Λίγα λόγια για το busking - Karfitsa.gr
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 Ματιές

Λίγα λόγια για το busking

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος μας ξεναγεί στους … μουσικούς του δρόμου

Τι είναι το busking;

Το busking είναι μορφή τέχνης (street art) που ασκείται από ερασιτέχνες καθώς και επαγγελματίες καλλιτέχνες. Διασκεδάζουν το κοινό δίνοντας δημόσιες παραστάσεις, και οι παρευρισκόμενοι μπορούν αν θέλουν να τους ανταμείψουν με κάποιο χρηματικό ποσό. Υπάρχουν πολλών διαφορετικών ειδών παραστάσεις: μουσικής, χορού, τσίρκου, ταχυδακτυλουργίας, θεάτρου, κ.ά.

Οι καλλιτέχνες του δρόμου επιλέγουν να παρουσιάσουν τη τέχνη τους εθελοντικά και προσφέρουν αναψυχή στον κόσμο. Η δουλειά τους είναι κοινωνική προσφορά, όχι επαιτεία. Όσοι το ασκούν αξίζουν τον σεβασμό και την υποστήριξή μας και η συνεισφορά τους είναι σημαντική για την ατμόσφαιρα της πόλης.

Υπάρχουν τρία κύρια είδη busking:

– Κυκλικές παραστάσεις, οι οποίες μαζεύουν πλήθος γύρω τους και συνήθως έχουν συγκεκριμένη αρχή και τέλος.

– Walk-by παραστάσεις, όπου το κοινό βλέπει μια εμφάνιση ενώ περπατάει από δίπλα, ή μπορεί να κάτσει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

– Stoplight παραστάσεις, όπου το κύριο κοινό είναι σταματημένο (π.χ. σε κάποιο φανάρι), οι οποίες έχουν πολύ σύντομη διάρκεια.

Τι προσφέρει

Το busking είναι χρήσιμο εργαλείο για τη δημιουργική εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου στις πόλεις και προσφέρει αναψυχή στο κοινό, κατοίκους και τουρίστες. Ποιος δεν θα απολάμβανε να ακούει μουσική ή να βλέπει κάποιο σόου juggler πίσω από τη γενική φασαρία που τείνει να επικρατεί σε μια μεγαλούπολη; Μια αστική περιοχή με ενεργό busking μετατρέπεται σε ελκυστικό προορισμό για τους περπατητές.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τον κοινωνικό ρόλο που επιτελεί το busking, καθώς μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών βιοπορίζεται με αυτό τον τρόπο και έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στον κόσμο μέσα από τη τέχνη του και να εκθέσει τη κουλτούρα του.

 

Success stories

Κορυφαία σημεία busking, όπως το Covent Garden του Λονδίνου και το Pier 19 του Σαν Φρανσίσκο, προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες ετησίως από μόνα τους. Ένα τμήμα του μεγαλύτερου φεστιβάλ τεχνών παγκοσμίως, το Fringe του Εδιμβούργου, χρησιμοποιεί αρχές του busking. Υπάρχουν συγκεκριμένα show του φεστιβάλ των οποίων η παρακολούθηση είναι δωρεάν για το κοινό, και οι καλλιτέχνες συγκεντρώνουν εθελοντικές δωρεές στο τέλος της παράστασής τους.

 

Γιατί όχι κι εδώ;

Το busking μπορεί να θεωρηθεί ευλογία για μια πόλη, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά ως εργαλείο ανάδειξης συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και καλλιτεχνικής έκφρασης. Ειδικά πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, που διαθέτει σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό, νεανικό κοινό (μεγάλη πανεπιστημιούπολη), ανοδική τουριστική τάση και μεγάλο παραλιακό μέτωπο, αποτελούν ιδανικό σκηνικό για παρόμοιες δράσεις.

Είναι όμως αυτό αρκετό; Πρόσφατα καταργήθηκε το άρθρο 407 του Ποινικού Κώδικα περί επαιτείας από τη Βουλή της Ελλάδος, το οποίο δημιουργούσε νομικό πρόβλημα στους καλλιτέχνες του δρόμου. Αυτή ήταν μία θετική εξέλιξη, που ωστόσο δεν έλυσε το πρόβλημα. Τώρα είναι η στιγμή να υποστηριχθεί το busking μέσα σε ένα οργανωμένο από τη πολιτεία πλαίσιο. Με παράλληλη στήριξη από τις δημοτικές αρχές, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το busking θα ασκείται νόμιμα, ορθολογικά και δημιουργικά, προς όφελος όλων μας: των ίδιων των καλλιτεχνών, του κοινού και της πόλης.

  • Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, έμπειρος ερευνητής, παραγωγός, και δάσκαλος μουσικής, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για το δήμο Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό του Κωνσταντίνου Ζέρβα «Ναι στη Θεσσαλονίκη!».

 

  • Οι φωτογραφίες είναι της Τασούλας Κυριακίδου.
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ