Κόκκινο κρασί: Τα οφέλη του για την ακοή - Karfitsa.gr
Υγεία

Κόκκινο κρασί: Τα οφέλη του για την ακοή

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι το κόκκινο κρασί βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.

Η ένωση αυτή, τείνει να συγκεντρώνεται κυρίως στον φλοιό και στους σπόρους των σταφυλιών αλλά και των μούρων. Τα συγκεκριμένα τμήματα του σταφυλιού υφίστανται ζύμωση κατά την παρασκευή του κρασιού, εξ ου και η ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση ρεσβερατρόλης. Ενδεικτικά, μια ποσότητα 150ml κόκκινου κρασιού περιέχει μεταξύ 0,30 και 1,07mg ρεσβερατόλης.

Η συγκεκριμένη ένωση λειτουργεί θεραπευτικά και στα προβλήματα ακοής. Ερευνητές από το νοσοκομείο Χένρι Φορντ, έκαναν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι όταν τους χορηγούνταν ρεσβερατρόλη πριν εκτεθούν σε έναν δυνατό και παρατεταμένο θόρυβο, υπέφεραν λιγότερο, ενώ οι ενδείξεις για απώλεια ακοής ήταν μειωμένες.

Οι ερευνητές ανέφεραν πως: «Η ρεσβερατρόλη, είναι μια ισχυρή χημική ουσία, που φαίνεται να προστατεύει από τις φλεγμονές που σχετίζονται με την απώλεια ακοής, τη γνωστική λειτουργία και τη γήρανση».

Εκτός από το κρασί και τα σταφύλια, η ρεσβερατρόλη χρησιμοποιείται και σε συμπληρώματα διατροφής. Πέρα από την βελτίωση της ακοής, έχει συνδεθεί με την μείωση της χοληστερόλης, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την προστασία της εγκεφαλικής λειτουργίας, την πρόληψη επιπλοκών του διαβήτη αλλά και την καταπολέμηση του πόνου στις αρθρώσεις.

Φαίνεται επίσης πως έχει την ικανότητα να επιβραδύνει τη συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, μιας πρωτεΐνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη Αλτσχάιμερ.

Επειδή τo κρασί περιέχει αλκοόλ, η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Πηγή: onmed.gr

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ