"Μέχρι τα 100 θα είμαι δήμαρχος"- Στόχοι και... λάθη της διοίκησης Μπουτάρη - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

“Μέχρι τα 100 θα είμαι δήμαρχος”- Στόχοι και… λάθη της διοίκησης Μπουτάρη

«Συμμορία» χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, τους αντιδημάρχους του, τονίζοντας πως δουλεύουν ασταμάτητα «δεν ξέρουν τι θα πει προσωπική ζωή. Τα έχουν καταργήσει όλα και δουλεύουν αδιάκοπα για τον δήμο. Αυτή είναι η έννοια της συμμορίας». Μάλιστα ο κ. Μπουτάρης έσπευσε να καθησυχάσει όσους… ανησυχούν για την κατάσταση της υγείας του, λέγοντας πως «σας διαβεβαιώνω πως μέχρι να φτάσω τα 100 θα είμαι δήμαρχος. Έχω μπει σε πρόγραμμα διατροφής και από εκεί που ήμουν 67 κιλά, έχω φτάσει τα 71 κιλά. Δε θα πεθάνω τόσο εύκολα».

Της Έλενας Καραβασίλη 

Ως «αφάνταστη δυσκολία» χαρακτήρισε ο κ. Μπουτάρης τη λειτουργία του Μητροπολιτικού Δήμου. Όπως εξήγησε, όταν δεν υπάρχει μία ενιαία μητροπολιτική ρήξη, τα ζητήματα που δημιουργούνται είναι πολλά, όπως η αλληλοεπικάλυψη προβλημάτων με την Περιφέρεια. «Δεν είναι ξεκαθαρισμένο ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας και ποιες του κάθε δήμου». Αναφερόμενος στις φιλοδοξίες της διοίκησης και στα σημαντικά σημεία του απολογισμού, έκανε λόγο για στρατηγικό σχεδιασμό 2020- 2030, που «μπορεί να μην είμαι δήμαρχος εγώ, αλλά αυτή η διοίκηση θα τον υλοποιήσει. Από εκεί που η Θεσσαλονίκη ήταν μία πόλη απομονωμένη, μίζερη, συντηρητική κ.ο.κ. κατέληξε να πάρει τη διοργάνωση του European Gay Pride 2020 κι αυτό είναι χαρακτηριστικό της αλλαγής της νοοτροπίας που είναι πλέον διακριτή στο εξωτερικό. Αντιλαμβάνονται λοιπόν ότι κάτι γίνεται πλέον σ’ αυτήν την πόλη, όλος ο κόσμος μιλά για τη Θεσσαλονίκη. Αυτό δεν έγινε από μόνο του. Πρέπει όμως να βρούμε κι άλλους τρόπους για να καθιερωθεί αυτή η κατάσταση».

«Ζητάμε μεγαλύτερη αστυνόμευση»

Ερωτώμενος για την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία Αγ. Γεωργίου και στο μείζον ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών (διαβάστε περισσότερα εδώ), ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απάντησε «αυτό που μπορεί να κάνει ο δήμος είναι να ενισχύσει τον φωτισμό στην περιοχή και να πιέζει την αστυνομία για πιο τακτικές περιπολίες. Όμως, εδώ μιλάμε για κανίβαλους. Κλέβουν μέχρι και τα λαμπάκια από τα πάρκα. Η δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της αστυνομίας. Πιέζουμε το κράτος να δώσει περισσότερη αστυνομία στην πόλη, δεν γίνεται αλλιώς».

«Χωρίς αστυνόμευση δεν πρόκειται να μπει τάξη»

Για τα ζητήματα που «καίνε» τον κεντρικό δήμο – καθαριότητα και κυκλοφοριακό- ο κ. Μπουτάρης τόνισε «έχει αποκατασταθεί ο στόλος των οχημάτων καθαριότητας, που κόστισε 15 εκατ. ευρώ. Η ανακύκλωση βρισκόταν στο μηδέν όταν αναλάβαμε κι αυτή τη στιγμή βρίσκεται τουλάχιστον σε ένα επίπεδο! Το οποίο βέβαια δεν είναι ικανοποιητικό διότι ειδικά στο κομμάτι της καθαριότητας αλλά και στο κυκλοφοριακό αν δεν υπάρχει η συμμετοχή του πολίτη δε θα λυθεί ποτέ το πρόβλημα. Δε θέλω να βγάλω το βάρος από πάνω μου αλλά, έτσι είναι τα πράγματα. Εμείς οφείλουμε να έχουμε τα μηχανήματα καθαριότητας σε καλή κατάσταση, να έχουμε προσωπικό, τους κάδους κ.τ.λ. Όμως, οφείλουν και οι συμπολίτες να μην πετάνε ότι βρούνε όπου βρουν. Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Στην τελευταία στάση εργασίας των εργαζομένων της καθαριότητας, έβλεπες στους κάδους από στρώματα μέχρι… ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σου, ενώ υπάρχει υπηρεσία του δήμου που μαζεύει τα ογκώδη, αφότου φυσικά έχει ενημερωθεί από τον πολίτη κάτι που δεν συμβαίνει». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε σε αντίστοιχους τόνους και στο κυκλοφοριακό υπογραμμίζοντας πως «όταν παρκάρει κάποιος πάνω στο πεζοδρόμιο, κλείνοντας ράμπες, όταν δεν υπάρχει μία συνεννόηση με τους ταξιτζήδες και τους συμπολίτες να μην παρκάρουν στους λεωφορειόδρομους, πως θα λυθεί το πρόβλημα;». Ο ίδιος σημείωσε πως μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα τοποθετηθούν οι δείκτες πορείας, προκειμένου να δοθεί μία λύση. «Μη έχοντας ικανοποιητικά μέσα μαζικής συγκοινωνίας, με έλλειμμα στη δημοτική αστυνομία και στην τροχαία, δε γίνεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Κι ο… άγιος φοβέρα θέλει. Ζητήσαμε από τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, να χαρακτηριστούν ανταποδοτικά τα πρόστιμα που προκύπτουν από τα τραπεζοκαθίσματα, τις παραβάσεις κ.τ.λ. που ανέρχονται σε 5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Με αυτό το ποσό θα μπορούμε να έχουμε περισσότερους από 250 δημοτικούς αστυνομικούς κι έναν ενισχυμένο στόλο, ώστε να ελέγχεται η κατάσταση. Η απάντησή τους ήταν… ότι θα μειωθούν τα πρόστιμα με τον τρόπο αυτό. Αυτά είναι σαχλαμάρες. Χωρίς αστυνόμευση, δεν πρόκειται να μπει τάξη», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Τραπεζοκαθίσματα… στο κόκκινο

Την κόκκινη γραμμή της διοίκησης Μπουτάρη στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, έθεσε για ακόμη μία φορά ο δήμαρχος, αναφερόμενος στις νέες άδειες. «Προχωράμε, με αργά βήματα, σε μία καινούρια κανονιστική απόφαση για όλα. Η συζήτηση αυτή γίνεται και με τους επαγγελματίες, με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή όπου θα μπορούν μεν να κάνουν τη δουλειά τους αλλά, θα είναι και ελεύθερα τα πεζοδρόμια. Για μένα είναι κόκκινη γραμμή, σε κάθε πεζοδρόμιο να υπάρχουν τουλάχιστον 2 μ. καθαρός χώρος διέλευσης. Αν δεν υπάρχει ο χώρος αυτός, δεν θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα. Σας διαβεβαιώνω πως δε θα κάνω πίσω ούτε μισό πόντο».

Αναφερόμενος στο μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, είπε πως δημιούργησε προβλήματα και «θα δημιουργήσει κι άλλα. Το σκεπτικό είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις παραλείψεις και τις αταξίες, καθώς για πρώτη φορά εφαρμόζεται ένα τέτοιο σύστημα στην Ελλάδα. Αυτό που έχουμε διαπιστώσει βέβαια είναι ότι η Θ1 ήτανε… Θ15! Υπολογίζω λο0ιπόν, πως μέχρι το καλοκαίρι θα ταλαιπωρηθούμε, όμως μετά η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Ακόμα και για το να υπάρχουν περιμετρικά παρκινγκ και λεωφορειάκια για να εξυπηρετούν τον κόσμο, υπάρχουν θεσμικά προβλήματα».

80 διαμερίσματα με στόχο τα 500

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όπου δημιουργήθηκαν έξι διαμερίσματα που δέχονται οικογένειες προσφύγων. «Ήταν μία πρώτη κίνηση που κάναμε, πλέον έχουμε περισσότερα από 80 τέτοια διαμερίσματα (υπογράψαμε το πρωτόκολλο για το 2018 με την Ύπατη Αρμοστεία) και φιλοδοξία μας είναι να έχουμε περισσότερα από 500 στον Μητροπολιτικό Δήμο. Η σκέψη είναι να αναλάβει τη διαχείριση αυτή η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, όπου μετέχουν όλοι οι δήμοι του συγκροτήματος». Ο ίδιος σημείωσε πως σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. έχουμε την υποχρέωση να φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα περίπου 50.000 πρόσφυγες. «Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να ενσωματωθούνε στην κοινωνία. Κι εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας. Από το τι δουλειές μπορούνε να κάνουνε, μέχρι τα σχολεία όπου θα πάνε τα παιδιά τους και πως θα λειτουργήσει το σύστημα ενσωμάτωσης στο σύνολό του».

Έργα    

*Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, όπου υπεγράφη στις 29 Δεκεμβρίου το Προεδρικό Διάταγμα και ξεκινά η διαδικασία των πρόδρομων εργασιών. «Ελπίζω βάσιμα πως θα καταφέρουμε μέχρι το τέλος του 2019 να έχουμε ολοκληρώσει το Μουσείο. Έχει διπλή υπόσταση, είναι ένα Μουσείο όπου εμφανίζεται η ιστορία της πόλης και η έντονη επίδραση της εβραϊκής κοινότητας. Θα καλλιεργήσουμε συστηματικά την επισκεψιμότητά του και ήδη έχει μία διεθνή απήχηση». Όπως εξήγησε ο κ. Μπουτάρης, για το Μουσείο έχει επιλεγεί η δημιουργία ενός Ιδρύματος με έδρα τις Βρυξέλλες. «Ο λόγος είναι ότι η ιστορία αυτή, πρέπει να αποκτήσει διεθνή εικόνα  και ουσία. Έχει επιλεγεί μία σειρά ατόμων, από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αμερική, που αποτελούν τη γενική συνέλευση του Ιδρύματος που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Θα εκλέξει ένα όργανο που θα είναι η εκτελεστική επιτροπή και θα είναι στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα γίνει μία ΜΚΟ που θα έχει διάφορα πεδία, όπως αυτό της εκπαίδευσης, το fund rasing κ.ο.κ. κι από εκεί θα προκύψει και η στελέχωση του Μουσείου. Τις πρόδρομες εργασίες τις παραγγέλνει ο ιδιοκτήτης της γης δηλαδή η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. που έχει παραχωρήσει το χώρο στην Ισραηλιτική κοινότητα, έτσι την αίτηση και τα λεφτά θα τα δώσει η κοινότητα.

*Στη συνέχεια ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στη δωρεά Νιάρχου με την οποία αναμένεται να γίνει η ανάπλαση της πλατείας Φαναριωτών – η πεζοδρόμηση δηλαδή της Γούναρη μέχρι και την Π. Μελά – η ανάδειξη της Ναυαρίνου και η πεζοδρόμηση της Αγ. Μηνά, Βας. Ηρακλείου, Αρχαιολογικού Μουσείου. «Μας κατηγορούν ότι κάνουμε έργα μόνο για το κέντρο. Πρέπει να σας θυμίσω όμως, πως σε όλα τα μέρη του κόσμου, το κέντρο είναι που μαζεύει τον κόσμο και τους τουρίστες. Γι΄ αυτό και είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Η αισθητική και λειτουργία του κέντρου να φτάσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Το νούμερο ένα λοιπόν είναι οι πεζοδρομήσεις». Μέσα στα σχέδια για το 2018, πέραν από την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, θα γίνει η ανάπλαση της Αριστοτέλους (όπου υπάρχει η μελέτη), η επέκταση του ντεκ – για το οποίο μάλιστα ο δήμαρχος ανέφερε πως ήταν πρόταση του κ. Καλαφάτη, όταν ήταν στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

*Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σαν μία από τις 100 ανθεκτικές πόλεις του κόσμου. «Το πρόγραμμα αυτό βοήθησε σημαντικά στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου Θεσσαλονίκη ’20- ’30, που εκφράζει το όραμα της διοίκησής μας. Η Παγκόσμια Τράπεζα, μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το παραλιακό μέτωπο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Αναφερόμενος στη σχολική στέγη, είπε πως μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι απαλλοτριώσεις. «Τα λεφτά αυτά αναμένεται να δοθούν από το Πράσινο Ταμείο (όπου δεν γίνεται κάτι) κι έτσι είμαστε αναγκασμένοι να βρούμε πόρους χρηματοδότησης. Αν δεν πληρωθεί στην ώρα της η απαλλοτρίωση, χάνεται ο αποχαρακτηρισμός του οικοπέδου και κατ’ επέκταση το σχολείο. Το υπουργείο είδε θετικά την πρότασή μας στο ΣΔΙΤ να περιλαμβάνεται και η αξία της απαλλοτρίωσης. Έτσι μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα».

Στόχοι της διοίκησης

«Το 2018 θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα της δωρεάς Νιάρχου, να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τους υπόγειους κάδους, να τελειώσουμε με τη σχολική στέγη, να ολοκληρωθεί το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και φυσικά να αυξήσουμε το βαθμό εξωστρέφειας, με συνεργασίες με χώρες όπως η Βουλγαρία, τα Σκόπια, η Ρουμανία, η Αλβανία κ.ο.κ. Οι χώρες αυτές επιλέγονται διότι είναι κοντινές χώρες κι έτσι η πρόσβαση είναι γρήγορη και εύκολη. Στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, έχουμε 1.000.000 Σκοπιανούς το χρόνο, που γι΄ αυτούς η πόλη μας είναι το Παρίσι των Βαλκανίων», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης. Ως αρνητικό της θητείας χαρακτήρισε το γεγονός ότι ότι δεν κατάφερε να κάνει τον Δήμο να λειτουργεί σαν μια μηχανή, όπου όλα… «πηγαίνουν ρολόι».

Αναφερόμενος στο σχήμα που θα διοικεί, τόνισε πως παλαιότερα οι αντιδήμαρχοι άλλαζαν κάθε χρόνο, κάτι το οποίο δε γίνεται πλέον. «Είχαμε ορισμένες αποστασιοποιπήσεις, όπως του κ. Ζέρβα, ο οποίος έφυγε, του κ. Κουράκη, με τον οποίο έχουμε πολλές διαφορές από παλιά. Με τον Αβραμόπουλο είχαμε κάποιες διαφορές, ειδικά στο θέμα της ευρωπαϊκής τράπεζας, αλλά πλέον έχουμε μια πιο καλή σχέση και νομίζω πως τα πράγματα θα εξομαλυνθούν», τόνισε.

Μακεδονικό

Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό», ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε για ακόμα μία φορά τη θέση του πως είναι άκαιρο να γίνονται συλλαλητήρια την ώρα που γίνονται διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπουτάρης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. «Με τον Απόστολο έχουμε πολλές ιδεολογικές διαφορές, αυτό δημιουργεί και το πρόβλημα με το Μακεδονικό, οι διαφορετικές θέσεις που έχουμε, δημιουργεί και πολλά άλλα προβληματάκια. Η πόλη ανήκει στην πόλη, δεν ανήκει στην Περιφέρεια, αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Ο καβγάς θα πάει χρόνια, εμένα δε με ενοχλεί», υπογράμμισε.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ