Κυρ.Μητσοτάκης: Η Ευρώπη κρατά ανοιχτές τις πόρτες της στα Δυτικά Βαλκάνια - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα

Κυρ.Μητσοτάκης: Η Ευρώπη κρατά ανοιχτές τις πόρτες της στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε φίλους τον Ζόραν Ζάεφ και τον Μπόικο Μπορίσοφ και  διαβεβαίωσε από το βήμα του Thessaloniki Summit  ότι η Ευρώπη, παρά τις επιφυλάξεις της, κρατά τις πόρτες ανοιχτές στα Δυτικά Βαλκάνια και εξέφρασε την εκτίμηση ότι  με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, το όνειρο για μία χερσόνησο ειρήνης και ελευθερίας -στην οικονομία, στις ιδέες και στην κίνηση ανθρώπων, προϊόντων- μπορεί να γίνει πραγματικότητα και η σημαία της Ευρώπης να κυματίσει, κάποια στιγμή, τόσο στα Τίρανα, όσο και στα Σκόπια.«Το αντικείμενο του forum, «Περιφερειακή Συνεργασία και Μεταρρυθμίσεις», είναι, πράγματι, κομβικής σημασίας τόσο για τα κράτη μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η στιγμή που πραγματοποιείται: Λίγο μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -το πρώτο στο οποίο είχα την τιμή να συμμετέχω ως Πρωθυπουργός της χώρας- ένα Συμβούλιο του οποίου οι αποφάσεις, ξέρω, ότι προκάλεσαν ευρύτερο προβληματισμό στη γειτονιά μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πορεία προς την Ευρώπη περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές

«Η πορεία των δύο γειτονικών κρατών προς την Ευρώπη περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές που οφείλουν να γίνουν. Μεγάλες, δύσκολες τομές στους θεσμούς, στην οικονομική λειτουργία, όπως και στις περιοχές του Δικαίου και των Δικαιωμάτων» τόνισε ο κ Μητσοτάκης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι  αυτές οι αλλαγές θα συμβούν. «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν έκρυψα ποτέ ότι επιθυμούμε τους δύο γείτονές μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ Μητσοτάκης και διευκρίνισε  ότι:

Η  Αλβανία πρέπει να προχωρήσει στην απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή του πληθυσμού της, σεβόμενη απόλυτα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να εγγυηθεί στην πράξη τις περιουσίες και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας αποφεύγοντας, προφανώς, είτε ενέργειες που υπονομεύουν τους κανόνες καλής γειτονίας είτε ρητορισμούς για ανύπαρκτα ζητήματα.

Για τη Β. Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης είπε πως έχουμε χρέος να βελτιώσουμε με ρεαλισμό και ωριμότητα όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Ένα από αυτά είναι οι εμπορικές ονομασίες. «Αύριο θα βρεθώ σε μακεδονικά οινοποιεία, στην Ημαθία, και πρέπει να θεραπεύσουμε προβλήματα που δημιουργούνται από τη χρήση του όρου μακεδονικός οίνος από Σκόπια να κρασιά», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πυξίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η συνεργασία. Βασιζόμαστε σε τρεις άξονες συνεργασίας:

1.Διακρατικές συμφωνίες και συνεργασίες.
2.Είσοδος όλων των βαλκανικών χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
3.Προώθηση της διασυνδεσιμοτητας με διμερή ή πολυμερή σχήματα, στις υποδομές, στις συγκοινωνίες, στις μεταφορές, στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Η κοινή ευημερία περνά μέσα από την κοινή μας πορεία, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Eίπε, επίσης, ότι συζήτησε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, για έναν νέο οδικό άξονα, που θα συνδέσει με ακόμη πιο σύγχρονους όρους τις δύο χώρες, χωρίς να αναφέρει περισσότερα στοιχεία.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης του, κάνοντας συνεχώς αναφορές στις εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα.

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι αύριο θα επισκεφτεί τη Hellenic Steel στα Διαβατά, που μπαίνει σε τροχιά επανεκκίνησης με μία επένδυση ύψους 100 εκατ. Ευρώ και τη δημιουργία 400 θέσεων εργασίας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οικονομικά -κυρίως φορολογικά- μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση θέλοντας να παρουσιάσει το πλαίσιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Ανακοίνωσε επίσης τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων και το νέο ασφαλιστικό ως τα δύο νέα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Η χώρα μας θα σταθεί δυναμικός και αξιόπιστος αρωγός της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων, είπε κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης, διαβάζοντας άρθρο του Ελευθέριου Βενιζέλου στον Κηρυκα Χανίων με εκδότη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1909.

Ρεπορτάζ Γιώργος Νεοχωρίτης

Φωτογραφίες Θανάσης Ελμάζης

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ