Λερναία ύδρα τα κυκλώματα αγοραπωλησίας βρεφών - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Λερναία ύδρα τα κυκλώματα αγοραπωλησίας βρεφών

“Αυτή η βιομηχανία δεν σταμάτησε ποτέ. Τα βρέφη εξακολουθούν να έρχονται κατά παραγγελία”. Αστυνομικός στην Αλεξανδρούπολη διαπιστώνει πως από τη γειτονική Βουλγαρία και λίγα χιλιόμετρα βόρεια από τα σύνορα των δύο χωρών, εξακολουθούν να φτάνουν εγκυμονούσες γυναίκες, με ένα και μόνον σκοπό: Να γεννήσουν προκειμένου τα παιδιά να πουληθούν σε άτεκνα ζευγάρια Ελλήνων. Το κύκλωμα είναι σαν λερναία ύδρα, όσα στελέχη και αν συλληφθούν, αυτό εξακολουθεί να δρα και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Η περίπτωση της Αλεξανδρούπολης είναι μία από τις πολλές που έχουν εξιχνιαστεί τα τελευταία χρόνια από τις ελληνικές διωκτικές αρχές. Όπως ανακοινώθηκε μετά την έρευνα των αστυνομικών της ασφάλειας στον Έβρο, από το 2016 μέχρι το 2018 κύκλωμα Βουλγάρων, τουλάχιστον δέκα άτομα, οργάνωσε τη γέννηση και πώληση τριών παιδιών σε Έλληνες αντί χρηματικών ποσών. Συνελήφθησαν τέσσερις, οι οποίοι κατηγορούνται πως ήταν αυτοί οι οποίοι οργάνωναν όλες τις αγοραπωλησίες, ακόμη και τον εντοπισμό των υποψήφιων μητέρων, που ήδη διέφυγαν.

Το Σλίβεν είναι μία από τις πόλεις της κεντροανατολικής Βουλγαρίας όπου στις τσιγγάνικες φαβέλες οι δοσοληψίες τέτοιου είδους έχουν μετατραπεί σε καθημερινότητα. Εκεί, ηγετικά στελέχη των κυκλωμάτων αγοραπωλησιών βρεφών εντοπίζουν γυναίκες που έχουν ανάγκη από χρήματα. Τις προ(σ)καλούν να μείνουν έγκυες και τις ωθούν να δεσμευτούν ότι θα γεννήσουν σε μία ελληνική κλινική και τα παιδιά τους θα πουληθούν αμέσως. Στην περίπτωση που εξιχνιάστηκε πρόσφατα οι μητέρες φέρονται να εισέπρατταν από 4 έως 5.000 ευρώ η κάθε μία για τη γέννα του παιδιού που θα κατέληγε σε άτεκνα ζευγάρια από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη δικογραφία το ζευγάρι έφτανε να πληρώνει μέχρι 15.000 ευρώ, προκειμένου να αγοράσει ένα παιδί.

Η περίπτωση της Αλεξανδρούπολης δεν είναι η μοναδική που έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο η δίωξη οργανωμένου εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη εξιχνίασε ακόμη μία υπόθεση δράσης κυκλώματος αγοραπωλησίας βρεφών. Μάλιστα ορισμένοι εμπλεκόμενοι είχαν σε βάρος τους δικογραφίες σε διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου επίσης είχαν κατηγορηθεί για ακριβώς τα ίδια αδικήματα.

Γεννούν σε κλινικές

Τα στελέχη των κυκλωμάτων λαμβάνουν διαρκώς εντονότερα μέτρα για να μην γίνουν αντιληπτά. Παλιότερα οι εγκυμονούσες Βουλγάρες οι οποίες ήταν έτοιμες να πουλήσουν τα νεογέννητα παιδιά τους, έφταναν τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τον τοκετό στην Ελλάδα και έμεναν σε διαμέρισμα μέχρι να έρθει η ώρα να γεννήσουν. Τότε εισάγονταν σε δημόσια νοσοκομεία και μετά την καταγραφή του παιδιού γινόταν η υιοθεσία, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Πλέον οι γεννήσεις οργανώνονται σε ιδιωτικές κλινικές, θεωρώντας πως οι εμπλεκόμενοι διασφαλίζουν μεγαλύτερη εχεμύθεια σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο οι τελευταίες συλλήψεις στη Βόρεια Ελλάδα έγιναν όταν νοσηλεύτριες ιδιωτικής κλινικής παρατήρησαν μία προσπάθεια να μην έρθει σε επαφή η λεχώνα με το παιδί της. Από την έρευνα και τις συλλήψεις που ακολούθησαν αποδείχτηκε πως η γυναίκα η οποία συνόδευε τη μητέρα του βρέφους δεν είχε καμία συγγενική σχέση μαζί της και απλώς ήταν… επιτηρήτρια, προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η αγοραπωλησία, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Αυτή αναλάμβανε να κρατάει απομακρυσμένους μητέρα και βρέφος προκειμένου να μην υπάρξει ενδεχόμενο να μετανιώσει η πρώτη για την πώληση του παιδιού της.

Από την άλλη όμως έχει παρατηρηθεί οι ίδιες γυναίκες να γεννούν “κατά παραγγελία” δύο και τρεις φορές και όλα τα παιδιά να πωλούνται μέσω των κυκλωμάτων. Ο “επαγγελματισμός” κάποιων γυναικών από τη γειτονική χώρα έχει οδηγήσει και στην αύξηση των μεριδίων τους. Σε υποθέσεις που είχαν εξιχνιαστεί πριν μία δεκαετία οι μητέρες αμείβονταν για την πώληση των παιδιών τους με ποσά που μετά βίας ξεπερνούσαν τα 1.500 ευρώ, όπως είχε παραδεχτεί μητέρα που κάθισε στο εδώλιο της κατηγορουμένης στο Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο της Θεσσαλονίκης. Τώρα η τιμή αυτή έχει εκτοξευτεί και φτάνει έως και 5.000 ευρώ, μόνον για τη μητέρα. Αντίστοιχη αύξηση πάντως παρατηρείται και στην τιμή της αγοραπωλησίας

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ