«Μήλα»: Η ιδέα πίσω από την ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Oscar 2021 - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Πολιτισμός Συνεντεύξεις

«Μήλα»: Η ιδέα πίσω από την ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Oscar 2021

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

«Πόσο επιλεκτική είναι η μνήμη μας»; «Μήπως τελικά είμαστε όλα όσα δεν ξεχνάμε»; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η ταινία «Μήλα», η οποία ήδη έχει πάρει διθυραμβικές κριτικές και θα κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που είναι σε εξέλιξη. Την περασμένη Τετάρτη μάλιστα έγινε γνωστό από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι η ταινία σε σκηνοθεσία του Χρήστου Νίκου, θα είναι αυτή που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Oscar 2021.

Η ταινία έχει συνεπάρει κάθε σινεφίλ, όπως και την πασίγνωστη και καταξιωμένη ηθοποιό Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία έγινε executive producer (διευθύντρια παραγωγής) της ταινίας. Πως προέκυψαν όμως τα «Μήλα»; « Πάντα μου άρεσε να βλέπω ταινίες που δημιουργούν κόσμους. Αλληγορικούς κόσμους λίγο διαφορετικούς από αυτόν στον οποίο ζούμε. Με συνθήκες που ακούγονται λίγο σουρεαλιστικές αν και στην πραγματικότητα οι διαφορές είναι ελάχιστες. 

Επίσης υπάρχει μια προσωπική αναφορά μιας και την ιδέα για το σενάριο την είχα την περίοδο που προσπαθούσα να αντιμετωπίσω μια απώλεια και διάφορα ερωτήματα γύρω από την μνήμη που είχα εκείνο τον καιρό στάθηκαν αφορμή για τον πυρήνα της ιστορίας», εξηγεί ο Χρ.Νίκου μιλώντας στην Karfitsa.

Περιγράψτε μας την ταινία.

Μια αναπάντεχη επιδημία, που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άνδρα γύρω στα 40, (Άρης Σερβετάλης) να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Άρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις θα συναντήσει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα.

Ο τίτλος «Μήλα» παραπέμπει σε κάτι που θα το αντιληφθεί κάνεις βλέποντας την;

Είναι η βασική συνήθεια του κεντρικού χαρακτήρα να τρώει αρκετά μήλα καθημερινά. Και τα μήλα παίζουν έναν συμβολικό και καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.

Υπάρχει κάτι που θέλετε να δείξετε μέσα από την ταινία;

Τα βασικά ερωτήματα που θέτει η ταινία είναι «Πόσο επιλεκτική είναι η μνήμη μας;» και «Μήπως τελικά είμαστε όλα όσα δεν ξεχνάμε;». Γενικότερα όμως θέλουμε να κάνουμε ένα σχόλιο στο κατά πόσο η εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και τα social media επηρεάζουν την μνήμη μας και κατ’ επέκταση ολόκληρη την ύπαρξή μας.

Η ταινία έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές. Θα είναι τελικά εκείνη που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Oscar του 2021;

Ναι, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη από το υπουργείο πολιτισμού.

Πως προέκυψε η γνωριμία σας με την Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία έγινε και executive producer της ταινίας;

Έτυχε να δει την ταινία στην αρχή του φεστιβάλ της Βενετίας και επειδή της άρεσε πολύ κάναμε ένα ραντεβού κατά την διάρκεια του φεστιβάλ. Η Κέιτ είναι ένας από τους πιο σινεφίλ ανθρώπους που έχω γνωρίσει, συνεχίσαμε την επικοινωνία και μετά το φεστιβάλ και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την συνεργασία μας στα Μήλα.

Ο Χρήστος Νίκου

Τι σινεμά θέλετε να κάνετε; 

Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι αλληγορικές οικουμενικές κωμικές ιστορίες οι οποίες «πειράζουν» με κάποιον τρόπο την πραγματικότητα και τους κανόνες της ζωής, όπως αυτή μας έχει επιβληθεί. Μια ιδιαίτερη συνθήκη που διατρέχει όλον τον κόσμο της ταινίας και που γεννιέται με βάση τον τρόπο που παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου. Και γενικότερα η δημιουργία αφηγηματικού σινεμά το οποίο ισορροπεί ανάμεσα στο mainstream και στο art house.

Η πανδημία πόσο σας έχει επηρεάσει καλλιτεχνικά; 

Ακόμα δεν ξέρω, σίγουρα όμως έχει επηρεάσει πολύ τον κινηματογραφικό χώρο συνολικά. Μακάρι να ανοίξουν οι αίθουσες σύντομα και να συνεχίζουμε να γυρίζουμε ταινίες.

Θα δούμε την ταινία σας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Φέτος θα γίνει και διαδικτυακά. Ποια είναι η εμπειρία σας από το συγκεκριμένο Φεστιβάλ;

Μέσω του φεστιβάλ ξεκινήσαμε το ταξίδι της ταινίας καθώς συμμετείχε στο πρόγραμμα work in progress Thessaloniki goes to Cannes. Οπότε είμαστε παραπάνω από χαρούμενοι που επιστρέφουμε στο φεστιβάλ για την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας, έστω και διαδικτυακά.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ