑΟΚ για να ξέρει ο κόσμος πράγματα για μένα. Η πολιτική είναι κάτι ύψιστο, είναι λειτούργημα, μια τέχνη, είναι η τέχνη αυτή που φτιάχνει τις ζωές μας, σχεδιάζει το όνειρο και μας καθοδηγεί για να το φτάσουμε. Η πολιτική σαν έννοια έχει φθαρεί εξαιτίας κάποιον πολιτικών. Ο κόσμος γύρισε την πλάτη και αυτό είναι επικίνδυνο. Χρειάζονται πέντε άνθρωποι, δέκα, εκατό, χίλιοι για να επαναπολιτικοποιηθεί μια νέα γενιά, ώστε να κρατηθούμε σε ένα τόξο δημοκρατίας, σε ένα τόξο κοινής λογικής, του αυτονόητου και να ενώσουμε δυνάμεις. Να συνεργαστούμε και να πάμε ένα βήμα μπροστά. Να μη φύγουν οι υγιείς δυνάμεις σε πράγματα που μπορεί να φέρουν καταστροφή, όπως είναι: ο φασισμός, ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός.

Αλήθεια, σε φοβίζει το «τσουβάλιασμα», η κρίση του καθενός που θα πει: «Γιατί ρε Κυριάκο και εσύ να γίνεις πολιτικός»;

Όχι, δεν το φοβάμαι. Έχω σκληραγωγηθεί και είμαι έτοιμος να το αντιμετωπίσω, ξέρω σε τι χώρο μπαίνω. Στόχος μου είναι σιγά σιγά και με ένα μακροπρόσθεσμο σχέδιο να αλλάξουμε την εικόνα που έχει ο κόσμος για την πολιτική και τους πολιτικούς.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που θα κρίνουν με οπαδικά γυαλιά. Τι θέλεις να πεις σε όλους αυτούς;

Να ξεκαθαρίσω πως θεωρώ ότι θα ήταν λάθος κάποιος να με ψηφίσει επειδή είμαι ΠΑΟΚ. Ακόμα και για τους ΠΑΟΚτσήδες. Αυτό που θα ήθελα να εκτιμηθεί, όμως, είναι η δουλειά που έκανα στον ΠΑΟΚ. Να εκτιμηθεί από όσους παρακολουθούσαν τη δουλειά μου, γιατί είναι μία δουλειά πολιτική. Κατά του λαϊκισμού της τοξικότητας και υπέρ της κοινωνίας. Η οπαδική ταυτότητα του καθενός είμαι μία συγκυριακή επιλογή.

Το πρόσφατο παράδειγμα της μεγάλης αποχής από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κάτι που σε προβληματίζει ενόψει της 7ης Ιουλίου;

Είναι η πρώτη φορά που θα αναγκαστώ να ζητήσω από ανθρώπους που λένε πως με εκτιμούν, ότι αυτό είναι αναγκαίο να το δείξουνε στις 7 Ιουλίου. Όσο ωραία και να τα λέμε, αν αυτό δεν κεφαλοποιηθεί στην κάλπη, δεν έχει καμία σημασία. Ακόμα και αν δεν ψηφίσουν εμένα, επειδή οι εκλογές γίνονται σε δύσκολη ημερομηνία, είναι σημαντικό ο κόσμος να μείνει στην πόλη όπου ζει και να ψηφίσει. Είναι απαραίτητο να ζητήσω αυτό το πράγμα: να είναι εδώ, μαζί μου και παρόντες στις 7 Ιουλίου. Αν κάποιος πιστεύει πως είμαι ένας χρήσιμος άνθρωπος για την πολιτική, να είναι εδώ και να σταυρώσει το ονοματάκι μου στις 7 Ιουλίου στην Α’ Θεσσαλονίκης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ