Κ.Παπανάτσιου: Φοροελαφρύνσεις και κίνητρα για επενδύσεις - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Οικονομία

Κ.Παπανάτσιου: Φοροελαφρύνσεις και κίνητρα για επενδύσεις

«Το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει η κυβέρνησή μας, βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, στην υγιή και κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και φυσικά στη στήριξη της εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και με δικαιώματα», τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο «Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Ελευθερία» και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τις φορο-ελαφρύνσεις αλλά και σε κίνητρα των επιχειρήσεων. Όπως είπε ήδη νομοθετήθηκε η μείωση του φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων από το 29% στο 28% για τα εισοδήματα του 2019, υποστηρίζοντας ότι «στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά μία μονάδα ανά έτος, ώστε να φτάσει το 25% για το 2022».

Επίσης τόνισε ότι έγινε νόμος και η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 10% για το φορολογικό έτος 2019 και για τα επόμενα έτη.

Όπως τόνισε η υφυπουργός σήμερα βρίσκονται σε ισχύ τρία φορολογικά κίνητρα που αφορούν:

α) Tην πρόσληψη νέων αλλά και μακροχρόνια ανέργων, συνδέοντας τις προσλήψεις αυτές με τη χορήγηση φορολογικής έκπτωσης στις εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης.

β) Tην παροχή μεγαλύτερης έκπτωση στο φόρο για επενδυτικές δαπάνες που σχετίζονται με την εξοικονόμηση νερού και την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου ενεργειακής απόδοσης

γ) Tην έκπτωση φόρου 30% στις επιλέξιμες δαπάνες για παραγωγή κινηματογραφικών, τηλεοπτικών και συναφών οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα.

Ένα επιπλέον φορολογικό κίνητρο που νομοθετήθηκε πρόσφατα – είπε η κ. Παπανάτσιου – είναι η εξαίρεση από την επιβολή φόρου στην αύξηση κεφαλαίου για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. «Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και η αξιοποίηση του ιδιαίτερα άξιου επιστημονικού δυναμικού που έχουμε στη χώρα μας» σημείωσε.

Αναφορικά με τα μέτρα που αναμένονται να τεθούν σε ισχύ το επόμενο διάστημα, η υφυπουργός είπε, πως πρόκειται να νομοθετηθούν φορολογικά κίνητρα για τις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις, όπως είναι η απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος της επιχείρησης, σε ποσοστό ανάλογο επί της δικαιούμενης ενίσχυσης που λαμβάνει, και η αύξηση του ποσοστού των αποσβέσεων.

Επίσης σημείωσε ότι αναμένονται νομοθετικές παρεμβάσεις για την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, λέγοντας ότι «είναι ένα βήμα που εκσυγχρονίζει την επικοινωνία των επιχειρήσεων με την Φορολογική Διοίκηση, καταπολεμά το γραφειοκρατικό κόστος που είχαν οι προηγούμενες «χάρτινες» διαδικασίες, ενώ παράλληλα βοηθά στο να αντιμετωπίζονται φαινόμενα παραβατικότητας ενισχύοντας έτσι τον υγιή ανταγωνισμό».

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ