Κυριάκος Μητσοτάκης: Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τον φετινό Αύγουστο – Ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τον φετινό Αύγουστο – Ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού

Με δυνατό χειροκρότημα υποδέχτηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός μετά τις εκλογές στις 7 Ιουλίου, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι έχει ανέβει εκατοντάδες φορές σε αυτό το βήμα, αλλά σήμερα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για αυτόν και τη χώρα που θα επιστρέψει σε αυτό που ονόμασαν και άλλοι «νέα κανονικότητα». «Είναι καιρός η αυτοδύναμη Ελλάδα να πάει μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει με «ενότητα, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά».

«Μικρές επαναστάσεις»

«Και η λαϊκή εντολή που πήραμε ήταν σαφής και πεντακάθαρη. Θέλω να απελευθερώσω τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Γιατί μόνο τότε θα απελευθερωθούμε από τα μνημόνια. Πρέπει να λάβουμε τολμηρές κεντρικές επιλογές και μικρές επαναστάσεις που μπορεί να κάνει ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στα όσα καταλογίζουν στον ίδιο για τη στελέχωση της νέας κυβέρνησης: «Το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο, αλλά έχω την τιμή να ηγούμαι ενός λαού υπερήφανου που τώρα είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Η σύνθεση της κυβέρνηση έγινε χωρίς κομματικές αναστολές και παρωπίδες. Που γεφυρώνει την πολιτική με τον επαγγελματισμό του τεχνοκράτη. Όλες οι θέσεις έχουν στελεχωθεί αξιοκρατικά, χωρίς κομματικές παρωπίδες. Η λειτουργία της κυβέρνησης είναι ομαδική και διαφανής. Η αντιμετώπιση του σεισμού και της θεομηνίας δείχνουν ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα».

Ως προς το δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Προχωράμε στη πραγματική αποκομματοποίηση που κανείς δεν τόλμησε. Επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής στους γενικούς διευθυντές τους άξιους δημόσιους υπαλλήλους».

Το 2020 θα διεκδικήσουμε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως η κυβέρνησή του θα αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα. «Στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο δεν διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία ούτε αμφισβητούνται οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων. Επιτυγχάνοντας ωστόσο τους στόχους δρομολογούμε τολμηρές αλλαγές στην οικονομία. Αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Ότι λέμε το υλοποιούμε με φιλόδοξο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας αρνούμαι να αποδεχθώ ότι δεν μπορούμε να βάλουμε οι ίδιοι σε τάξη τα του οίκου μας», ανέφερε.

Επιπρόσθετα επεσήμανε πως το «2020 θα έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα είναι προς το κοινό συμφέρον το δικό μας και των εταίρων με ακόμα πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με ακόμα πιο τολμηρές περικοπές φόρων».

Οι φορολογικές δεσμεύσεις – Από φέτος η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ο πρωθυπουργός αναπτύσσοντας τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, υποστήριξε: «Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Ειδικότερα, το Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019. Και για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Αλλά αυξάνεται η φορολογική ευθύνη, διευρύνεται η φορολογική βάση με διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών».

Επίσης τόνισε πως:

  • Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε οικοδομές και πωλήσεις ακινήτων
  • Έρχεται Έκπτωση φόρου στις δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων
  • Ο πρώτος συντελεστής για εισοδήματα έως το 10.000, μειώνεται στο 9%
  • Καταργείται σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος
  • Μειώνονται τις ασφαλιστικές εισφορές από το 10% στο 5%.
  • Σταδιακά οι δύο συντελεστές ΦΠΑ θα καταλήξουν στο 11% και το 22%, ενώ ο υπερκατώτατος συντελεστής ΦΠΑ διατηρείται.

Παράλληλα προχώρησε σε μια έκπληξη και ανακοίνωσε πως οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσουν από το 2019 και όχι από το 2020. «Πείτε το και μια κωλοτούμπα από την ανάποδη. Έτσι τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι πολίτες για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα».

Ειδικότερα:

  • Για μικρές περιουσίες η ανακούφιση θα είναι στο 30%
  • Ο φόρος για τις μεσαίες περιουσίες θα μειωθεί κατά 20%.
  • Για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 10%.

Είπε επίσης ότι αμέσως θα αλλάξει η ρύθμιση των 120 δόσεων, με την ελάχιστη δόση να μειώνεται στα 20 ευρώ και το επιτόκιο θα πάει στο 3% από το 5%.

Ως προς τη ΔΕΗ υποσχέθηκε πως θα «κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τη σώσουμε από εκεί που την οδήγησαν οι προκάτοχοί μας. Όπου χρειαστεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα για να ενισχύσουμε την επιχείρηση, θα εντοπίσουμε τους κακοπληρωτές και όταν εξυγιάνουμε την επιχείρηση θα βρούμε στρατηγικό επενδυτή».

Πηγή: paraskhnio.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ