Λίβανος: Στους δρόμους παραμένουν οι διαδηλωτές παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις - Karfitsa.gr
Διεθνή Επικαιρότητα

Λίβανος: Στους δρόμους παραμένουν οι διαδηλωτές παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις

Οι διαδηλωτές στον Λίβανο δήλωσαν σήμερα αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους για έκτη συνεχόμενη ημέρα παρά την έγκριση από την κυβέρνηση ενός άνευ προηγουμένου πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι διαδηλωτές κήρυξαν γενική απεργία, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι απορρίπτουν τα μέτρα, τα οποία συμφώνησε χθες Δευτέρα να ληφθούν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Σαάντ Χαρίρι.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ των μεταρρυθμίσεων στις οποίες κατέληξε η κυβέρνηση εντάσσεται μείωση κατά 50% του μισθού των πρώην και νυν βουλευτών και υπουργών, η κατάργηση του υπουργείου Πληροφόρησης και ενός αριθμού άλλων κρατικών φορέων και η σύσταση μιας επιτροπής κατά της διαφθοράς. Ο Χαρίρι δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν την πολιτική τάξη της χώρας για κακοδιαχείριση, διασπάθιση δημοσίων πόρων και ευρύτατα διαδεδομένη διαφθορά. Ζητούν επίσης την παραίτηση της κυβέρνησης.

Αφορμή για τις πρόσφατες διαδηλώσεις ήταν η αιφνίδια ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη, ότι θα επιβληθεί ένας νέος φόρος στις τηλεφωνικές κλήσεις που γίνονται μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, όπως το WhatsApp, για να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία. Το διάγγελμα του Χαρίρι, την επόμενη ημέρα, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως απόπειρα να διασωθεί η πολιτική ελίτ, την οποία οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ως διεφθαρμένη και ανίκανη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Λίβανος δέχεται πιέσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη.

Η χώρα αυτή έχει ένα από τα υψηλότερα δημόσια χρέη στον κόσμο, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 150% του ΑΕΠ της.

Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γίνονται καθημερινά στο κέντρο της Βηρυτού, με τις τράπεζες και τα σχολεία να παραμένουν κλειστά, ενώ οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει και μεγάλους δρόμους της πρωτεύουσας.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ