Κ. Παπαδάκη, υποψήφια βουλευτής ΚΙΝΑΛ Πέλλας: Πρέπει να γίνουμε πιο διεκδικητικοί και αποτελεσματικοί - Karfitsa.gr
Slider Συνεντεύξεις

Κ. Παπαδάκη, υποψήφια βουλευτής ΚΙΝΑΛ Πέλλας: Πρέπει να γίνουμε πιο διεκδικητικοί και αποτελεσματικοί

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με την πολιτική συνειδητά και όχι ως συνέπεια της ποσόστωσης, δήλωσε σε συνέντευξη της στην Κarfitsa η υποψήφια βουλευτής Πέλλας με το ΚΙΝΑΛ, Κική Παπαδάκη. Η ίδια θεωρεί ακόμα ότι οι πολίτες πρέπει να δώσουν τη δύναμη στα νέα πρόσωπα να προσφέρουν.

Συνέντευξη στη ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Με «βαρύ» βιογραφικό, με διακρίσεις ως υπότροφος του ΙΚΥ στις μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες και με πλούσια εμπειρία στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η κ. Παπαδάκη ασχολείται με αγροτικά και αναπτυξιακά προγράμματα σε Πέλλα και Αθήνα. Από τα φοιτητικά της χρόνια, είχε ενεργό συμμετοχή στη σπουδαστική παράταξη της ΠΑΣΠ και στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ και ήταν υποψήφια αντιπεριφεριάρχης Πέλλας.

Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην απόφαση να είστε υποψήφια βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ;

Θεωρείστε ως δεδομένη τη διαδικασία που έρχεται να βάλει τέλος στην απαξίωση της πολιτικής. Με όλα όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, ως πολίτες πρώτα, χάσαμε την εμπιστοσύνη μας απέναντι σε αυτούς που κλήθηκαν να διαχειριστούν πολλά προβλήματα και έδειξαν ότι πολιτικά δεν μπορούν. Τα νέα πρόσωπα λοιπόν, όχι κατά ανάγκη ηλικιακά, έρχονται να προσθέσουν μια νέα δυναμική, πρεσβεύοντας πρώτα από όλα την ανάγκη να αλλάξουν πολλά στην πολιτική ζωή, έχοντας ως κυρίαρχο στόχο την πραγματική έννοια της προσφοράς στην πατρίδα και την ομαλή επάνοδο της ανεξαρτησίας της σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας. Αυτοί οι λόγοι, με οδήγησαν να δοκιμαστώ και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Θεωρείτε ότι το κόμμα σας μπορεί να «ξανακερδίσει» τους πολίτες;

Ασφαλώς. Χρειάζονται βελτιώσεις, αλλά και διαρκείς προσπάθειες για να αποδείξεις ότι ναι μεν βασίζεσαι στην ιστορική σου διαδρομή, αλλά από την άλλη είσαι σε θέση να ενεργείς στο σήμερα, που μέσα από συνεχείς κοινωνικούς αγώνες διαμορφώνει το αύριο. Με αυτή τη λογική, ο κόσμος εμπιστεύεται και πάλι την πολιτική δύναμη που φτιάχτηκε από τον ίδιο τον λαό και συνεχίζει να δίνει μάχες για τον λαό. Επιπλέον, τώρα που όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι φωνές λαϊκισμού και οι εύκολες διαδρομές δεν υπάρχουν, είναι πιο ώριμες πάρα ποτέ οι συνθήκες για να ακουστεί ο υπεύθυνος πολιτικός λόγος του ΚΙΝΑΛ. Καταθέσαμε το Σχέδιο Ελλάδα, γιατί είναι πεποίθηση μας ότι η Ελλάδα μπορεί να ανασυγκροτηθεί από τον ελληνικό λαό και όχι από τον οιοδήποτε πάτρωνα που έχει επιλέξει η σημερινή κυβέρνηση να δώσει τα σέβη της. Δυστυχώς, το Μακεδονικό είναι πολύ νωπό στις μνήμες όλων.

Ποιο είναι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών;

Το «εμείς ή αυτοί» ως δίλημμα είναι ξεπερασμένο. Το κυρίαρχο είναι να απαντήσουμε στο «τι Ελλάδα θέλουμε». Το διακύβευμα θα είναι εάν ο Έλληνας πολίτης θέλει μια πραγματικά σύγχρονη προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, που θα οδηγήσει σε μια ανασυγκρότηση της χώρας με τις δικές της δυνάμεις, σε έναν επανασχεδιασμό του παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα έχει γίνει από εμάς για εμάς, χωρίς να περιμένουμε οιονδήποτε Θείο Σαμ να μας υποδείξει τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να φτιάξουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία θα ευημερήσει κρατώντας εδώ το έμψυχο δυναμικό της, τους νέους. Δεν είναι αδύνατο να το πετύχουμε, αρκεί να το πιστέψουμε. Είναι απόλυτα εφικτό, αρκεί ο δρόμος που θα πάρουμε να μην έχει μέσα το παλιό σε αντιλήψεις, εκείνο που ακόμα και σήμερα πιστεύει ότι μόνο ένα σύγχρονο σχέδιο Μάρσαλ θα σώσει τη χώρα. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχουν απόλυτα προσκολληθεί σε αυτό το παλιό που… μυρίζει μαυσωλείο και διαλύει τα όνειρα της νέας γενιάς. Για αυτό βλέπετε να προσπαθούν να στήσουν ως διακύβευμα έναν ψευδεπίγραφο δικομματισμό Αριστεράς και Δεξιάς, θέλοντας να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού. Δυστυχώς όμως για αυτούς, ο ελληνικός λαός τους έχει καταλάβει, έχει καταλάβει ότι είναι η Αριστερά και η Δεξιά της συντήρησης, του παλαιού και της επαιτείας στα ξένα συμφέροντα.

Η Π.Ε. Πέλλας έχει πολλά προβλήματα, όπως κακό οδικό δίκτυο και υποδομές, υψηλή ανεργία, υστέρηση στην ανάπτυξη κ.α. Ποιά είναι η δική σας πρόταση για αλλαγή της εικόνας που παρουσιάζει;

Έχω πει πολλές φορές ότι η Πέλλα όντως έχει πολλά και διαχρονικά προβλήματα. Εάν μείνουμε όμως εδώ, θα κάνουμε απλά μια διαπίστωση. Θα μπορούσαν να είχαν λυθεί πολλά από αυτά; Πιστεύω πως ναι. Αρκεί να υπήρχε πολιτική βούληση προσαρμοσμένη σε μια ενιαία λογική διεκδίκησης και στη συνέχεια υλοποίησης των έργων, που θα μπορούσαν να ωφελήσουν, όχι μόνο μια περιοχή της Πέλλας, αλλά ολόκληρο τον τόπο. Η Πέλλα εκλέγει τέσσερις βουλευτές, έναν αντιπεριφερειάρχη και τέσσερις δημάρχους. Ρωτώ λοιπόν ευθέως, πόσες φορές συνεργάστηκαν όλοι μαζί για να λύσουν ένα πρόβλημα που θα έδινε λύσεις σε όλη την περιφερειακή ενότητα; Προς Θεού, δεν υποτιμώ κανέναν. Ωστόσο, θεωρώ σκόπιμο να γίνουμε πιο διεκδικητικοί και απαιτητικοί στην επίλυση των θεμάτων που μας αφορούν. Και προπάντων πιο αποτελεσματικοί. Δεδομένου ότι πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού είναι άνεργο, χρειάζεται η αναθεώρηση του παραγωγικού μοντέλου μέσω της  ενίσχυσης και του εκσυγχρονισμού των παραδοσιακών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, όπως η γεωργία, αλλά και η υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Είναι κρίσιμο οι νέοι να βρίσκουν διεξόδους και να παραμένουν στην περιοχή, αντί να αναζητούν εργασία σε άλλες πόλεις. Είναι η εποχή του «δεν πάει άλλο». Πρέπει  να αλλάξουν πρόσημο οι αρνητικοί οικονομικοί δείκτες και να βελτιωθεί όχι μόνο η εικόνα της περιοχής μας με το να προσελκύσει  ενεργητική επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και η ουσία της. Και σε αυτό δεν περισσεύει κάνεις.

Είναι δύσκολη για τις γυναίκες η ενασχόληση με την πολιτική; Συμφωνείτε με το 40% της συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια;

Παρά το γεγονός ότι από νομοθετικής πλευράς έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες, το ποσοστό αντιπροσώπευσης του γυναικείου φύλου στην πολιτική και αντίστοιχα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων παραμένει εξαιρετικά χαμηλό –λιγότερο από 20%– σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ξεπερνά το 40%, με το εξέχον παράδειγμα της Φινλανδίας που το γυναικείο φύλο αποτελεί το 61,5% του κοινοβουλίου. Αντικειμενικά υπάρχουν δυσκολίες. Ο ρόλος της γυναίκας είναι πολυδιάστατος, καθώς είναι μητέρα, εργαζόμενη και ταυτόχρονα έχει την ευθύνη της φροντίδας των ηλικιωμένων της οικογένειας. Ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με την πολιτική συνειδητά και όχι ως συνέπεια της ποσόστωσης.

Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές οι πολίτες της Πέλλας;

Στις επικείμενες εθνικές εκλογές, όλοι χρειάζεται καταρχάς να πάμε στην κάλπη, να ψηφίσουμε από άκρη σε άκρη σε όλη την επικράτεια. Όπως συμβαίνει στον κύκλο της ζωής, έτσι και στην πολιτική οι επιλογές μας, είναι αυτές που μας χαρακτηρίζουν. Σήμερα, ο καθένας γνωρίζει και οφείλει πια να αξιολογεί. Στα λόγια κανείς δεν έχασε. Στην υλοποίηση όμως, ελάχιστοι επιτυγχάνουν. Η επόμενη ημέρα, είναι η ημέρα όσων ΘΕΛΟΥΝ και ΜΠΟΡΟΥΝ. Όχι γιατί έτυχε, ούτε γιατί  έμαθαν να ζουν στην πολιτική και πρέπει αυτοί να συνεχίσουν. Είναι η ημέρα εκείνων, όλων εμάς, που είναι τιμή μας να μας εμπιστευτεί ο πολίτες γιατί ΘΕΛΟΥΜΕ να προσφέρουμε τις γνώσεις και την ανθρωπιά μας και γιατί ΜΠΟΡΟΥΜΕ  να συμβάλουμε στην επάνοδο της καλής πολιτικής στην καθημερινότητα μας. Οι διεφθαρμένοι, όταν εμφανίζεται ένα νέο καθαρό πρόσωπο λένε: «καλός είσαι, αλλά δεν έφτασε ακόμα η ώρα σου». Η ώρα λοιπόν έφτασε και θα είναι εκείνη της αισιοδοξίας και της υπευθυνότητας!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ