Κ. Χατζηδάκης: Σχέδιο για ειδικά φορολογικά κίνητρα στις «λιγνιτικές» περιοχές - Karfitsa.gr
Πολιτική

Κ. Χατζηδάκης: Σχέδιο για ειδικά φορολογικά κίνητρα στις «λιγνιτικές» περιοχές

Στην επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τους δασικούς χάρτες, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ μίλησε και για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΕΛΠΕ και Juwi Hellas για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW στην περιοχή της Κοζάνης.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «οι χθεσινές ανακοινώσεις είναι μια συμβολή, ώστε η περιοχή να προχωρήσει μπροστά χωρίς αναταράξεις, απλώς προφανώς δε θα εξαντληθεί η προσπάθεια σε αυτό».

«Μιλάμε για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο της τάξης των 204 MW στο οποίο θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας. Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει στη Δυτική Μακεδονία φωτοβολταϊκά της τάξης των 2GW, δηλαδή μόνο η ΔΕΗ θα κάνει 10 φορές μεγαλύτερα πάρκα σε σχέση με αυτό το οποίο εξαγγέλθηκε χθες», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

«Μιλάμε για πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις, δε μιλάμε μόνο για τα φωτοβολταϊκά, μιλάμε για την αποκατάσταση των ορυχείων που είναι μία πολύ μεγάλη δουλειά. Επίσης, θα προβλεφθούν και μια σειρά από δράσεις χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ και κίνητρα σε σχέση με τομείς όπως η γεωργία, η βιομηχανία, οι υπηρεσίες. Μιλάμε για ένα σφαιρικό σχέδιο που θα ενισχυθεί προφανώς από την υιοθέτηση των ειδικών φορολογικών κινήτρων που θα καταστήσουν τις περιοχές αυτές περιοχές ιδιαίτερα ελκυστικές για επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όχι λόγω ευσπλαχνίας ή ότι λόγω του ότι η κυβέρνηση θα λέει “πηγαίνετε να επενδύσετε εκεί”, αλλά γιατί θα έχουν καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «θα δοθούν σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ στις λιγνιτικές περιοχές από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους με την αντίστοιχη μόχλευση, η οποία θα γίνει», ενώ «θα υπάρξει ένα αίτημα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακήρυξη της Δυτικής Μακεδονίας και της περιοχής της Μεγαλόπολης ως ειδικών οικονομικών φορολογικών ζωνών, προκειμένου να γίνουν οι περιοχές αυτές ελκυστικές για επενδύσεις».

Σε ό,τι αφορά, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι η διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί συζητά τα φορολογικά κίνητρα και «έχει δεσμευτεί να τελειώσει να κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος Ιουνίου».

Σχετικά με τους δασικούς χάρτες, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί σχέδιο νόμου, που θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση τον Μάρτιο.

«Αντιμετωπίζονται σε αυτόν τον νόμο τρία βασικά ζητήματα. Το ένα αφορά ότι όποιος έχει υποβάλει αντίρρηση και δικαιώνεται από τις επιτροπές αντιρρήσεων, δε θα χρειάζεται να περιμένει να δει τι γίνεται σε όλον τον νομό, αλλά θα μπορεί να προχωρεί στην αξιοποίηση του ακινήτου του όπως νομίζει ο ίδιος […] το δεύτερο είναι ότι αυξάνουμε τις επιτροπές, συνδέουμε τις αμοιβές τους με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των αντιρρήσεων […] και τρίτο σε περιπτώσεις που με διοικητικές πράξεις έχει αναγνωρίσει το ίδιο το δημόσιο ότι ένα κομμάτι γης δεν είναι δάσος, δε θα χρειάζεται να ξεκινάμε από την αρχή της συζήτηση αν είναι ή δεν είναι».

 

Πηγή naftemporiki.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

 

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ