«Μήπως λες πάντα ‘’ναι’’ στο σύντροφό σου;», γράφει η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Μήπως λες πάντα ‘’ναι’’ στο σύντροφό σου;», γράφει η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου

Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος ζευγαριών και συγγραφέας

Πολλοί σύντροφοι θέλουν να έχουν μία σχέση χωρίς αντιπαραθέσεις οπότε προσπαθούν διαρκώς να ευχαριστούν ο ένας τον άλλον αποφεύγοντας να δίνουν αφορμές για συγκρούσεις. Ακόμα κι αν ο ένας θέλει κάτι διαφορετικό από τον άλλον ή έχει ένα παράπονο, επιλέγει να μη μιλήσει για το πώς νιώθει προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τον άλλον και να μην πυροδοτήσει μία άσχημη κατάσταση που θα επηρεάσει αρνητικά τη σχέση. Πόσο αληθινό όμως είναι αυτό και πόσο διασφαλίζει την ποιότητα της ίδιας της σχέσης;

Το να λέμε πάντα “ναι” και να συμφωνούμε με τον σύντροφό μας για να μην έχουμε εντάσεις ανακουφίζει βραχυπρόθεσμα αλλά δημιουργεί κινδύνους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για το ζευγάρι. Όταν λέμε πάντα “ναι” και δείχνουμε να συμφωνούμε με τις επιλογές, τις αποφάσεις και τις απόψεις του άλλου, παραδεχόμαστε ουσιαστικά ότι είμαστε ίδιοι με τον σύντροφό μας και επομένως μηδενίζουμε οποιαδήποτε πιθανότητα διαφωνίας. Σε περίπτωση λοιπόν που προκύψει ένα θέμα για το οποίο είναι αναπόφευκτο να διαφωνήσουμε μαζί του, θα χρειαστεί να καταβάλλουμε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να εξηγήσουμε τη διαφορά μας και να αντιμετωπίσουμε τη δική του αντίδραση. Μία από τις πρώτες αντιδράσεις του άλλου είναι να απογοητευθεί και να νιώσει ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή τον εξαπατούσαμε καθώς του δείχναμε εμείς οι ίδιοι με τη συμπεριφορά μας ότι συμφωνούσαμε σε όλα μαζί του. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε ξαφνικά μια διαφορετική αντίληψη; Πώς εξηγείται αυτή η αλλαγή στη στάση μας; Η αρχική απογοήτευση και το ξάφνιασμα δίνουν τη θέση τους σε ένα θυμό που θα εκφραστεί αργά ή γρήγορα και θα απειλήσει την ισορροπία στη σχέση.

Από την άλλη όταν λέμε πάντα “ναι” επιτρέπουμε στον άλλον να μας θεωρεί δεδομένο με συνέπεια να μην υπολογίζει τη γνώμη μας αφού έτσι κι αλλιώς είναι σύμφωνη με τη δική του και να μην ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το τι νιώθουμε ή τι σκεφτόμαστε. Όσο πιο δεδομένοι φαινόμαστε στα μάτια του άλλου, τόσο λιγότερο εκείνος μας σέβεται. Κι όσο λιγότερο εκείνος μας σέβεται, τόσο πιο άσχημα νιώθουμε εμείς. Κι όσο πιο άσχημα νιώθουμε εμείς, τόσο πιο εύκολο είναι να συνεχίσουμε να λέμε “ναι” για να αποκαταστήσουμε την αρχική ισορροπία στη σχέση. Κι όσο συνεχίζουμε να λέμε “ναι”, τόσο λιγότερο θα μας σέβεται και πάει λέγοντας.

Σύμφωνα με την Asha Phillips το να λέμε διαρκώς “ναι” δεν βοηθά κανέναν στη σχέση αλλά αντιθέτως στερούμε τόσο από τον εαυτό μας όσο και από τον σύντροφό μας τη δυνατότητα να αφήνουμε ελεύθερα τα συναισθήματα να αναπτυχθούν. Όταν λέμε “όχι” στον άλλον δεν σημαίνει ότι τον απορρίπτουμε ή τον πληγώνουμε. Για την ακρίβεια το να τολμήσουμε να πούμε “όχι” αποδεικνύει ότι εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, τον άλλον και την ίδια τη σχέση μας. Αυτές οι δυο μικρές λέξεις, το “ναι” και το “όχι”, είναι εξίσου σημαντικές και καλό θα είναι να τις μάθουμε σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας για να τις εντάξουμε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Τέλος ας μη λησμονούμε πως μια αυθεντική σχέση εμπεριέχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ