Κόμβος διακίνησης κάνναβης η Θεσσαλονίκη - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Κόμβος διακίνησης κάνναβης η Θεσσαλονίκη

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσει το 17ο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.
Πιο συγκεκριμένα πεντακόσιοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, 180 αθλητές, μέλη θεραπευτικών κοινοτήτων από έξι διαφορετικές χώρες και επικεφαλής διεθνών οργανισμών θα δώσουν το παρόν στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου.

Με μότο «Τα πάντα ρει», το συνέδριο θα ασχοληθεί με τα νέα δεδομένα πάνω στις εξαρτήσεις και τις νέες προκλήσεις, όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο και το online gaming, αλλά και οι δεκάδες νέες ουσίες που έχουν δημιουργηθεί οι οποίες αποτελούν παραλλαγές των μοριακών δομών των ήδη υπαρχουσών ουσιών με στόχο να είναι νόμιμες.

Παράλληλα με τις ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν, θα δοθεί έμφαση και στον αθλητισμό οι ωφελούμενοι αθλητές θα συμμετέχουν σε τουρνουά μπάσκετ, πινγκ πονγκ και ταξίδι ιστιοπλοΐας.

Ορισμένα από τα θέματα που θα καλυφθούν στο συνέδριο είναι:
o Θεραπευτικές Κοινότητες και οικονομική κρίση: Αναστοχασμός και νέο όραμα
o Η εξέλιξη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων στη νέα εποχή
o Χρήση ναρκωτικών και τρόποι αντιμετώπισης στην Ευρωπαϊκή  Ένωση
o Εφαρμογή πολιτικών στο πεδίο των εξαρτήσεων
o Αποτελεσματικότητα των Θεραπευτικών Κοινοτήτων
o Παρεμβάσεις πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης στους πρόσφυγες
o Αντιμετώπιση των νόμιμων εξαρτήσεων
o Γυναίκες και εξάρτηση
o Η πολυπλοκότητα της εξάρτησης
o Τραύμα, εξάρτηση και θεραπεία

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η δημιουργία νέων ουσιών.΄Επίσης οι αρχές θεωρούν τη πόλη σύμφωνα με τα στοιχεία των ποσοτήτων που κατάσχονται, κόμβο διακίνησης συνθετικών κανναβιδοειδών.

«Τα συνθετικά κανναβιδοειδή αντιγράφουν τη δομή της κάνναβης και με στόχο να γίνουν νόμιμα αλλάζουν κάτι ελάχιστο στη μοριακή αυτή δομή», αναφέρει ο Στέλιος Γκιουζέπας, κλινικός ψυχολόγος στο πρόγραμμα εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων.

Τις ουσίες αυτές μπορεί να τις βρεις κανείς εύκολα σε καπνικά μαγαζιά ενώ γίνεται χρήση τους και από μικρές ηλικίες που μπορεί να ξεκινούν και από τα 11 χρόνια. Η διάδοση γίνεται συνήθως από στόμα σε στόμα με αποτέλεσμα ο χρήστης να ξέρει τι θα πάρει και από πού θα το προμηθευτεί.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιουζέπα, οι συγκεκριμένες ουσίες οδηγούν σε πολύ μεγαλύτερες προβληματικές εμφανίσεις ψυχιατρικών και ψυχωσικών  επεισοδίων.

Αναφέροντας ότι η κρίση με την εξάρτηση από τα οπιοειδή στις ΗΠΑ ξεκίνησε μετά τη νομιμοποίησή τους για θεραπευτικούς λόγους, τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση και για την κάνναβη.

«Οφείλουμε όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουμε σε προγράμματα απεξάρτησης να κάνουμε μία βαθιά και ουσιαστική συζήτηση γύρω από την κάνναβη. Η κάνναβη σαφώς έχει διαστάσεις φαρμακευτικές και θεραπευτικές όπως όλα τα ναρκωτικά και όλες οι ναρκωτικές ουσίες έχουν. Τα επίπεδα νομιμοποίησης όμως αλλά κυρίως η καλλιέργεια μιας κουλτούρας εύκολης χρήσης μιας ψυχοδραστικής  ουσίας και της καθημερινότητας αυτής της χρήσης μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές ή φοβάμαι ότι θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια, παραπλήσιές με αυτές που ζουν οι ΗΠΑ σε σχέση με τα οπιόδη», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ανακοινώθηκε ότι το ΚΕΘΕΑ ξεκινάει το επόμενο διάστημα 33 καινούργιες δράσεις και θα προσλάβει περίπου 150 ανθρώπους με κονδύλια 10 εκ. € μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.

Όπως τόνισε ο κ. Γκιτιάκος, το πρόβλημα που δημιουργείται είναι το πρόγραμμα διαρκεί δύο με τρία έτη ενώ τέτοιου είδους παρεμβάσεις χρειάζονται σταθερότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινότητα πρέπει τώρα να προβλέψει πώς μπορούν να υπάρξουν σταθερές θέσεις εργασίας.

 

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ