Λευτέρης Πανταζής: Βίωσα το ρατσισμό στο πετσί μου - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Λευτέρης Πανταζής: Βίωσα το ρατσισμό στο πετσί μου

Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας εδώ και τέσσερις δεκαετίες κι είναι πια ένα φαινόμενο που ξεπερνάει τα όρια της περιγραφής «καλλιτέχνης».  Όταν ακόμη και η νεολαία εκφράζεται με «σλόγκαν» από τους στίχους των πρώτων επιτυχιών του Λευτέρη Πανταζή ή με τις ατάκες που επικοινωνεί με το κοινό του από την πίστα καταλαβαίνει κανείς πόσο επηρέασε την pop κουλτούρα της χώρας μας από τότε που ήρθε «από την απέραντη Ρωσία στην απένταρη Ελλάδα». Τους τελευταίους μήνες, δραστηριοποιείται και επιχειρηματικά στη Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας το pizza bar (Pizza Rei) στα Λαδάδικα, ενώ εμφανίζεται με μεγάλη επιτυχία στο NORTH, μαζί με τους Πάνο Καλίδη, Θάνο Πετρέλη και τον ράπερ Tus.

Συνέντευξη στον ΠΟΛΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ

Ήσουν αυτός που πρώτος απενοχοποίησε το «σκυλάδικο» και έφερε στα νυχτομάγαζα την νεολαία της εποχής εκείνης δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο trend.  Πώς το κατάφερες;

Έδωσα σύνθημα, όλα τα μωρά στην πίστα, έκανα πρώτος τα ποτ πουρί, τα non stop προγράμματα, το live clubbing, το θρυλικό MUST, μία διαφορετική και πρωτοποριακή πρόταση διασκέδασης τότε, συνδυάζοντας το κλαμπ με τα μπουζούκια, και γινόταν το αδιαχώρητο και με ακολούθησε η νεολαία, κάτι που κάνει μέχρι και σήμερα. Έτσι πέρασα τη μόδα αυτή. Πάντα, έδινα τη ψυχή μου επί σκηνής, ήμουν αληθινός, και για αυτό με αγαπάνε και με ακολουθούν μέχρι και σήμερα, ήμουν αυθεντικός. Το μόνο που ήθελα, ήταν να περνάει ο κόσμος καλά, δεν τους κορόιδεψα ποτέ, και φρόντιζα να είμαι κοντά στη νεολαία, με ειδικά τραγούδια για αυτή, και συνεργασίες με καλλιτέχνες, που τους αγαπάει η νεολαία.

Αν μεταφράσουμε την επιτυχία σε νούμερα για πόσους χρυσούς και πόσους πλατινένιους δίσκους μιλάμε;

Μιλάμε για 45 χρυσούς και 45 πλατινένιους. Επίσης, πρέπει να έχω πουλήσει, πάνω από 4.000.000 cd.

Υπάρχει φόρμουλα, συνταγή, τέλος πάντων για να καταφέρει ένας καλλιτέχνης να βρίσκεται για τόσα χρόνια στην κορυφή;

Δουλειά, σεβασμός, επαγγελματισμός, καλές συνεργασίες, καλά τραγούδια, για να είσαι στην επικαιρότητα, και πάνω από όλα, να είσαι και άνθρωπος.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διασκέδαση του είδους που προσφέρεις στην ελληνική νοοτροπία;

Είμαι πάρα πολύ κοντά σε αυτό που αρέσει στους Έλληνες, που είναι μεσογειακός λαός, που του αρέσει να διασκεδάζει, λαός που το ρίχνει έξω, και είμαι πάρα πολύ κοντά για το είδος που τραγουδάω, το είδος που είναι καθαρά να χορεύεις, να διασκεδάζεις, να ακούς.

Έχουν ακουστεί πολλά για τους «νόμους της νύχτας».  Πόσο δύσκολο είναι να ελιχθεί κάποιος και να επιβιώσει σ’ ένα τόσο σκληρό περιβάλλον;

Μήπως δεν υπάρχουν νόμοι και την ημέρα; Παντού υπάρχουν αυτοί οι νόμοι.  Ο σκοπός είναι να κάνεις τη δουλειά σου, να είσαι επαγγελματίας, να μη δίνεις δικαιώματα. Όταν ασχολείσαι μόνο με τη δουλειά σου και δεν μπαίνεις σε ξένα χωράφια , ποτέ, δεν θα έχεις πρόβλημα.

Στα 90’ς κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για σένα με τίτλο «ΛΕ-ΠΑνάσταση – Από την απέραντη Ρωσία στην απένταρη Ελλάδα».   Πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όλα όσα γράφει για το «φαινόμενο Πανταζής»; 

Τότε που το έγραψε ο συγγραφέας, εγώ επειδή είχα έρθει από τη Ρωσία, έτσι το είδε αυτός, έτσι το έζησε και το έδωσε ως φαινόμενο, και πράγματι, έτσι έγραφαν όλα τα ΜΜΕ, ότι «πάμε στο φαινόμενο ΛΕΠΑ». Γιατί , από όλα τα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπου υπήρχαν Έλληνες, ναύλωναν αεροπλάνα, λεωφορεία και άλλα, για να έρθουν να δούνε το φαινόμενο Πανταζής τότε, στο Διογένης Παλλάς, το οποίο χτίστηκε για εμένα.

Πώς ήταν για σένα  αυτή την μετάβαση;

Τα πρώτα χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Πολλές δουλειές του ποδαριού, εξαμελής οικογένεια, ήρθαμε στην Ελλάδα απένταροι, και δουλέψαμε πολύ σκληρά. Και έτσι , και χρήματα κάναμε και τη γλώσσα μάθαμε καλά, και δόξα το Θεό ακόμα δουλεύουμε. Τίποτα δεν μου χαρίστηκε. Όλα τα κέρδισα, δουλεύοντας με σεβασμό και πιστεύοντας στον Θεό.

Βίωσες ρατσισμό τον πρώτο καιρό στην Ελλάδα;

Πολύ ρατσισμό. Το Ρωσάκι που τραγουδάει, ο Ρωσοπόντιος, και άλλα πολλά. Το βίωσα πολύ έντονα στο πετσί μου.

Ποια ήταν η πιο ακραία εκδήλωση ρατσισμού;

Με κορόιδευαν γιατί δεν ήξερα καλά ελληνικά στο σχολείο. Είχα περάσει δύσκολα, αλλά δεν μου άφησε κατάλοιπα.

Θα μπορούσε άνετα όλη αυτή η αναγνωρισιμότητα και η αγάπη του κόσμου να μεταφραστεί σε ψήφους.  Ξέρω πως έχεις δεχθεί πολλές προτάσεις να πολιτευτείς.  Γιατί δεν το έχεις κάνει; 

Κατά καιρούς έχω βοηθήσει διάφορους στην πολιτική. Αλλά με την ιδιότητα του βουλευτή, αν και υπήρξαν πολλές προτάσεις, δεν θέλησα ποτέ να εμπλακώ, γιατί ακόμα νομίζω, έχω να δώσω στο τραγούδι.

Έχουν ακουστεί πολλά για την διάθεσή σου να βοηθάς ανθρώπους οικονομικά ή και αλλιώς.  Πώς ξεχωρίζεις αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη  από κάποιους επιτήδειους που σε προσεγγίζουν μόνο για το συμφέρον;

Αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη, φαίνονται. Δεν βοηθάω όπου να ‘ναι και όπως να ναι, πρώτα το ψάχνω. Σίγουρα όμως υπάρχουν και πάρα πολλοί, οι οποίοι με εκμεταλλεύτηκαν, και μου τα φάγανε και τώρα έμαθα.

Ποιο ρόλο έχουν παίξει οι γυναίκες και έρωτας στη ζωή σου;

Τον πρώτο ρόλο. Αν δεν είσαι ερωτευμένος, δεν νιώθεις «βασιλιάς», όπως λέει και ένα τραγούδι μου. Αν δεν είσαι ερωτευμένος, δεν μπορείς να γράψεις τραγούδια, δεν μπορείς να λειτουργήσεις. Όταν είσαι ερωτευμένος, τότε κάνεις τα πάντα.

Κοιτώντας προς τα πίσω ποια θα έλεγες ότι είναι τα διδάγματα που πρέπει να κρατάει κανείς απ’ τη ζωή;

Σεβασμός, ηθικές αξίες, θρησκεία, Θεός, οικογένεια.

Πρόσφατα άνοιξες και τη δική σου πιτσαρία στα Λαδάδικα. 

Δραστηριοποιούμαι χρόνια στην Αθήνα και τώρα και στη Θεσσαλονίκη, μία πόλη που με έχει στηρίξει μία ζωή, μία πόλη που αγαπάω. Μαζί με τον κουμπάρο μου, Γιάννη Σιαμίδη, αυτός άνοιξε το μαγαζί και εγώ απλώς τον βοήθησα, έχουμε ανοίξει στα Λαδάδικα, το Pizza Rei, και ευχαριστούμε τους Θεσσαλονικείς που μας αγκάλιασαν και στην προσπάθειά μας αυτή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ