Κ. Σκρέκας στην (K): Με σοβαρή κυβέρνηση η οικονομία μπορεί να ξεπεράσει κάθε δοκιμασία - Karfitsa.gr
Πολιτική Συνεντεύξεις

Κ. Σκρέκας στην (K): Με σοβαρή κυβέρνηση η οικονομία μπορεί να ξεπεράσει κάθε δοκιμασία

Όσο στο «τιμόνι» της χώρας θα είναι μια σοβαρή Κυβέρνηση και ένας αξιόπιστος Πρωθυπουργός, η ελληνική οικονομία μπορεί να ξεπεράσει κάθε δοκιμασία. Αυτό τονίζει σε συνέντευξη του στην karfitsa, αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας και τον σχεδιασμό για την ανάκαμψη της, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας. Ο κύριος Σκρέκας δηλώνει πως η συμπεριφορά που υπέδειξαν οι Έλληνες κατά την διάρκεια της καραντίνας, είναι εκείνη που του δίνει αίσθημα αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Αναφερόμενος στο τομέα ευθύνης του και στο πλήγμα που έχει δεχθεί ο πρωτογενής τομέας, όπως και στον σχεδιασμό του υπουργείου για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη του, δεδομένου του δύσκολου φετινού καλοκαιριού, ο υφυπουργός υπογραμμίζει πως οι απώλειες θέσεων εργασίας θα είναι ένα προσωρινό φαινόμενο που θα ξεπεραστεί 2021. Για τα σενάρια που διακινούνται και αφορούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο κύριος Σκρέκας δηλώνει ξεκάθαρα ενάντια σε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Κύριε Υπουργέ διανύουμε τις πρώτες ημέρες, της μερικής άρσης των μέτρων που ελήφθησαν ενάντια στη εξάπλωση του κορωνοϊου. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται αυτή η “νέα κανονικότητα”; Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε, τι να ανησυχείτε; 

Η νέα κανονικότητα έχει πολλές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες για όλους μας. Με βάση τη συμπεριφορά των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε γρήγορα να ξεπεράσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και θα καταφέρουμε να βάλουμε ξανά την οικονομία σε μία τροχιά ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτό που κυρίως με ανησυχεί είναι οι τυχόν μεγάλες καθυστερήσεις στην ανακάλυψη του φαρμάκου -και του εμβολίου- που θα βάλει τέρμα σε αυτό τον εφιάλτη που απειλεί την ανθρωπότητα.

Το πλήγμα της πανδημίας στην οικονομία είναι δεδομένο όπως και το υψηλό ποσοστό ύφεσης που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας για το 2020. Η οικονομική βοήθεια που αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σας ικανοποιεί; Οδηγούμαστε σε νέο μνημόνιο;

Όχι, δεν πιστεύω ότι οδηγούμαστε σε ένα νέο μνημόνιο. Οι θυσίες που έκαναν οι Έλληνες για περισσότερα από 10 χρόνια δεν πήγαν χαμένες. Όσο στο «τιμόνι» της χώρας θα είναι μια σοβαρή Κυβέρνηση και ένας αξιόπιστος Πρωθυπουργός, η ελληνική οικονομία μπορεί να ξεπεράσει κάθε δοκιμασία.

Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση της Ενωμένης Ευρώπης, σίγουρα χρειάζονται πολλά περισσότερα. Όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η αντιμετώπιση της κρίσης δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τις ευρωπαϊκές χώρες με νέο χρέος. Γι’ αυτό και τα πακέτα οικονομικής στήριξης θα πρέπει να έχουν τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων. Επίσης, απαιτείται να προχωρήσουμε σε κοινές εκδόσεις χρέους, όπως και αν τις ονοματίσουμε (ευρωομόλογα κτλ.), ώστε να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί με συνοχή και αλληλεγγύη να ξεπεράσει κάθε κρίση. 

Πόσο μεγάλη είναι η ζημία στον πρωτογενή τομέα και στην παραγωγή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις; Με ποιο τρόπο θα γίνει η επανεκκίνηση; 

Η εικόνα στον πρωτογενή τομέα είναι μεικτή. Υπάρχουν κλάδοι που υπέστησαν σημαντική ζημιά και υπάρχουν κλάδοι που κατάφεραν να σημειώσουν επιδόσεις – ρεκόρ. Σε στενή συνεργασία με τις συλλογικές οργανώσεις των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων αξιολογούμε τις συνέπειες του κορωνοϊού, ώστε να βοηθήσουμε άμεσα όσους παραγωγούς έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η επανεκκίνηση θα γίνει με την άμεση στήριξη στους κλάδους που επλήγησαν, την υλοποίηση των επενδύσεων ύψους 2 δις ευρώ από τα Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης, καθώς την ενεργοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε συμφωνήσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις ελληνικές τράπεζες.

Ποιοι είναι οι κλάδοι, που ανήκουν στους τομείς ευθύνης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη οικονομική “καθίζηση”; 

Κλάδοι που υπέστησαν μεγάλη ζημία από την πτώση πωλήσεων λόγω της πανδημίας, είναι η υδατοκαλλιέργεια και η ανθοκομία. Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι επίσης οι επιπτώσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο. Σε κάθε περίπτωση, θα αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα και κονδύλια -εγχώρια και ευρωπαϊκά- για να στηρίξουμε τους Έλληνες αγρότες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, την βοήθεια που θα λάβουν από το κράτος, ώστε να σταθούν “όρθιοι”. Μπορείτε να μας συνοψίσετε τα μέτρα στήριξης που έχουν να περιμένουν;

Το πιο πρόσφατο μέτρο που μπορώ να σας αναφέρω και το οποίο εγκρίθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η δυνατότητα των Ελλήνων αγροτών να αποκτήσουν πρόσβαση στα εγγυημένα δάνεια του «Ταμείου Εγγυοδοσίας COVID 19». Χάρη στην άψογη συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη, καταφέραμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμού του Ταμείου (που χρηματοδοτείται από πόρους ΕΣΠΑ) κατά 250 εκατ. ευρώ σε 2,25 δις ευρώ. Οι αγρότες θα μπορούν να λάβουν δάνεια για κεφάλαιο κίνησης με πολύ χαμηλό επιτόκιο και εγγύηση ως 80%.

Έρχεται ένα καλοκαίρι με μειωμένη τουριστική κίνηση, που συνεπάγεται μείωση της ζήτησης αγροτικών, κτηνοτροφικών και προϊόντων αλιείας; Πως σχεδιάζετε να το αντιμετωπίσετε και να στηρίξετε την απασχόληση, ώστε να μην χαθεί και μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας;

Η Κυβέρνηση «έριξε» στην αγορά 24 δις ευρώ για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που επλήγησαν από την πανδημία. Η πρώτη φάση των μέτρων στήριξης σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια αναπλήρωσης μέρους των χαμένων εισοδημάτων και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Σε δεύτερη φάση, θα επιδιώξουμε να στηρίξουμε με περισσότερο ενεργητικό τρόπο τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να δουλεύουν και όχι να κάθονται σπίτι τους περιμένοντας ένα επίδομα. 

Πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία της τουριστικής κίνησης τους επόμενους μήνες. Εκτιμώ ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας θα είναι ένα προσωρινό φαινόμενο και ότι μέσα στο 2021 θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις απ’ όσες θα χαθούν φέτος. 

Γνωρίζετε τα σενάρια πρόωρων εκλογών που διακινούνται. Η άποψη βουλευτή της ΝΔ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εάν η πανδημία καταστήσει αδύνατη την υλοποίηση του προγράμματος που είχε εξαγγελθεί προεκλογικά, για εσάς έχει βάση; Πως θα αντιμετωπίσετε πολιτικά μια απόκλιση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις λόγω της πανδημίας; 

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι οι εκλογές. Διαθέτουμε ισχυρή Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, ακόμα και αυτών που δεν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές.

Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα είναι ένα σοβαρό οργανωμένο σχέδιο για την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, με την ενίσχυση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας. Με βάση αυτό το πρόγραμμα κερδίσαμε τις εκλογές τον Ιούλιο του 2019 και με το ίδιο πρόγραμμα θα συνεχίσουμε να κυβερνούμε τη χώρα, τουλάχιστον για όσο καιρό μας τιμά με την εμπιστοσύνη του ο ελληνικός λαός.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ