Κωνσταντίνος Γιουτίκας: Ζητώ το σταυρό προτίμησης του πολίτη, δίνοντας… απόδειξη - Karfitsa.gr
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 Συνεντεύξεις

Κωνσταντίνος Γιουτίκας: Ζητώ το σταυρό προτίμησης του πολίτη, δίνοντας… απόδειξη

Την πεποίθηση ότι ζητάει τον… σταυρό των ψηφοφόρων έχοντας δώσει «αποδείξεις» για το έργο του σε όσους τον εμπιστεύτηκαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, εκφράζει ο Κωνσταντίνος Γιουτίκας, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και εκ νέου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα. Σε συνέντευξή του στην Karfitsa, ο κ. Γιουτίκας περιγράφει όσα έπραξε προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, μιλάει για το θετικό κλίμα που εισπράττει ο ίδιος και η παράταξή του λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες και αναλύει τις νέες αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.

Κύριε Γιουτίκα, απομένουν δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των περιφερειακών εκλογών. Ποιο είναι το κλίμα που «εισπράττετε» από τους πολίτες;

Είναι πολύ θετικό  για το συνδυασμό μας την «Αλληλεγγύη», την παράταξη που διοικεί την Περιφέρεια την τελευταία πενταετία. Έχουμε  παρουσιάσει σοβαρό έργο και έχουμε δώσει, επίσης, πολύ σημαντικές πρωτιές στην Κεντρική Μακεδονία. Οι πολίτες το έχουν αναγνωρίσει και  πιστεύω ότι θα το επικροτήσουν με την ψήφο τους  την Κυριακή. Σε ό,τι με αφορά, με έχει αιφνιδιάσει ευχάριστα –και δεν σας κρύβω ότι με έχει συγκινήσει– η μεγάλη αποδοχή των πολιτών στο πρόσωπό μου. Είναι η δεύτερη φορά που κατεβαίνω στις εκλογές –η πρώτη ήταν το 2014 σε ηλικία 38 ετών– και διαπιστώνω ότι οι συμπολίτες μας γνωρίζουν σε σημαντικό βαθμό τη δουλειά που  έχω  κάνει και ως περιφερειακός σύμβουλος και ως αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τα τελευταία  δυόμισι χρόνια. Άλλωστε, το προηγούμενο διάστημα  ήμουν συνεχώς ανάμεσά  τους. Σε όλους  τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, στις λαϊκές αγορές, που είναι στην αρμοδιότητα της αντιπεριφέρειας, με έβλεπαν τακτικά και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε από κοντά για τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και να συμφωνήσουμε για τα μέτρα που έπρεπε κάθε φορά να ληφθούν. Παρόλα αυτά, και λόγω χαρακτήρα, είμαι συγκρατημένος. Δεν λέω μεγάλα λόγια. Περιμένω να δω τι θα βγάλει η κάλπη!

Πιστεύετε ότι ο ψηφοφόρος μέσα  στον ορυμαγδό των μηνυμάτων που δέχεται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μπορεί να επιλέξει τους πραγματικά άξιους και ικανούς;

Πιστεύω πως ναι. Είναι θέμα των προσωπικών  κριτηρίων, με τα οποία ο κάθε πολίτης κάνει τις επιλογές  του, αλλά και θέμα του τρόπου με τον οποίο επιλέγει ο κάθε υποψήφιος να απευθυνθεί προς τον πολίτη. Η δική μου επιλογή είναι να «μιλώ» μέσα από τη δουλειά μου. Προσπάθησα να θέσω σε εφαρμογή φρέσκιες ιδέες, να δώσω λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, να συμβάλλω στην υλοποίηση πολιτικών με αναπτυξιακό πρόσημο και σχεδιασμών που μεταφέρουν τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία σε μια νέα εποχή. Και επειδή η σχέση ψηφοφόρου και εκλεγμένου είναι αμφίδρομη, έρχομαι σήμερα να δώσω στον πολίτη που πίστεψε στις προηγούμενες εκλογές σε εμένα, απόδειξη, όπως έλεγε και ένα παλιό σλόγκαν, για τον τρόπο που χειρίστηκα την ευθύνη που μου ανέθεσε. Αυτό θεωρώ ότι είναι το τίμιο από πλευράς μου. Ο ψηφοφόρος μπορεί ν’ αναζητήσει αυτούς που ήταν ικανοί και χρήσιμοι και ανάλογα να «βαθμολογήσει» τον καθένα μας, μπροστά στην κάλπη.

Ποιές είναι οι επιλογές στις οποίες αναφερθήκατε, που ανοίγουν νέες αναπτυξιακές προοπτικές για την περιοχή;

Θα σας αναφέρω τις πιο σημαντικές. Στην αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πετύχαμε να τεθεί σε ισχύ ο Ν. 4302 που ρυθμίζει θέματα λειτουργίας Μεταφορικών Εταιρειών και Logistics, ο οποίος ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κεντρική Μακεδονία. Ήδη περισσότερες από 100 εγχώριες και πολυεθνικές εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις Logistics στη Θεσσαλονίκη. Η αντιπεριφέρεια είναι ο συντονιστής για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του ΤΕΕ/ΤΚΜ και όλων των δήμων κατά μήκος του Θερμαϊκού Κόλπου, μιας μεγάλης κλίμακας παρέμβασης για την ενιαία ανάδειξη και την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Αγγελοχώρι έως το Καλοχώρι. Σχεδιάζουμε ενιαία αρχιτεκτονικά και οργανώνουμε μια συνεχόμενη ζώνη αναψυχής στα 54 χιλιόμετρα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης με χώρους αναψυχής, ψυχαγωγίας και περιπάτου που θα συνδέουν ταυτόχρονα την παραλία με όλα τα μνημεία και τα ιστορικά σημεία της πόλης. Έτσι διαμορφώνουμε μια νέα ταυτότητα  για τη Θεσσαλονίκη, το σύγχρονο brand name της, ενισχύουμε την τουριστική ανάπτυξη, την οικονομία, αναδεικνύουμε τους άγνωστους ακόμη και για τους κατοίκους της πόλης οικολογικούς παραδείσους του Δέλτα του Αξιού και της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου, ενώ  αποδίδουμε το παραλιακό μέτωπο, πιο λειτουργικό και αισθητικά αναβαθμισμένο στους πολίτες. Μεταμορφώνουμε τη Θεσσαλονίκη σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, με σεβασμό προς  τους πολίτες της και το περιβάλλον, υιοθετώντας πρωτοποριακές παρεμβάσεις στους τομείς της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και της Βιώσιμης Αστικής Μετακίνησης. Προχωρούμε στην προμήθεια των πρώτων 14 ηλεκτρικών οχημάτων που θα ενταχθούν στο στόλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς  και 20 διπλών φορτιστών. Ο πρώτος κοινόχρηστος σταθμός δωρεάν φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα  ήδη λειτουργεί μπροστά από το νέο κτίριο της Περιφέρειας. Επίσης, εξασφαλίσαμε 2, 5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ώστε και οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος που το επιθυμούν, να ανανεώσουν τους στόλους των δικών τους οχημάτων με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Στο πλαίσιο της ίδιας ανάγκης να περάσουμε σε μια νέα εποχή, διαθέτουμε 10 εκ. ευρώ, στους ΟΤΑ για να δημιουργήσουν οργανωμένους χώρους συγκέντρωσης ανακυκλώσιµων υλικών και μεταχειρισμένων  αντικειμένων, τα λεγόμενα Πράσινα Σημεία. Και ήδη έχουμε αδειοδοτήσει τα πρώτα Πράσινα  Σημεία έξι δήμων της Θεσσαλονίκης, δύο στο νομό Πέλλας, από ένα στους νομούς Ημαθίας και Πιερίας και τρία στο νομό Σερρών.

Για να γίνει καλύτερη η καθημερινότητά μας τι κάνατε;

Την πρώτη Πρότυπη Λαϊκή  Αγορά της στην οδό Καυταντζόγλου, όπου  διασφαλίσαμε ότι οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν ποιοτικές αγορές, με ασφάλεια, σε οργανωμένο και καθαρό περιβάλλον, παρέχοντας παράλληλα καλύτερες συνθήκες λειτουργίας για τους παραγωγούς και τους εμπόρους. Σύντομα θα ιδρύσουμε δύο ακόμη λαϊκές αγορές σε γειτονιές της πόλης με τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές. Πετύχαμε  την πλήρη  λειτουργία της Μονάδας Κατεργασίας Λυμάτων της Βιομηχανικής Περιοχής της Θεσσαλονίκης που υπολειτουργούσε λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων. Εξασφαλίζουμε στον πολίτη με συστηματικούς ελέγχους ότι τα λύματα που παροχετεύονται στο Θερμαϊκό είναι επεξεργασμένα, καθαρά και  απαλλαγμένα από επικίνδυνα  μικροβιακά φορτία. Αναβαθμίζουμε  το Δίκτυο Μέτρησης των Αέριων Ρύπων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. Αναβαθμίσαμε ήδη τις εγκαταστάσεις του Σταθμού στο Κορδελιό, συνεχίζουμε  με τους Σταθμούς Μέτρησης στην Καλαμαριά, το Πανεπιστήμιο και την Αγίας Σοφίας. Με διασφαλισμένη χρηματοδότηση 1 εκ. ευρώ, προχωρούμε επίσης στη λειτουργία δύο νέων σταθμών στο δήμο Παύλου Μελά και στο νέο κτίριο της Περιφέρειας. Εντοπίσαμε τις πηγές και τις αιτίες  της δυσοσμίας, για την οποία δικαίως διαμαρτύρονται οι κάτοικοι των δυτικών δήμων, μέσω ενός πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος που αναθέσαμε στο ΑΠΘ, το οποίο για πρώτη φορά υλοποιείται στην Ελλάδα. Είναι μερικά μόνο απ΄ όσα κάναμε, δουλεύοντας με μεθοδικότητα στην αντιπεριφέρεια. Το έργο μου, είναι η «απόδειξη» που δίνω προς τους πολίτες. Τους ζητώ τον έναν από τους τέσσερις σταυρούς  τους  την Κυριακή, για να συνεχίσουμε με πρακτικό πνεύμα, συνεννοήσεις και συνεργασίες να εξασφαλίζουμε λύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο και σταθερή πορεία ανάπτυξης  για την Κεντρική Μακεδονία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ