«Μάχη χαρακωμάτων» κατά της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

«Μάχη χαρακωμάτων» κατά της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη

Στην «πρώτη γραμμή» της «μάχης» κατά της πανδημίας συνεχίζουν να βρίσκονται πολλοί εργαζόμενοι σε μια προσπάθεια να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη που οι δομές υγείας δοκιμάζονται, έχοντας φτάσει και ξεπεράσει τα όρια τους, με τις πρώτες διακομιδές ασθενών covid λόγω έλλειψης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να είναι πραγματικότητα, κανείς δεν περισσεύει και κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Νεοχωρίτης

Με αυταπάρνηση και αγνοώντας τον κίνδυνο για την προσωπικής τους υγεία, 33 εθελοντές νοσηλευτές και νοσηλεύτριες με εξειδίκευση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στη πόλη, με σκοπό να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους και να στηρίξουν τις δομές υγείας, στελεχώνοντας το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και το Γ.Ν.  Ιπποκράτειο.
Πιο συγκεκριμένα τις υπηρεσίες τους προσέφεραν στη πόλη 10 νοσηλευτές/τριες  από την Κρήτη, 6 από Άργος, 5 από Κομοτηνή, 5 από Κόρινθο, 3 από Κέρκυρα, 3 από Γιάννενα και 1 από Σπάρτη.
Στην ίδια πρώτη γραμμή, δίπλα σε γιατρούς και νοσηλευτές, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε έναν πολύ δύσκολο τομέα, αυτόν της καθαριότητας των νοσοκομειακών ιδρυμάτων, ειδικά με τον κίνδυνο της μόλυνσης από κορωνοϊό να βρίσκεται στο «κόκκινο»,  οι καθαρίστριες που εργάζονται σε μονάδες που έχουν δημιουργηθεί για ασθενείς με κορωνοϊό.
Παράλληλα, τον αόρατο εχθρό που λέγεται κορωνοϊός, αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι σε ιδρύματα που φιλοξενούν κατά κύριο λόγο ηλικιωμένους ασθενείς, με την επικινδυνότητα να βρίσκεται στα ύψη, καθώς ο ιός προσβάλει θανάσιμα κυρίως τις μεγάλες ηλικιακές ομάδες. Αυτό που κυριαρχεί είναι το αίσθημα ευθύνης, ώστε να μην κάνουν κάποιο «λάθος» στην προσωπική τους ζωή και μεταφέρουν τον  ιό εντός των τειχών της δομής όπου εργάζονται.

«Κουράστηκα ψυχολογικά και σωματικά αλλά θα το ξαναέκανα»

Για την απόφαση του να αγνοήσει κάθε κίνδυνο, να αγνοήσει τους γονείς τους που ήταν αντίθετοι και να έρθει εθελοντικά στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να βοηθήσει με όλες τους τις δυνάμεις τον αγώνα των συναδέλφων του μέσα στις ΜΕΘ, όπου ο θάνατος και η ζωή αναμετρώνται καθημερινά, αλλά και για τις εικόνες που αντίκρισε και τις εμπειρίες ζωής που αποκόμισε μίλησε στην karfitsa, ο Μιχάλης Καλογιάννης εθελοντής νοσηλευτής, 25 ετών,που ήρθε στη Θεσσαλονίκη από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. «Η απόφαση για εμένα δεν ήταν δύσκολη, γιατί γνωρίζω οι συνάδελφοι στη Θεσσαλονίκη τι βιώνουν και πόσο δύσκολα είναι. Από το σπίτι υπήρχε πίεση και πολλές αντιρρήσεις», τόνισε. Για τον Μιχάλη όλα ήταν εξ αρχής ξεκάθαρα. «Είναι αυτό που αγαπάω και που σπούδασα, ξέρω και τι περνάν οι συνάδελφοι και ήρθα χωρίς φόβο να βοηθήσω», εξηγεί.

Όσον αφορά την κατάσταση που συνάντησε υπογραμμίζει με ειλικρίνεια πως αλλιώς, πιο χαλαρά περίμενε τα πράγματα και διαφορετική ήταν η πραγματικότητα που συνάντησε. «Οι ασθενείς είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, είναι διασωληνωμένοι, υποστηρίζονται μηχανικά και δεν έχουν κάποια επαφή με το περιβάλλον. Είναι πολύ δύσκολα τόσο για εμάς, όσο και για τους ασθενείς, ειδικά για τους ασθενείς», επισημαίνει.
Ο Μιχάλης χαρακτηρίζει μεγάλη εμπειρία αυτό που ζει στις ΜΕΘ covid στη Θεσσαλονίκη, δηλώνοντας όμως αφοπλιστικά στην karfitsa, «αυτό που συνάντησα με κούρασε και ψυχολογικά και σωματικά, αλλά θα το ξαναέκανα ειδικά έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Αυτό που αντιμετωπίζουμε από κοντά είναι πολύ χειρότερο και κανένας τηλεοπτικός φακός δεν μπορεί να το αποδώσει στο μέγεθος του».  Ενδεικτικό της προσφοράς αλλά και του κόπου των ανθρώπων αυτών, είναι το γεγονός πως όταν συναντήσαμε τον Μιχάλη ώστε να κανονίσουμε τις δηλώσεις του για το ρεπορτάζ, το μόνο που ζήτησε ήταν η επικοινωνία να γίνει  λίγες ώρες αργότερα προς το απόγευμα, ώστε να μπορέσει να κοιμηθεί, καθώς προερχόταν από βραδιά εφημερίας. Ο εθελοντής νοσηλευτής  Μιχάλης Καλογιάννης αναχωρεί τη Δευτέρα για την Κέρκυρα, όπου και εκεί τον περιμένει πολύ δουλεία, καθώς και στο νησί του Ιονίου οι ανάγκες είναι αυξημένες και κάθε υπάλληλος μείον, λείπει.

Σε αυτή τη μάχη οι καθαρίστριες δηλώνουν παρών

Μια φωνή που δεν ακούστηκε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας παρά τη μεγάλη προσφορά, τις αντικειμενικές δυσκολίες και τους κινδύνους που κρύβει το επάγγελμα τους, είναι αυτή των εργαζομένων στην καθαριότητα των μονάδων που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία για ασθενείς με κορωνοϊό. Η Γεωργία Γεωργιάδη είναι μια από τις καθαρίστριες που εργάζονται στην μονάδα Covid στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και μετέφερε στην karfitsa πως βιώνει η ίδια την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί, από τον τομέα που υπηρετεί, τις ανησυχίες και τους φόβους της, τις άσχημες και ψυχοφθόρες εικόνες που αντικρίζει από την εμφάνιση της πανδημίας και μετά. «Εύχομαι να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης για να σταματήσουμε να βλέπουμε τις εικόνες που βλέπουμε καθημερινά με ανθρώπους σε πολύ άσχημη κατάσταση υγείας και ψυχολογίας»  εξηγεί, προσθέτοντας  πως σε καθημερινή βάση οι καθαρίστριες βλέπουν πράγματα πρωτόγνωρα που απαιτούν τον καλύτερο τους εαυτό για να ανταπεξέλθουν.  «Σε αυτό τον αγώνα και οι καθαρίστριες δηλώνουν παρών, στην πρώτη γραμμή της μάχης, κατά του αόρατου εχθρού, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας», δηλώνει.
Η κ. Γεωργιάδη εξομολογείται πως υπάρχει φόβος καθώς κινδυνεύει γιατί εργάζεται σε χώρο που εξυπηρετούνται περιστατικά μόλυνσης από κορωνοϊό και φυσικά ανησυχεί μήπως μεταφέρει τον ιό στη οικογένεια και τους δικούς της ανθρώπους.
«Ζώντας από κοντά όλη αυτή την άσχημη κατάσταση, όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και πολλές φορές υπερβαίνουν των δυνάμεων τους για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα», υπογραμμίζει.

Αυτό που επιθυμεί να ακουστεί και τονίζει είναι το γεγονός πως « και οι καθαρίστριες επιθυμούν να αναγνωριστεί η προσφορά τους σε αυτό το πολύ δύσκολο πεδίο που εργάζονται, πολεμώντας μαζί με εργαζόμενους και διοίκηση των νοσοκομείων την πανδημία.

Στα «χαρακώματα» για να μην περάσει ο ιός σε ιδρύματα ηλικιωμένων

Τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει με την εμφάνιση του ο κορωνοϊός βιώνουν από πρώτο χέρι και οι εργαζόμενοι σε ιδρύματα και ειδικότερα σε αυτά που φιλοξενούνται ηλικιωμένοι, καθώς βρίσκονται στην υψηλότερη κλίμακα επικινδυνότητας. Πραγματικά «μάχη χαρακωμάτων» ώστε να μην περάσει ο «εχθρός» τις πύλες των ιδρυμάτων, χαρακτηρίζει τον αγώνα που δίνεται κατά του ιού, ο αναπληρωτής διευθυντής του παραρτήματος χρόνιων παθήσεων «Ο  Άγιος Παντελεήμων» στη Θεσσαλονίκη, με δήλωση του στην karfitsa, Στάθης Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει την προσπάθεια που έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας να μείνει μακριά ο ιός από το ίδρυμα, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, επισημαίνοντας ωστόσο πως η πολύ μεγάλη διασπορά στη Θεσσαλονίκη είχε ως αποτέλεσμα να εισβάλει ο ιός και στο παράρτημα  «Άγιος Παντελεήμων». Η συγκεκριμένη δομή φιλοξενεί περίπου 300 περιθαλπόμενους και απασχολεί σχεδόν 200 εργαζόμενους. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης έχουν εντοπιστεί 60 θετικά κρούσματα Covid χωρίς όμως να σημειωθεί ούτε ένας θάνατος. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά και μη ενεργά πλέον, καθώς  έχουν παρέλθει οι 14 ημέρες καραντίνας τους και ξεκίνησε  η αρνητικοποίηση τους. Κάποιες περιπτώσεις με πιο ανησυχητικά υποκείμενα νοσήματα βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε νοσοκομεία της πόλης για παρακολούθηση της υγείας τους και υπάρχουν και τα πρώτα εξιτήρια.

Όπως εξηγεί στην karfitsa ο κ. Γεωργιάδης ο αγώνας που δίνεται στη δομή είναι διπλός, από την μια ο κορωνοϊός που μπορεί να μολύνει κάποιους από τους ηλικιωμένους, με συνέπεια το όποιο άσχημο αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει και από την άλλη, η ψυχική επιβάρυνση των ανθρώπων αυτών που λόγω των μέτρων έχουν απαγορευτεί τα επισκεπτήρια, με αποτέλεσμα μήνες τώρα κάποιοι να μην έχουν δει τις οικογένειες και τα δικά τους πρόσωπα. Από συζητήσεις που έχει κάνει με άτομα τρίτης ηλικίας που φιλοξενούνται στο παράρτημα, πολλοί είναι αυτοί που έχουν μεταθέσει όλες τις ελπίδες τους στο εμβόλιο, το οποίο αναμένουν μάλιστα με ανυπομονησία να κυκλοφορήσει για να το κάνουν.  Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει πως φοβάται για τον εαυτό του μην κολλήσει και για την οικογένεια του, αλλά όπως αναφέρει « η ευθύνη που με βαραίνει όπως και όλο το προσωπικό, ώστε να μην μεταφέρουμε τον ιό, εντός του ιδρύματος είναι πολύ μεγάλη». Ο αναπληρωτής διευθυντής του παραρτήματος τονίζει πως φέτος τις γιορτές θα υπάρχει πολύ πιο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και πολύ πιο έντονος στολισμός του ιδρύματος, ως ελάχιστη προσπάθεια τόνωσης του ηθικού και της ψυχολογίας προσωπικού και περιθαλπόμενων.

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ