Κ. Μητσοτάκης: Μικρόψυχη η απόφαση της Τουρκίας η Ελλάδα θα αντιδράσει - Karfitsa.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Μικρόψυχη η απόφαση της Τουρκίας η Ελλάδα θα αντιδράσει

ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÊÕÑ. ÌÇÔÓÏÔÁÊÇ ÌÅ ÔÏÍ ÐÑÏÅÄÑÏ ÔÇÓ ÊÕÐÑÏÕ Í. ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇ (EUROKINISSI/ÓÙÔÇÑÇÓ ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα υποδέχθηκε τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη , τον πρώτο ξένο, ηγέτη όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά το lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου.

Μετά το πέρας της συνάντησης οι δυό άνδρες προέβησαν σε κοινές δηλώσεις Τύπου. Ο κ. Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της ενημέρωσης σημείωσε σχετικά με την οικονομία ότι «Μετά το τέλος της συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μια λύση κοινής αποδοχής. Η πρόταση της Κομισιόν είναι ελπιδοφόρα προϋποθέτει υποχωρήσεις».

Σε ότι έχει να κάνει με την Τουρκία ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Η ρητορική και οι ενέργειές της επιμένουν να κινούνται εκτός του δικαίου, προκαλώντας όλες τις γειτονικές χώρες. Οι προκλήσεις είναι πολλές και κοινές, απευθύνονται προς την Ευρώπη, από ένα κράτος τυπικά υποψήφιο προς ένταξη. Ελλάδα κα Κύπρος συντονιζόμαστε και διακηρύσσουμε ότι θα έχουμε δυναμικότερες αντιδράσεις. Ρόλος τοπικού ταραχοποιού. Ελλάδα και Κύπρος δεν αρνήθηκαν ποτέ έναν καλόπιστο διάλογο, πάντα με τις αρχές του δικαίου, χωρίς εκβιαστικές απειλές».

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε και στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί σημειώνοντας πως «Απόφαση που μας πληγώνει ως Έλληνες χριστιανούς ορθόδοξούς και ως πολίτες του κόσμου. Το θέμα είναι παγκόσμιο, πανανθρώπινο. Με την οπισθοδρομική κίνηση, η Τουρκία επιλέγει να κόψει δεσμούς. Προτιμά την εσωστρέφεια και δείχνει ουσιαστική αδυναμία. Αναδείχθηκε σε παγκόσμιο μνημείο η Αγιά Σοφιά, όσοι τη βεβηλώνουν, με τον βυζαντινό του όνομα αναγκάζονται να το αποκαλούν. Τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν. Μετά από αυτήν την προσβολή, γεννιέται το ερώτημα αν η Αγιά Σοφιά είναι δίκαιο η UNESCO μπορεί να δίνει τα δώρα της. Μικρόψυχη η απόφαση της Τουρκίας και η Ελλάδα προετοιμάζεται για αντιδράσεις».

Ο Κύπριος πρόεδρος με την σειρά του ανέφερε πως «Οι δυο χώρες αυτό που επιδιώκουμε είναι ο διάλογος. Δεν προκαλούμε εμείς, αντίθετα προκαλούμεθα όχι μόνο εμείς αλλά η Ευρώπη. Ο άριστος συντονισμός των δύο κυβερνήσεων, η από κοινού αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε, μέσα από την επιδίωξη ενός διαλόγου και παρέμβασης της ΕΕ. Δεν θα επιτρέψουμε να κάνει η Τουρκία αυτό που επιδιώκει. Δηλαδή μια κρίση. »

Τέλος για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «Η Αγιά Σοφιά ανήκει στους ορθόδοξα, καθολικά διαμαρτυρόμενους που σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά. Είναι μια κληρονομιά που δεν ξεχωρίζει θρησκευτική ταυτότητα, αλλά είναι ένα σύμβολο. Θα σταλεί ισχυρό μήνυμα πως είναι αδιανόητο να περιφρονούνται με τόση αμετροέπεια πολιτ8ιστικά κληρονομήματα. »

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ