Κωνσταντίνος Ζέρβας: Εμείς θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών - Karfitsa.gr
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 Συνεντεύξεις

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Εμείς θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών

Φτάσαμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου. Πως την αξιολογείτε, τι κρατάτε, τι αφήνετε πίσω σας; Ήταν μία πολιτισμένη προεκλογική περίοδος;

Πολιτισμένη αλλά άνευρη και ρηχή καθώς πολλοί επέλεξαν να δοξαστούν κρυπτόμενοι, χωρίς ουσιαστικό διάλογο, κατάθεση προγραμμάτων και προτάσεων. Η μεγάλη η εμπλοκή των κομμάτων δεν άφησε την πόλη να αναπνεύσει και να συζητήσει σε βάθος τα ζητήματα και τις προοπτικές της. Εμείς προσπαθήσαμε και καταφέραμε να τρέξουμε μία καμπάνια πλήρη γιατί σεβόμαστε τους Θεσσαλονικείς και αυτό το παραδέχονται όλοι ανεξαιρέτως, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με εμάς. Η άνιση μεταχείριση που ένιωσα ως μη κομματική υποψηφιότητα με πείσμωσε. Επέλεξα – από σεβασμό στους Θεσσαλονικείς – να κάνω μία γεμάτη καμπάνια για όλα σχεδόν τα προβλήματα που τους απασχολούν και να μην περιοριστώ σε τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Ποια θα είναι οι πρώτες ενέργειές σας αν εκλεγείτε δήμαρχος; Οι προτεραιότητές σας;

α. Μπαίνω προσωπικά ως δήμαρχος επικεφαλής της καθαριότητας.
Τελειώνουν τα ψέματα, οι δικαιολογίες και η αναποτελεσματικότητα. Καθαρή πόλη μέχρι τα Χριστούγεννα.
β. Συμμετέχω ως δήμαρχος στο Δ.Σ του ΟΑΣΘ και απαιτώ άμεσες καθαρές λύσεις για την πόλη με γνώμονα το διεθνές ευρωπαϊκό παράδειγμα
γ. Ξεκινώ την αναδιάρθρωση του σημερινού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με απόδοση περισσότερων θέσεων σε μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες του κέντρου.
δ. Εγκαινιάζω καθημερινή επικοινωνία δημάρχου με Αστυνομία για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ζητήματα ασφάλειας.
Ταυτόχρονα ξεκινώ εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων σε κάθε γειτονιά της πόλης. Ο ασθενής χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ ανάνηψης. Μπορούμε. Είμαι αισιόδοξος.

Σε αυτές τις εκλογές δώσατε μάχη κατά του κομματισμού. Δηλώσατε ότι οι κομματικές υποψηφιότητες είναι σκηνοθετημένες. Πείτε μας τι εννοείται με αυτήν την θέση; Δεν έχουν τα κόμματα δικαίωμα να στηρίξουν κάποιους της επιλογής τους;

Και βέβαια μπορούν να υποστηρίξουν όποιον θέλουν αλλά ταυτόχρονα είναι δικαίωμά μας να κρίνουμε τις αποφάσεις τους. Στη Θεσσαλονίκη οδηγήθηκαν σε λύσεις ανάγκης. Επιστράτευσαν στελέχη που αν ερωτούνταν 6 μήνες πριν, όχι όνο δεν θα ενδιαφέρονταν για την πόλη αλλά δεν ήταν ούτε καν στα σχέδια τους. Τι δείχνει αυτό; Ότι τα κόμματα θεωρούν δεδομένους τους Θεσσαλονικείς. Την αντιμετωπίζουν ως έναν ασήμαντο οργανισμό του δημοσίου όπου διορίζοντας ένα αποτυχημένο κομματικό στέλεχος θα κάνουν διεκπεραιωτικά τη δουλειά τους.

Είστε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα;

Είμαι αισιόδοξος γιατί όπου και αν πάω, όλοι μου λένε « εσείς θα είστε η έκπληξη των εκλογών γιατί η Θεσσαλονίκη θέλει επιτέλους δήμαρχο, Δήμαρχο που να ενδιαφέρεται πρώτα και κύρια για αυτήν».  Καλώ τους Θεσσαλονικείς να ψηφίσουν για το καλό της πόλης. Στις εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές -που θα γίνουν σύντομα- μπορούν να στηρίξουν το κόμμα τους. Τώρα όμως μιλάμε για την πόλη μας. Η δική μας νίκη θα είναι ένα μήνυμα πως η πόλη είναι ζωντανή, πως έχει τη δύναμη να πάρει την τύχη στα χέρια της.

Πέραν των γνωστών θεμάτων και προβλημάτων της πόλης, τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί το ζήτημα της ασφάλειας. Πολλοί δεν αισθάνονται ασφαλείς στη Θεσσαλονίκη. Τι θα κάνετε για αυτό;

Η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να αποκτήσει το δικό της άβατο, όπως τα Εξάρχεια και η Ομόνοια στην Αθήνα. Πέραν την πίεσης προς την κυβέρνηση για τα ζητήματα της ΕΛ.ΑΣ) που έχουν αδυνατίσει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της μπορούμε σαν δήμος να δράσουμε παράλληλα. Για παράδειγμα ο επαρκής φωτισμός, μειώνει δραστικά την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα. Η αποτροπή δημιουργίας νεκρών ζωνών με ξενοίκιαστα καταστήματα, γκετοποιημένες περιοχές και μια πόλη με ζωή και κίνηση, περιορίζει το έγκλημα. Δημόσιος χώρος με ευταξία, καθαρός και περιποιημένος ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και αποτρέπει την παραβατικότητα.

Στην ομιλία σας στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» αναφερθήκατε στο ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας. Πιστεύετε ότι απασχολεί τον κόσμο; Και αν ναι τι μπορεί να κάνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης;

Επαναλαμβάνω την πάγια θέση μου ότι ήμουν και παραμένω αντίθετος με τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Η Μακεδονία δεν είναι γεωγραφικός χώρος, δεν είναι πεδίο εμπορικών συναλλαγών. Οι Μακεδόνες είναι Έλληνες και όχι  προϊόν τεχνητών συγκολλήσεων και διασπάσεων. Από εδώ και στο εξής χρειάζεται συντονισμένο σχέδιο δράσης.
Πρότεινα συγκεκριμένα βήματα:
1. Δημιουργία φορέα που στόχο θα έχει την διεθνή ενημέρωση και προώθηση των θέσεων μας.
2. Σε αυτήν την προσπάθεια αρωγός και σύμμαχος όλες οι αδελφοποιημένες πόλεις της Θεσσαλονίκης – 34 στον αριθμό, μαζί με τους απανταχού Έλληνες και φιλέλληνες.
Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στο ζήτημα της ονομασίας είναι κομβικός. Μια πόλη της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της ανάπτυξης μπορεί να κερδίσει το στοίχημα.

Εντύπωση προκάλεσαν δύο συγκεκριμένες εξαγγελίες σας σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα. Η μείωση των δημοτικών τελών και η ανάπλαση της Αριστοτέλους. Πείτε μας για το σκεπτικό σας πίσω από αυτές.

Η σημερινή εικόνα της Αριστοτέλους – οδού και πλατείας – είναι απαράδεκτη. Η πιο κεντρική πλατεία της πόλης έχει μετατραπεί σε έναν χώρο χωρίς καμία αισθητική και λειτουργική αξία. Είναι σαν εμποροπανήγυρη, βρώμικη, ακαλαίσθητη, με εμπόδια, σταθμευμένα οχήματα, σπασμένες πλάκες, ξεχαρβαλωμένο αστικό εξοπλισμό και απεριποίητο πράσινο. Για να μην επεκταθώ στην εκτεταμένη αφισοκόλληση, τα γκράφιτι, τους ξέχειλους κάδους. Αυτό που λέμε είναι πως στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις αξιώσεων υπάρχει μία κεντρική πλατεία, σημείο αναφοράς – σε εμάς είναι το καμάρι του Εμπάρ, η Αριστοτέλους. Προχωράμε σε ανοιχτό διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλασή της. Αποφασίζουμε μαζί με την πόλη, τους φορείς με μία συμμετοχική ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης.  Στόχος μας η αισθητική και λειτουργική της αναβάθμιση, η δημιουργία υπόγειου parking και η αναζωογόνηση όλου του ιστορικού κέντρου με πολλαπλές ωφέλειες.

Και για τη μείωση τελών; Πολλοί είναι δύσπιστοι και πάντα υπάρχει η ερώτηση «που θα βρείτε τα λεφτά»;

Ξεκινάμε λέγοντας πως τα χρήματα υπάρχουν σε λογαριασμό του δήμου από 31/12/2018 και είναι από ανταποδοτικά τέλη των δημοτών. Λέμε όμως ότι είναι απαράδεκτο να λιμνάζουν χρήματα από ανταποδοτικά τέλη και να μην επιστρέφονται πίσω στην πόλη. Είναι απαράδεκτο ο δήμος να εισπράττει για υπηρεσίες και έργα που δεν υλοποιεί. Με την πρωτοβουλία αυτή, που πατά πάνω σε υπαρκτούς πόρους, επιστρέφουμε στην πόλη όσα πλήρωσε και δεν έγιναν. Όπως έχω πει  ο δήμος δεν είναι ούτε κερδοσκοπικός οργανισμός, ούτε ασφαλιστικό ταμείο για να διατηρεί αποθεματικά. Μετά από οικονομοτεχνική μελέτη που θα συνταχθεί για τον προϋπολογισμό του 2020, θα δρομολογηθεί η προαναγγελθείσα μείωση και θα εξεταστεί το ακριβές ύψος της που μπορεί να ανέλθει έως και 50%. Η εξαγγελία αφορά όλους ανεξαιρέτως.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ