Λ. Αυγενάκης: Στόχος να επιστρέψει η Ελληνική οικογένεια στα γήπεδα - Karfitsa.gr
Αθλητισμός Συνεντεύξεις

Λ. Αυγενάκης: Στόχος να επιστρέψει η Ελληνική οικογένεια στα γήπεδα

Για τις βελτιώσεις στον αθλητικό νόμο, την τηλεοπτική προβολή του πρωταθλήματος Superleague 2 και τα σχέδια του υπουργείου για την ανάπλαση των εγκαταστάσεων των γηπέδων της Θεσσαλονίκης, μίλησε στην Karfitsa o υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης

Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη

Κύριε Υπουργέ πως θα κινηθείτε για την διασφάλιση ενός καθαρού πρωταθλήματος ώστε να μην υπάρχουν σκιές;

Θα  παρέμβουμε προγραμματισμένα και θα βελτιώσουμε τον αθλητικό νόμο, όπου χρειάζεται κι αυτό θα συμβεί, έως το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επομένου. Η εφαρμογή κάθε σχετικής διάταξης θα τηρηθεί χωρίς καμία διάκριση και αφορά στους καθ’ ύλην αρμόδιους, π.χ. στον αθλητικό εισαγγελέα, στην ΕΕΑ και στα άλλα όργανα της Πολιτείας. Όσο για τους πειθαρχικούς κανονισμούς της ΕΠΟ, έχουμε ήδη μια στενή συνεργασία με την Ομοσπονδία, που δεν ξεπερνά βέβαια τις αρμοδιότητες καθενός, καθώς σεβόμαστε το «αυτοδιοίκητο». Ωστόσο, παρατηρούμε, επαγρυπνούμε και έχουμε ήδη συμφωνήσει και με τις FIFA/UEFA πως εκεί που τελειώνει το δικαίωμα του ενός, αρχίζουν οι υποχρεώσεις του άλλου μέρους.

Σε ποιες ενέργειες προσανατολίζεστε μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία για πιο ασφαλή χωρίς βία γήπεδα;

Είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και ήδη σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, αλλά και με τις FIFA/UEFA, ΕΠΟ, Super League 1 και 2 καταλήξαμε στο πρώτο πλαίσιο δράσεων, στο πλαίσιο του δόγματος της μηδενικής ανοχής, προκειμένου άμεσα να γίνουν ορατά τα πρώτα σημάδια καταπολέμησης της βίας, με απώτερο στόχο την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα και τον επαναπροσανατολισμό του ποδοσφαίρου ως ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια.

Δημοσιογραφικές Ενώσεις και επικεφαλής των ΠΑΕ  είναι πρόθυμοι να συνταχθούν και να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση υλοποίησης της αρχικής δέσμης μέτρων, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

-Σφικτό χρονοδιάγραμμα ενεργειών, προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας. Ήδη δόθηκε, όπως ανακοινώσαμε μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών, η τελευταία ετήσια παράταση, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ενέργειες εναρμόνισης κάθε αθλητικού χώρου για την χορήγηση αδειών λειτουργίας του. Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση και όπως δήλωσε και ο Υπουργός, ο κ. Θεοδωρικάκος, στην συνέντευξη Τύπου που παραθέσαμε μαζί, διαθέτονται 100 εκατομμύρια από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων, αρκεί οι δήμοι να προβούν στις δέουσες ενέργειες για να τα απορροφήσουν.

-Ορισμό υπεύθυνων ασφαλείας ανά ομάδα και ανά αθλητική εγκατάσταση, σε

συνδυασμό με τον ορισμό συγκεκριμένου αστυνομικού συνδέσμου.

-Ενεργοποίηση του νόμου περί λεσχών οργανωμένων οπαδών και δημιουργία

μητρώου φιλάθλων των ομάδων.

– Επέκταση της εφαρμογής των ποινικών διατάξεων του αθλητικού νόμου, με

εξάλειψη των υφιστάμενων τοπικών και χρονικών περιορισμών.

– Περαιτέρω νομιμοποίηση κτήσεων και χρήσεων οπτικού υλικού.

-Έλεγχο και πιστοποίηση των security, που χρησιμοποιούν οι ΠΑΕ, από Πολιτεία και ΕΠΟ.

-Ταχεία εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων αθλητικής βίας και εφαρμογή της

δυνατότητας του Εισαγγελέα να επιβάλει περιοριστικούς όρους στους

κατηγορουμένους έως και τη δίκη τους.

-Αναβάθμιση του ρόλου της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας στο συντονισμό των μέτρων ασφαλείας όλων των αγώνων.

– Πρόβλεψη επιβολής διοικητικών προστίμων σε περίπτωση κατοχής εισιτηρίου από μη νόμιμο κάτοχο.

 

Η εξοικονόμηση χρημάτων που επετεύχθη από την αποδέσμευση της ΕΡΤ από τα συμβόλαια της ΠΑΕ Άρης και ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την μείωση συμβολαίων άλλων ΠΑΕ βοηθάει στο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Superleague 2 κανονικά;

Ο εξορθολογισμός που συντελέστηκε στις συμφωνίες που η ΕΡΤ, επί της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε κάνει με τις ΠΑΕ, βοήθησε να ξεκινήσει κανονικά το πρωτάθλημα της SL 1. Δεν ήταν δυνατόν να πληρώσει η Δημόσια Τηλεόραση, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, 63 εκατομμύρια ευρώ και ούτε φυσικά να ανατραπεί εντελώς ο προγραμματισμός των ομάδων, ο οποίος είχε γίνει βάσει όσων τους είχε τάξει με περίσσια ευκολία ο κ. Βασιλειάδης. Βρέθηκε η «χρυσή τομή», λοιπόν, έπειτα από τους επιτυχείς χειρισμούς των μετόχων (υπουργός Πολιτισμού, υπουργός Οικονομικών και υφυπουργός Επικρατείας) και πληροφορούμαι ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο και για το πρωτάθλημα της SL2.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη και το γήπεδο του ΠΑΟΚ σε τι σημείο βρίσκεται το έργο αυτό; Υπάρχει περίπτωση να δούμε και κάποιο άλλο έργο υποδομής αθλητικών εγκαταστάσεων στην Θεσσαλονίκη;

Από τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας, το είπαμε και στις Προγραμματικές Δηλώσεις, είναι η φροντίδα για την συντήρηση, αναβάθμιση και περαιτέρω αξιοποίηση κάθε αθλητικής εγκατάστασης, φυσικά μαζί με τη μέριμνα για όσες κατασκευάζονται, πρόκειται να κατασκευαστούν ή να αναπλαστούν. Στηρίζουμε την ανέγερση νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ και ως υφυπουργείο Αθλητισμού θα βοηθήσουμε για να δρομολογηθούν γρήγορα όσα τυχόν θα χρειαστούν για να ξεκινήσει αυτό το έργο πνοής. Το ίδιο θα πράξουμε και για το σχέδιο αναμόρφωσης του γηπέδου του Άρη, μελετάμε τα όσα χρειάζεται το Καυτατζόγλειο, το συγκρότημα της Μίκρας, αλλά και εγκαταστάσεις που ανήκουν σε Περιφέρεια και Δήμους, οι οποίοι έχουν τον πρώτο λόγο.

Δεν υπάρχουν ιδεοληψίες για εμάς. Ο Αθλητισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο κρατική υπόθεση. Συνομιλητές μας είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι και φυσικά όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι της χώρας, χωρίς διάκριση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ