Λ. Κυρίζογλου: Με τρέφει η πρόκληση κάθε προβλήματος - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Λ. Κυρίζογλου: Με τρέφει η πρόκληση κάθε προβλήματος

Έργα ζωτικής σημασίας, παρεμβάσεις, προτεραιότητα στην εκπαίδευση και ένα νοικοκυρεμένο ταμείο, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος μετρά  ήδη 17 χρόνια στο δημαρχιακό θώκο, αναλύει στην Karfitsa τους άξονες που θα κινηθεί στην επόμενη θητεία του αν αναλάβει ξανά τα ηνία του δήμου.

Συνέντευξη στη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Ένα σημαντικό θέμα της περιοχής είναι η μετακίνηση με την αστική συγκοινωνία. Θα καθίσετε στο ίδιο τραπέζι με την διοίκηση του ΟΑΣΘ για να βρείτε λύση;

Εμείς οι δήμαρχοι καθίσαμε σε πολλά τραπέζια και με τον κ. Σπίρτζη και με τον ΟΑΣΘ. Δεν εισακουγόμαστε όμως. Όχι μόνο με τον κ. Παππά, και με τον διάολο είμαι διατεθειμένος να κάτσω στο ίδιο τραπέζι για το καλό των τοπικών κοινωνιών. Όμως είναι ανίκανη η διοίκηση του ΟΑΣΘ για μια σειρά από λόγους, να λύσει τα προβλήματα. Ο κ. Παππάς είναι ένας ξένος, αν τον αφήσεις  σε μια γειτονιά της δυτικής ή ανατολικής Θεσσαλονίκης, δεν ξέρει πού βρίσκεται. Είναι όμως βαθύτερα τα αίτια της κρίσης στις συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση κρατικοποίησε έναν οργανισμό και υποσχέθηκε καλύτερες συγκοινωνίες. Αποδείχθηκε ότι η κατάσταση του ΟΑΣΘ σήμερα είναι χειρότερη από εκείνη που παρέλαβε. Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη απ’ τους πολίτες και να κάνει άμεσες, τάχιστες παρεμβάσεις  για την επίλυση του προβλήματος.

O δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή – τουλάχιστον στα λόγια. Αλλάζει τα τελευταία χρόνια πρόσωπο ο δήμος;

Γενικά η δυτική Θεσσαλονίκη θεωρείται υποβαθμισμένη. Εξαρτάται όμως τι εννοεί κανείς με τη λέξη «υποβάθμιση». Αν μιλάμε για υποδομές που θα έπρεπε να υπάρχουν και λείπουν, π.χ. για την αξιοποίηση των στρατοπέδων, την προστασία και ανάπλαση του δυτικού θαλασσίου μετώπου, τις αστικές αναπλάσεις και παρεμβάσεις, τα ζητήματα της σχολικής στέγης, όντως έχουμε θέματα. Μα αν αναφερόμαστε στην παιδεία, σε κοινωνικά ζητήματα και σε θέματα πρόνοιας, στην στήριξη του πληθυσμού από τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης και στον πολιτισμό που γίνεται εδώ, νομίζω ότι όσοι το υποστηρίζουν έχουν υποβαθμισμένα μυαλά!

Ποια είναι τα έργα για τα οποία αισθάνεστε περήφανος στην περιοχή σας;

Η υπόγεια οδός οχημάτων και η υπόγεια πεζόδιάβαση Μενεμένης είναι ένα έργο το οποίο από το 2011, όταν ανέλαβα καθήκοντά ως δήμαρχος, άρχισα την προσπάθεια ολοκλήρωσης του. Συνεργαστήκαμε με την ΕΡΓΟΣΕ και η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε. Εν συνεχεία, με το ΓΓ  Δημοσιών  Έργων της προηγούμενης κυβέρνησης , Στράτο Σιμόπουλο, το εντάξαμε σε πρόγραμμα. Το έργο δημοπρατήθηκε, αναδείχθηκε ανάδοχος, το εργοτάξιο εγκαταστάθηκε και συμβάλλαμε και εμείς παραχωρώντας έκταση του δήμου να στηθεί το εργοτάξιο. Η σημερινή κυβέρνηση τελείωσε το έργο. Τους ευχαρίστησα όλους. Έστω και αν αυτό δεν άρεσε σε ανθρώπους αντιδημοκρατικής νοοτροπίας –όπως αποδείχτηκε– σαν τον κ. Σπίρτζη. Στα εγκαίνια του έργου πριν από λίγους μήνες, δεν ήθελαν να μου δώσουν τον λόγο να μιλήσω ως ο φιλοξενών δήμαρχος. Και ρωτώ εγώ, τι το μεμπτό υπάρχει σε αυτή μου την τοποθέτησή; Ο δήμαρχος πρέπει να είναι δίκαιος, να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ως δήμαρχος δεν είμαι υπάλληλος της χθεσινής, της σημερινής ή της αυριανής κυβέρνησης. Η μεγάλη αστική ανάπλαση κατά μήκος του μετώπου της λεωφόρου Δενδροποτάμου είναι ακόμη ένα σημαντικό έργο. Εκεί δημιουργήθηκαν νησίδες πρασίνου, φυτεύσεις θάμνων, φυτών και δέντρων, δημιουργήθηκαν δύο γήπεδα τένις, τοποθετήθηκαν σε δύο σημεία όργανα γυμναστικής για ελεύθερα αθλουμένους, γήπεδα μπάσκετ, γήπεδα ποδοσφαίρου και καθιστικά.

Τι άλλα σημαντικά έργα σχεδιάζετε;

Θέλουμε να κάνουμε αστικές αναπλάσεις στην περιοχή της δημοτικής κοινότητας Μενεμένης, πίσω από το κόκκινο κτίριο του ηλεκταμαξοστασίου, κάτω από τις γραμμές και πίσω από τις οικοδομές της Πρόνοιας επί της οδού Αγίας Παρασκευής σε 6 στρέμματα. Το έργο αυτό έχει ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Επίσης, έχουμε προτείνει για αστική ανάπλαση και περιοχές του Δενδροποτάμου, όπως η οδοί  Κωνσταντινουπόλεως και Μεγάλου Αλεξάνδρου, η περιοχή της οδού Κολοκοτρώνη, αλλά και άλλα σημεία στην περιοχή του Δενδροποτάμου. Θέλουμε να κάνουμε και άλλες παρεμβάσεις στην οδό Μοναστηρίου, την οποία ασφαλτοστρώσαμε και διαγραμμίσαμε. Συγχρόνως, θέλουμε να αναπλάσουμε την περιοχή των εργατικών κατοικιών. Ακόμη, την οδό Δαβάκη, την οδό Ελ. Βενιζέλου σε όλο το μήκος της, στις δύο δημοτικές κοινότητες που εκτείνεται. Επίσης, θέλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις και εντός του χώρου του στρατοπέδου «Μέγας Αλέξανδρος», στα σημεία εκείνα τα οποία είναι χαρακτηρισμένα για πράσινο.

Ποια είναι η έλλειψη που θα θέλατε να καλύψετε πρώτη την επόμενη μέρα;

Θα αγωνιστούμε στην κατεύθυνση των μεγάλων αστικών αναπλάσεων που προανέφερα, θα εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και θα πιέζουμε την κεντρική εξουσία προς την κατεύθυνση της ανακούφισης του τοπικού πληθυσμού, γιατί η ανεργία είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, αλλά δεν μπορεί να το λύσει η αυτοδιοίκηση, δεν περνάει απ’ τα χέρια μας. Και το τρίτο, που είναι πρώτο, πάνω απ’ όλα, είναι η προστασία, η ανάδειξη και η ανάπλαση του δυτικού θαλασσίου μετώπου.

Στον τομέα της παιδείας έχετε ρίξει μεγάλο βάρος. Θα συνεχίσετε κατά αυτόν τον τρόπο;

Ό,τι καλό έχουμε ως κοινωνία διαχρονικά το οφείλουμε στην παιδεία μας και ό,τι κακώς κείμενο υπάρχει, οφείλεται στα κακώς κείμενα στην παιδεία μας. Άρα, αν μια κοινωνία θέλει να πάει μπροστά, πρέπει να επενδύσει στην παιδεία. Εμείς βάλαμε την παιδεία στην κορυφή. Κατασκευάσαμε στην περιοχή συνολικά 18 νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Όταν έγινα δήμαρχος, είχαμε πάνω από 80% διπλοβάρδια. Είχαμε νηπιαγωγεία σε ορόφους διαμερισμάτων και σε ισόγεια καταστήματα. Αυτά δεν υπάρχουν πια. Τώρα έχουμε βάλει στόχο –και θα το πετύχουμε!– να κατασκευάσουμε το  5ο δημοτικό σχολείο  στο οικόπεδο που αγοράσαμε στην Δαβάκη και Φιλιππουπόλεως. Ήδη άρχισαν οι γεωλογικές έρευνες στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Στην θέση του 5ου δημοτικού σχολείου θα κατασκευάσουμε μελλοντικά ένα νέο διδακτήριο που θα αντικαταστήσει την προκάτ κατασκευή που υπάρχει από το 1973. Επίσης, σχεδιάζουμε την κατασκευή ενός νέου νηπιαγωγείου στην περιοχή του Βοσπόρου, το 5ο νηπιαγωγείο Μενεμένης, σε οικόπεδο το οποίο επίσης είναι αγορασμένο και είναι εξασφαλισμένο. Προχωράμε σε παρεμβάσεις και επισκευές, συντηρήσεις και αναβαθμίσεις οκτώ διδακτηρίων.  Έχουμε βάλει και φυσικό αέριο σε όλα τα σχολεία.

Υπάρχουν σε εξέλιξη προγράμματα ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων;

Ο δήμος μας έχει εκσυγχρονίσει τις δομές υγείας, αγοράσαμε ιατρικές καρέκλες, υπερηχογράφο, μηχανήματα για αναλύσεις αίματος, καρδιογράφους. Στο πολυιατρείο του δήμου γίνονται εξετάσεις αίματος, υπέρηχοι, καρδιογραφήματα, συνταγογράφηση και έχουμε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Υπάρχουν τρία φυσικοθεραπευτήρια, δύο στους Αμπελόκηπους και ένα στη Μενεμένη, με σύγχρονα μηχανήματα. Επίσης είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Είστε 17 χρόνια σε αυτήν καρέκλα. Αισθάνεστε κουρασμένος;

Ψυχικά δεν είμαι ποτέ κουρασμένος, ποτέ. Με τρέφει ιδιαίτερα η πρόκληση κάθε προβλήματος που καλούμαι μαζί με τους συνεργάτες μου, το προσωπικό του δήμου, να το αντιμετωπίσω και να το λύσω. Δεν είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι οι δήμαρχοι και όσοι ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί, αν ήμασταν φυσιολογικοί άνθρωποι –με όρους εσωτερικού χιούμορ, αυτοσαρκασμού– δεν θα εργαζόμασταν 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Θεωρώ ότι βρίσκομαι σε αποστολή, μου αρέσει να κάνω σωστά τη δουλειά μου, να επικοινωνώ με τους πολίτες, να μιλάω μαζί τους και πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση για μένα είναι –με τρέφει κανονικά– η ιδέα ότι θα καταφέρουμε λύσουμε, να είστε βέβαιοι, τα μεγάλα προβλήματα που προανέφερα, που είναι οι μεγάλες αυτές αναπλάσεις που θέλουμε να κάνουμε και, κυρίως, το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας για έναν νοικοκυρεμένο δήμο;

Στο δήμο Αμπελοκήπων, όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, βρήκα στα οικονομικά του δήμου οφειλές 7εκ. ευρώ περίπου και κάποιο ανάλογο ποσό βρήκα και στο δήμο Μενεμένης. Τα πληρώσαμε όλα. Τα δάνεια που ήταν συνολικά διαχρονικά πάνω από 11εκ. ευρώ, τώρα είναι 1εκ. ευρώ περίπου και τα εξυπηρετούμε άνετα. Τα περισσότερα τα ξοφλήσαμε και τα μηδενίσαμε. Δε χρωστάμε σε κανέναν προμηθευτή και έχουμε και ταμείο. Επίσης, παρουσιάζουμε έργο και με τους πόρους του δήμου, κυρίως, όμως με έργα μέσω ΕΣΠΑ. Αυτό γίνεται με προγραμματισμό, με περικοπή των δαπανών, των μη χρήσιμων και μη απαραιτήτων και με προτεραιοποίηση των αναγκών. Γιατί θα πρέπει να δαπανώνται ποσά μεγάλα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις για να χορεύει πάνω στα τραπέζια τσιφτετέλια ο κόσμος, να μοιράζουμε μπύρες, σουβλάκια και φαγητό και να γίνεται αυτή η κραιπάλη; Δεν είμαι υπέρ του να κάνουμε τραπέζι αγάπης το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα χάριν προπαγάνδας και τηλεθέασης. Είμαι υπέρ του να τρώει 365 μέρες το χρόνο αυτός που έχει ανάγκη και όχι μία φορά το χρόνο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ