, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κ. Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αλλάξει

«Όταν πριν από οχτώ μήνες περίπου ξεκινούσαμε αυτό το ταξίδι, λίγοι πίστευαν ότι θα φτάναμε εδώ σήμερα. Όταν πριν από οχτώ μήνες δηλώσαμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να αλλάξει, ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται επιτέλους δήμαρχο, τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αρχίζοντας την κεντρική του ομιλία στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.
Ο κ Ζέρβας αφήνοντας αιχμές κατά των κομματικών ανθυποψηφίων του είπε υπογράμμισε, «δεν περιμέναμε κανένα τηλέφωνο επιστράτευσης από την Αθήνα. Δεν περιμέναμε καμία έγκριση, κανένα νεύμα, κανένα χρίσμα. Δηλώσαμε απλά και κατηγορηματικά ότι για εμάς, η πόλη είναι το πρώτο και το μοναδικό στοίχημα. Η Θεσσαλονίκη είναι ο στόχος, είναι το ταξίδι, είναι ο προορισμός».

Θεωρούν τους Θεσσαλονικείς δεδομένους
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ Ζέρβας τόνισε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η Θεσσαλονίκη είναι υποτιμητικός. «Είναι άλλο το συμφέρον της πόλης και άλλο το συμφέρον των κομμάτων. Άλλα ζητάει η Ξηροκρήνη, η Τούμπα, η Άνω Πόλη, το Χαριλάου και το Ντεπό και άλλα της στέλνει η Πειραιώς, η Κουμουνδούρου, η Χαριλάου Τρικούπη… Αν είχαν την πραγματική έγνοια της Θεσσαλονίκης δεν θα πήγαιναν σε λύσεις της τελευταίας στιγμής, της κονσέρβας ή του δοκιμαστικού σωλήνα. Δεν θα ανέσυραν από τις επετηρίδες τους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν άλλος 35 και άλλος 25 χρόνια πριν! Είναι βαθιά υποτιμητική και εξοργιστική η στάση τους. Θεωρούν τους Θεσσαλονικείς δεδομένους. Μας θεωρούν ιθαγενείς που με χάντρες και καθρεφτάκια θα κερδίσουν την εύνοια μας. Νομίζουν ότι χωρίς σχέδια, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς γνώση θα πείσουν την κοινωνία της πόλης να συνταχθεί πίσω από μία απλή κομματική σημαία» τόνισε ο κ Ζέρβας
«Η απάντηση θα είναι ηχηρή: Αυτή τη φορά θα κερδίσει η πόλη. Θα κερδίσετε εσείς», είπε καταχειροκροτούμενος ο κ. Ζέρβας.
Σ’ αυτές τις εκλογές συγκρούονται δύο σχέδια, είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης:
Ένα σχέδιο που θέλει τη Θεσσαλονίκη μία μεγάλη επαρχιακή μεγαλούπολη που… ίσως έχει λίγο τουρισμό, άντε και καμία γαστρονομική πρόταση για τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Που συμβιβάζεται με τα λίγα.
Ένα σχέδιο που εκφράζει το όραμα και τους πόθους τόσων και τόσων δεκαετιών. Με τη φιλοδοξία και την αποφασιστικότητα  που θέλει την πόλη μας να πρωταγωνιστεί στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο. Με υποδομές, με ποιότητα ζωής, με ανάπτυξη και καινοτομία.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζέρβας επεσήμανε: «Δεν αποδεχόμαστε έναν δήθεν ρεαλισμό που ο νους αλλά και η ψυχή μας δεν μπορεί να τον δεχθεί. Εάν παραιτηθούμε από το όνομά μας, εάν παραιτηθούμε από την ιστορία μας, εάν απολέσουμε την ψυχή μας, όλα όσα βρίσκονται στα τραγούδια και τις παραδόσεις, στα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και στους αγώνες με αίμα…Τι μας μένει; Η Μακεδονία δεν είναι γεωγραφικός χώρος, είναι η πατρίδα μας, Δεν είναι πεδίο εμπορικών συναλλαγών. Οι Μακεδόνες είναι Έλληνες. Δεν είναι προϊόν τεχνητών συγκολλήσεων και διασπάσεων. Τα μακεδονικά προϊόντα δεν έχουν μόνο ονομασία προέλευσης, είναι δημιουργίες αιώνων παράδοσης και μόχθου. Και εδώ που φτάσαμε σήμερα, μετά την άθλια συμφωνία των Πρεσπών, να είστε βέβαιοι, ότι μόνο η Θεσσαλονίκη με μπροστάρη το Δήμαρχό της μπορεί να κερδίσει το όνομα της Μακεδονίας. Μόνο μια πόλη της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της ανάπτυξης μπορεί να κερδίσει το στοίχημα».

Το πρόγραμμα του Κώσταντίνου Ζέρβα και της παράταξης του
Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόγραμμά του για τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ανά θεματική ενότητα, με συγκεκριμένες θέσεις, προτάσεις και δεσμεύσεις για τα ζητήματα καθημερινότητας της πόλης:
-Καθαριότητα. Θεσσαλονίκη βρώμικη πόλη.
Για το Νο 1 πρόβλημα, δεσμεύομαι πως θα αναλάβω εγώ ως δήμαρχος την ευθύνη αυτού του τομέα μέχρι η πόλη να καθαρίσει. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα θα τα δούμε μέχρι τα Χριστούγεννα του 2019. Με υπογειοποίηση κάδων, με καθαρούς κάδους που δεν θα τους ανοίγεις με χαρτομάνδηλο, με μέτρα προστασίας εργαζομένων και ανανέωση εξοπλισμού. Αυτά είναι αυτονόητες δεσμεύσεις. Τόσα απλά αλλά δυστυχώς τόσο δύσκολα μέχρι σήμερα για το δήμο μας.
Δεν μπαίνουμε σε άγονες συζητήσεις περί ιδιωτικοποίησής της. Μια τέτοια κουβέντα εξυπηρετεί ιδεοληψίες και κρύβει την επιθυμία ορισμένων να κάνουνε δουλειές και όχι να κάνουν τη δουλειά.
 

-Η πόλη έχει πλέον σοβαρό θέμα με την ασφάλεια.
Εμείς λέμε σήμερα εδώ πως ό,τι γίνεται μέσα στην πόλη αφορά πρώτον και καλύτερο το δήμαρχο.
Η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να αποκτήσει το δικό της άβατο, τα δικά της Εξάρχεια και Ομόνοια.
Το σύνθημά μας είναι Μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα
Ο επαρκής φωτισμός παντού, μειώνει την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.
Όπου δεν υπάρχουν νεκρές ζώνες, ξενοίκιαστα καταστήματα, γκετοποιημένες  περιοχές, τοίχους με άθλια γκράφιτι, και η πόλη σφύζει από ζωή και κίνηση, ο χώρος που μένει για το έγκλημα και την παράβαση μειώνεται.
Δεσμευόμαστε ότι εμείς θα έχουμε παντού φωτεινές, καθαρές και ζωντανές γειτονιές. Βεβαίως με τη συνεχή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και με την καθημερινή φυσική παρουσία της διοίκησης θα αστυνομεύεται και προστατεύεται κάθε γωνιά της πόλης.

-Κυκλοφοριακό. Χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν λύνεται το πρόβλημα.
Η Αθήνα έχει πέντε μέσα μαζικής μεταφοράς. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει ούτε ένα αξιόπιστο για να την εξυπηρετεί.
Ολοκλήρωση λοιπόν του Μετρό μέχρι το 2021, σχεδιασμός και υλοποίηση ενός νέου, λειτουργικού, αξιόπιστου αλλά και βιώσιμου ΟΑΣΘ.
Ποδηλατόδρομοι παντού, αλλά και καλής ποιότητας οδόστρωμα, και όχι δρόμοι καρμανιόλες ιδιαίτερα για τα δίτροχα. Και μέχρι τότε θα υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με την Τροχαία, καλύτερη αξιοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας για να έχουμε βιώσιμη κυκλοφορία.
-Στάθμευση. Ναι – θα αλλάξω το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης: γιατί έχει απίστευτους παραλογισμούς. Σχεδιαστικά και οικονομοτεχνικά λάθη και πασαλάκια παντού. Ρωτήστε τους κατοίκους, τους επαγγελματίες. Ιδιαίτερα της Ε’ κοινότητας.
– ΟΑΣΘ αποτελεί πλέον ντροπή για την πόλη μας.
Δεσμεύτηκα πως ως δήμαρχος θα μετέχω προσωπικά στο Διοικητικό του Συμβούλιο ώστε να υπάρχει άμεση συνεργασία αλλά και έλεγχος των εξελίξεων στον πολύπαθο Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών. Θα πιέσω και θα επιβλέψω ώστε να προκύψει ένα υγιές και βιώσιμο διάδοχο σχήμα αστικών λεωφορείων.
Να κυκλοφορούν επιτέλους στους δρόμους νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας… Και όχι σακαράκες 25ετίας. Συγχρόνως με τον επανασχεδιασμό του χάρτη των δρομολογίων αλλά και το σεβασμό στις λεωφορειολωρίδες.
-Θέλουμε μία πόλη που μέσω των αναπλάσεων του δημοσίου χώρου θα μπορεί να διατρανώσει στον κόσμο τις νέες φιλοδοξίες της. Μια πόλη λειτουργική και αισθητικά όμορφη. Προσπελάσιμη για όλους και κυρίως για όσους έχουν κινητικά προβλήματα.
Το σχέδιο ανάπλασης της Αριστοτέλους
Είναι αποδεκτό και ανεκτό να βλέπουμε σήμερα μια Αριστοτέλους βρώμικη, ακαλαίσθητη, χώρο παραεμπορίου και παραβατικότητας; Από τους φοίνικες που κάηκαν στον παγετό του Ιανουαρίου του 2017 και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, μέχρι το ρολόι της Αριστοτέλους που δε λειτουργεί και δείχνει τη σωστή ώρα μόνο 2 φορές την ημέρα ή το δάπεδο της πλατείας που είναι από …άσφαλτο. Ο,τι χειρότερο δηλ. για παιδιά, θαμώνες κι επισκέπτες.
Η βιτρίνα της Θεσσαλονίκης, το καμάρι του Εμπράρ, έχει καταντήσει ένας άμορφος και αντιαισθητικός χώρος. Αυτή δεν είναι εικόνα σοβαρής ευρωπαϊκής πόλης.
Θα τρέξω. Θα βρω τους πόρους, τον τρόπο αλλά σας υπόσχομαι ότι θα αλλάξει.
Μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία θα σχεδιάσουν μια από τις ομορφότερες πλατείες παγκοσμίως. Με σύγχρονη, αισθητική, λειτουργικότητα και με την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ.
Η απερχόμενη διοίκηση επέλεξε να δαπανήσει τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε αναπλάσεις μικρών δρόμων και σε πασαλάκια που δεν αφήνουν ουσιαστικό αποτύπωμα, δεν την κάνουν ελκυστική.
Εμείς θα δώσουμε βάρος σε ένα μεγάλο έργο πνοής κι ελκυστικότητας στην πόλη.
-Θέλουμε μια Θεσσαλονίκη με ολοκληρωμένες μεγάλες υποδομές.
Ο κ. Ζέρβας έκλεισε με ένα μήνυμα: «Νίκη για τη Θεσσαλονίκη είναι το βράδυ των εκλογών στις 26 Μαΐου να υπάρχει στο δεύτερο γύρο μία πρόταση ανεξάρτητη, αυτοδιοικητική, προγραμματικά πλήρης και ώριμη. Αυτό φοβούνται. Γνωρίζουν καλά πως η δική τους πρόταση δεν αντέχει στη σύγκριση με την πρόταση του συνδυασμού μας. Του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ». Γιατί εμείς προερχόμαστε από την πόλη και αυτήν θέλουμε να υπηρετήσουμε. Η
διαφορά μας είναι πως εμείς θέλουμε να ενώσουμε την πόλη για να την αλλάξουμε. Όχι να τη διχάσουμε για να κερδίσουμε στις εκλογές. Στις 26 Μαΐου έχουμε Δημοτικές εκλογές. Δεν είναι πρόβα εθνικών εκλογών. Δίπλα στην κάλπη της πόλης θα υπάρχει η κάλπη ευρωεκλογών.
Θα υπάρχουν ψηφοδέλτια με τα ονόματα των κομμάτων τυπωμένα. Εκεί μπορούν να στείλουν τα όποια πολιτικά μηνύματα. Θυμού ή εμπιστοσύνης. Στην κάλπη όμως που γράφει Δήμος Θεσσαλονίκης….Ψηφίζουμε για την πόλη μας. Αποφασίζουμε Για την πόλη μας.  Η Θεσσαλονίκη έρχεται από μακριά και θα φτάσει μακριά. Η γενιά μας δεν θα αφήσει λευκές σελίδες Ιστορίας στο μεγάλο βιβλίο της πόλης μας. Νικάμε και αλλάζουμε την πόλη. Στο όνομα των ανθρώπων της, στο όνομα της ιστορίας, στο όνομα της Μακεδονίας. Αυτοί είμαστε. Αυτό είναι το σχέδιο μας».

 

φωτογραφίες Θανάσης Ελμάζης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.