Κύκλωμα με... αεροπορική ανταπόκριση για το εξωτερικό - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Κύκλωμα με… αεροπορική ανταπόκριση για το εξωτερικό

«Ο αρχιφύλακας στη Σάμο φαίνεται πως είναι η… κορυφή του παγόβουνου. Το κύκλωμα είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, με επίκεντρο τα αεροδρόμια». Αστυνομικός, ο οποίος γνωρίζει καλά τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών για να «στέλνουν» με αντάλλαγμα τεράστια χρηματικά ποσά πρόσφυγες και μετανάστες σε χώρες του εξωτερικού, τονίζει στην Κarfitsa πως τα δίκτυα έχουν απλωθεί πολύ περισσότερο απ’ ότι φαίνεται και ότι η έρευνα μετά το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου επεκτείνεται σε βάθος.

Του Κώστα Καντούρη

Όλα ξεκίνησαν όταν μετανάστης ήρθε σε επαφή με αστυνομικό της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη και αποκάλυψε πως σε αεροδρόμια νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, σε καθημερινή βάση μετανάστες και πρόσφυγες, που προμηθεύονται με πλαστά έγγραφα, καταφέρνουν και πετούν στο εξωτερικό. Πρόσθεσε ακόμα ότι αστυνομικοί έχουν κομβικό ρόλο σε αυτές τις «επιχειρήσεις» κυκλωμάτων.

Έτσι αρχίζει η παρακολούθηση της κίνησης του αεροδρομίου της Σάμου. Εκεί οι «αδιάφθοροι» διαπιστώνουν γρήγορα πως τα καταγγελλόμενα του μετανάστη έχουν βάση. Έτσι οδηγούνται στη σύλληψη, το περασμένο Σάββατο, του αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος κατηγορείται πως «επέλεγε» συγκεκριμένους επιβάτες να περάσουν χωρίς έλεγχο και έτσι οι μετανάστες έφταναν σε χώρες της Ευρώπης, αφού προηγουμένως πλήρωναν. Ο αστυνομικός συνελήφθη για άμεση εμπλοκή στη διέλευση με πλαστά έγγραφα ενός Παλαιστίνιου, ο οποίος είχε πληρώσει 5.000 ευρώ για να πετάξει στη Σουηδία και ήταν έτοιμος να διέλθει την έξοδο των επιβατών, όμως έγινε αντιληπτός από άλλους αστυνομικούς.

Έγκυρες πληροφορίες της Κarfitsa ανέφεραν πως η σύλληψη του αρχιφύλακα, ο οποίος είχε μετακινηθεί στη Σάμο από το αρχηγείο για τις… ανάγκες της υπηρεσίας λόγω του μεταναστευτικού, ήταν μόνον η αρχή. Συγκεκριμένα, οι «αδιάφθοροι» ήδη σαρώνουν όλα τα στοιχεία των τελευταίων ταξιδιών σε αεροδρόμια που δεν κινούν υποψία, όπως είναι της Σάμου, όμως έχουν αυξημένη τουριστική κίνηση. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται και αστυνομικοί που υπηρετούν σε καίριες θέσεις ελέγχου επιβατών στα συγκεκριμένα αεροδρόμια.

Τα πλαστά διαβατήρια

Η ιστορία με τα πλαστά διαβατήρια είναι γνωστή εδώ και καιρό στα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. που διαρκώς συλλαμβάνουν κυρίως αλλοδαπούς οι οποίοι στήνουν δίκτυα διακίνησης μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη. Ακόμη και η μέθοδος των ταξιδιών μέσω των αεροδρομίων της χώρας είναι γνωστός και αυτό επιβεβαιώνεται από τις καθημερινές συλλήψεις που γίνονται ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Καβάλας. Επίσης στην Ελλάδα είχε εξαρθρωθεί πριν περίπου δύο χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα πλαστογράφων.

Αυτό που δεν ήταν γνωστό αφορούσε την εμπλοκή αστυνομικών σε αυτό. «Το γεγονός ότι ο έλεγχος των επιβατών έχει περάσει αποκλειστικά σε ιδιωτικές εταιρίες, περιορίζει τον έλεγχο πριν τις εξόδους για τα αεροπλάνα. Έτσι πίστευαν ότι δεν θα γίνει αντιληπτή η συμμετοχή τους», έλεγαν αστυνομικοί σε νησιά που γνωρίζουν την υπόθεση. Εκτιμάται μάλιστα πως σε πολλά νησιωτικά αεροδρόμια η μετακίνηση των μεταναστών με άλλα στοιχεία ταυτότητας γίνεται πάντα με τη βοήθεια αστυνομικών.

Οι διακινούμενοι φτάνουν κατά κύριο λόγο από τον Έβρο και αναζητούν τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη με κάθε οικονομικό κόστος. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από την περίπτωση του 28χρονου Παλαιστίνιου, ο οποίος προσέφυγε στις εσωτερικές υποθέσεις και εν τέλει αναγνώρισε τον αστυνομικό που του έκανε νόημα να μην περάσει τον έλεγχο του αεροδρομίου επειδή θα συλληφθεί από άλλη αστυνομικό που ήταν βάρδια. Ο πρόσφυγας αφού πέρασε από τη Θεσσαλονίκη, κατέληξε στην Αθήνα, όπου είναι το κέντρο του κυκλώματος διοχέτευσης πλαστών διαβατηρίων. Εκεί, όπως περιέγραψε, βρήκε έναν άλλον πρόσφυγα που τον κατηύθυνε πότε θα μεταβεί στη Σάμο και πότε θα πάρει την κανονισμένη από το κύκλωμα πτήση, αφού είχαν συμφωνήσει στο τελικό ποσό. Ο Παλαιστίνιος αποκάλυψε όλη τη μεθοδολογία αφού συνελήφθη μετά τη δεύτερη απόπειρά του να φύγει, χωρίς να ενημερώσει το κύκλωμα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ