«Μήπως λέτε ψέματα; Η αλήθεια για το ψέμα», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Μήπως λέτε ψέματα; Η αλήθεια για το ψέμα», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι άνθρωποι ψεύδονται. Οι ερευνητές λένε ότι οι άνθρωποι επινοούν έως και 200 ​​ψέματα την ημέρα, πολλά από τα οποία είναι ‘ακίνδυνα’. Οι λόγοι ποικίλλουν και υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες «ψευτών». Ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε το γιατί οι άλλοι προσπαθούν να μας εξαπατήσουν, μπορούμε να προστατευθούμε. Η εξαπάτηση είναι μια συνεταιριστική πράξη. Ένα ψέμα δεν έχει δύναμη από την έκφρασή του – η δύναμή του έγκειται σε κάποιον που συμφωνεί να το πιστέψει. Ας δούμε λοιπόν ψέματα και ψεύτες και μάθετε πώς να τα αναγνωρίζετε και να τα αφοπλίζετε.

Αθώα ψέματα

Παρόλο που μας διδάσκουν ότι το ψέμα είναι λάθος, όλοι λέμε ψέματα καθημερινά και πολλά από αυτά είναι «αθώα». Ένας συνάδελφός σας ρωτάει πώς είστε και λέτε «ωραία» ακόμα κι αν έχετε δυσπεψία, ή ο φίλος σας ρωτάει αν φαίνεται πρησμένος και κοιτάζετε κατευθείαν στα μάτια και του λέτε «Όχι, φαίνεσαι υπέροχα», αυτά είναι ψέματα , αλλά είναι αρκετά αθώα. Χρησιμοποιούμε αυτά τα είδη ψεμάτων ως «κοινωνικό λιπαντικό» χωρίς να κάνουμε μεγάλη ζημιά.

Ψέματα για κέρδος

Προχωρώντας σε πιο βαρυσήμαντα ψέματα, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εξαπάτηση έχοντας «επιθετικά κίνητρα» προκειμένου να αποκτήσουν ανταμοιβές, να κερδίσουν πλεονεκτήματα έναντι των άλλων, να κερδίσουν θαυμασμό ή να ασκήσουν δύναμη έναντι των άλλων. Η έρευνα δείχνει ότι οι άντρες ψεύδονται για τον εαυτό τους περισσότερο από τους άλλους, συνήθως για να φαίνονται πιο ενδιαφέροντες, ισχυροί ή επιτυχημένοι από ό, τι είναι. Οι γυναίκες από την άλλη, για να προστατεύσουν τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων ή να κάνουν τους άλλους να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους. Το ψέμα για κέρδος περιλαμβάνει κλοπή ταυτότητας, απάτη επενδύσεων, υπεξαίρεση και άλλες επιχειρηματικές απάτες. Στο ένα άκρο του φάσματος, έχετε λίγο φόβο για τη δική σας φορολογική δήλωση. από την άλλη άκρη, έχετε σχέδιο δράσης.

Παθολογικό ψέμα

Υπάρχει μεγάλη αμφισημία σχετικά με το εάν το «παθολογικό ψέμα» υπάρχει ως διαταραχή από μόνο του. Συχνά θεωρείται ότι είναι ένα δευτερεύον χαρακτηριστικό. Ενώ τα συνηθισμένα ψέματα κατευθύνονται προς το στόχο, τα παθολογικά ψέματα εμφανίζονται συχνά άσκοπα. Το είδος αυτό του ψέματος είναι αυτοκαταστροφικό. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις εξεχόντων ανθρώπων που πέτυχαν φήμη στον τομέα των επιχειρήσεων, αλλά τελικά ανατράπηκαν λόγω του παθολογικού ψέματος τους.

Η αιτία του παθολογικού ψέματος είναι άγνωστη. Μια ανασκόπηση 72 περιστατικών διαπίστωσε ότι ο μέσος όρος ηλικίας για την έναρξη του καταναγκαστικού ψέματος σημειώθηκε στα 16. Υπήρχε περίπου ο ίδιος αριθμός ανδρών και γυναικών στην ομάδα και το διάμεσο IQ ήταν ελαφρώς κάτω του μέσου όρου.

Πώς να εντοπίσετε έναν ψεύτη

Έχετε εμπιστοσύνη στην ικανότητά σας να αναγνωρίζετε πότε κάποιος λέει ψέματα; Τι γίνεται με την ιδέα ότι ένας ψεύτης αποφεύγει την επαφή με τα μάτια ή φαίνεται νευρικός; Καμία από αυτές τις συμπεριφορές δεν είναι πρωταρχικοί δείκτες του ψέματος.

Οι ενδείξεις του προσώπου περιλαμβάνουν «μικρο-εκφράσεις», όπως ένα δευτερόλεπτο ένδειξης θυμού, χρήση φιλικών λέξεων ή ένα χαμόγελο. Το σώμα αρνείται επίσης την εξαπάτηση. Ένα άτομο που λέει ψέματα μπορεί να κουνήσει το κεφάλι του αρνητικά όταν απαντά καταφατικά ή να κουνήσει τη μια μόνο πλευρά του σώματός του, υποδηλώνοντας ένα «ψεύτικο» συναίσθημα . Οι λεκτικές ενδείξεις επίσης μπορούν να έχουν τη μορφή ενίσχυσης δηλώσεων, όπως «ορκίζομαι στον Θεό…» ή «να είμαι ειλικρινής…» ή «αλήθεια στο λέω».

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να μαθαίνουμε να αποκρυπτογραφούμε το γεγονός από τη μυθοπλασία και το ψέμα όταν συμβαίνει. Η λήψη των ειδήσεων από αξιόπιστες πηγές είναι βασική. Ξέροντας ότι όλοι λένε ψέματα, και ότι μερικοί άνθρωποι το κάνουν πολύ περισσότερο από άλλους, η ευθύνη μας είναι να γνωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε. Και όσο περισσότερο γνωρίζουμε, τόσο περισσότερο συνειδητά μπορούμε να επενδύσουμε το χρόνο, την εμπιστοσύνη και την ακεραιότητα. Ανεξάρτητα από το τι είδους ψέματα συναντάμε, έχουμε τη δύναμη να αξιολογήσουμε την αλήθεια, να ερευνήσουμε για τα πραγματικά γεγονότα και να οχυρώσουμε τη ζωή μας με ειλικρίνεια και σεβασμό.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ