Λουξεμβούργο: Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα καταθέσει για τις παράνομες υποκλοπές στη δίκη στελεχών της υπηρεσίας πληροφοριών - Karfitsa.gr
Διεθνή Επικαιρότητα

Λουξεμβούργο: Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα καταθέσει για τις παράνομες υποκλοπές στη δίκη στελεχών της υπηρεσίας πληροφοριών

Στη δίκη τριών στελεχών της υπηρεσίας Πληροφοριών του Λουξεμβούργου, από τις 3 έως τις 13 Μαρτίου 2020, θα κληθεί να καταθέσει ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε δικαστική πηγή.

Η εισαγγελία του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ότι η δίκη θα διεξαχθεί τελικά σε οκτώ ακροαματικές διαδικασίες, μετά την αναβολή της στα τέλη Οκτωβρίου εξαιτίας επέμβασης στην οποία υπεβλήθη ο Γιούνκερ για «αορτικό ανεύρυσμα».

Η δίκη τριών πρώην πρακτόρων της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών του Λουξεμβούργου (Service de Renseignement de l’Etat Luxembourgeois, SREL) για παράνομες υποκλοπές αναμενόταν να αρχίσει στις 19 Νοεμβρίου και να διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου. Ο Γιούνκερ ήταν υπεύθυνος για τη δράση της SREL όσο ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Ένας από τους κατηγορούμενος, ο Μάρκο Μιλ, ο διευθυντής της SREL από το 2003 έως το 2010, διατείνεται ότι ο Γιούνκερ είχε εγκρίνει τις παράνομες υποκλοπές. Ο πρώην πρωθυπουργός το διέψευσε το 2012 ενώπιον επιτροπής που διενεργούσε έρευνα για τις δυσλειτουργίες της υπηρεσίας πληροφοριών.

Η υπόθεση αυτή οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στο Μεγάλο Δουκάτο το 2013 και στοίχισε την απώλεια της εξουσίας στους Χριστιανοδημοκράτες (CSV), το κόμμα του Γιούνκερ. Ο πρώην πρωθυπουργός εξελέγη έναν χρόνο αργότερα στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ