Κ.Καραμανλής: Η Θεσσαλονίκη θα έχει ολοκληρωμένο μετρό το 2023 - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Κ.Καραμανλής: Η Θεσσαλονίκη θα έχει ολοκληρωμένο μετρό το 2023

Τις εργασίες του Μετρό στο σταθμό Βενιζέλου επισκέφτηκε πριν από λίγο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από τους δύο γενικούς γραμματείς του υπουργείου κ.κ Καραγιάννη και Σταθόπουλο. Ο κ Καραμανλής ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Νίκο Ταχιάο στο πρώτο επίπεδο στις εργασίες που γίνονται για την απόσπαση των αρχαιοτήτων απο τον σταθμό μετά το πράσινο φως που έδωσε το ΚΑΣ.
  
“Είναι η δεύτερη επίσκεψη που κάνουμε εδώ η πρώτη ήταν τον Οκτώβριο,τότε δεν είχαμε τη δυνατότητα να κατέβουμε γιατί το μόνο που είχε γίνει μέχρι τότε ήταν η πλάκα ενώ σήμερα έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης. Έχει βγει η απόφαση του ΚΑΣ είμαστε όλοι σύμφωνοι τόσο η κυβέρνηση  ότι αυτή η βέλτιστη λύση και θέλω να ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά” τόνισε μεταξύ άλλων υπογραμμίζοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν.
 Ο κ Καραμανλής προανήγγειλε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο στη Θεσσαλονίκη η οποία όπως είπε γίνεται για να σηματοδοτησουμε ότι κάτι πλέον αλλάζει σε αυτή την πόλη το έργο θα παραδοθεί ολόκληρο το 2023.
Ο Κ Καραμανλής ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες διαγωνισμού για το φορέα υλοποίησης του έργου που θα διαρκέσουν περίπου δυόμιση χρόνια, αποτελούν απόδειξη ότι το «μετρό αποκλείεται να λειτουργούσε όπως έλεγαν μερικοί το 2020 ή το 2021».

Αναλυτικά, ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι μέσα στους επόμενους 12 μήνες να έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες και η κατασκευή του σταθμού να πάρει 18 μήνες.

Ερωτηθείς για το θέμα της απόσπασης των αρχαίων, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε πως πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύονται τα αρχαία. «Τέλος στους μύθους. Θέλουμε και αρχαία και μετρό και χρησιμοποιούμε τεχνικές και λύσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί και στο μετρό στην Αθήνα και σε άλλα πολύ σημαντικά μετρό στην Ευρώπη», τόνισε.

«Αυτός που κάνει την προσφυγή, φέρει και το βάρος της ευθύνης της προσφυγής αυτής. Εμείς θέλουμε και ελπίζουμε οι διαδικασίες αυτές να είναι σύντομες», σημείωσε ακόμα απαντώντας σε ερώτηση για τις επικείμενες προσφυγές που θα υποβάλουν ομάδες στο ΣτΕ για την απόσπαση των αρχαίων.

Ειδικότερα όσον αφορά στον Φορέα Λειτουργίας του Μετρό ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα γίνει μια διαγωνιστική διαδικασία για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός τονίζοντας ότι “αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε περίπτωση το μέτρο να λειτουργούσε όπως μερικοί έχουν πει το 2020 -2021, γιατί μόνο οι διαγωνιστικές διαδικασιες θέλουν τουλάχιστον δυόμισι χρόνια. Επομένως θα περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασιστεί σε κεντρικό επίπεδο γιατί όλα αυτά είναι στάδια που πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή με πολύ μεγάλη διαφάνεια”.

Όσον αφορά στην απόσταση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στο σταθμό της Βενιζέλου υπογράμμισε ότι η απόσπαση και επανατοποθέτηση είναι κάτι που έχει γίνει και στον σταθμό της Αγίας Σοφίας. “Εμείς με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι προστατεύουμε τα αρχαία. Τέλος λοιπόν στους μυθους. Εμείς Θέλουμε και αρχαία και μέτρο. Και χρησιμοποιούμε πρακτικές και λύσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί κ στο μετρό στην Αθήνα και σε άλλα πολύ στην Ευρώπη.”

“Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη διχόνοια που υπήρχε στην πόλη και να κοιτάξουμε μπροστά”, υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας,” νομίζω ότι όλοι πλέον οι επίσημοι φορείς έχουν σύμφωνη γνώμη γιατί λύση που έχουμε προκρίνει και πρέπει επιτέλους κάποτε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει σύγχρονο μέτρο με απόλυτο σεβασμό στα αρχαία ευρήματα”.

Αναφερόμενος στις πρόσφυγες που έγιναν κατά της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων, ο κ. Καραμανλής δήλωσε,” ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει προσφυγή. Αυτός όμως που κάνει τη προσφυγή φέρει και το βάρος αυτής της προσφυγής. Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι διαδικασίες θα είναι γρήγορες το χρονοδιάγραμμα είναι μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες να έχουν τελειώσει οι αρχαιολογικές εργασίες και η κατασκευή του σταθμού να πάρει 18 μήνες . Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα”.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε σύμφωνα με τον υπουργό υποδομών και Μεταφορών είναι ότι” πριν από λίγους μήνες δε μπορούσε κανείς μας να κατεβει κάτω και να δει την διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί.

Τον Απρίλιο του 2023 το μέτρο της Θεσσαλονίκης δε θα λειτουργήσει κολοβό θα λειτουργήσει ολόκληρο και με το σταθμό Βενιζέλου που είναι ο κεντρικός σταθμός. Αυτό είναι μια πραγματικότητα η οποία θα τηρήσουμε”.

Στη συνέχεια ο κ Καραμανλής μετέβη στα έργα του μετρό στο  σταθμό Νομαρχίας.
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ