Μαίρη Δούτση: To κοινό της Θεσσαλονίκης είναι αυτό που πρέπει κάθε καλλιτέχνης να «πείσει» - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Μαίρη Δούτση: To κοινό της Θεσσαλονίκης είναι αυτό που πρέπει κάθε καλλιτέχνης να «πείσει»

Η Μαίρη Δούτση είναι από τους ανθρώπους που συνειδητοποίησε από μικρό παιδί που έχει έφεση και αυτό ήταν η μουσική. Τα πρώτα της βήματα έγιναν με τα μαθήματα πιάνου και έκτοτε άρχισε γράφει την δική της επιτυχημένη πορεία στον χώρο με πλήθος βραβείων, συμμετοχές σε συναυλίες και Φεστιβάλ Τραγουδιού, σημαντικές συνεργασίες-σταθμούς με μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες. Η Μ.Δούτση σε συνέντευξη της στην Karfitsa μιλάει για το νέο της τραγούδι «Κοίτα στα μάτια μου», αλλά και για το κοινό της Θεσσαλονίκης και τα φοιτητικά της χρόνια στην πόλη.

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Έχετε σπουδάσει χημεία, όμως σας κέρδισε το τραγούδι. Από την μια δηλαδή ιοντικές και χημικές ενώσεις, μείγματα, πειράματα και από την άλλη νότες, ήχοι, στίχοι. Αναρωτιέμαι τι κοινό ή τι διαφορετικό σας κέρδισε και στα δυο, για να τα συνδυάσετε;

Από μωρό στο τραγούδι είχα μια έμφυτη κλίση. Τη χημεία τη γνώρισα ως έφηβη και μου άρεσε πολύ. Επέλεξα λοιπόν μεγαλώνοντας να ασχοληθώ με αυτούς τους δύο τομείς γιατί τους αγαπώ και με γεμίζουν. Ο συνδυασμός τους βεβαίως ήταν δύσκολος, από την άλλη πλευρά όμως η ενασχόληση με τη χημεία με έκανε να στρέφομαι με περισσότερη όρεξη στη μουσική και αντίστροφα.

Τα φοιτητικά σας χρόνια τα περάσατε στη Θεσσαλονίκη. Τι θυμάστε από τότε;

Την τρελοπαρέα μας, τις «Εννιά του Χημικού». Ήμαστε εννιά φίλες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και την Κύπρο. Διασχίζαμε τους δρόμους της Θεσσαλονίκης για να πάμε από το ένα σπίτι στο άλλο, με κύριο στόχο να κάνουμε μεταξύ μας φάρσες. Δυστυχώς ο αριθμός όσων εξακολουθούμε να ζούμε στη Θεσσαλονίκη έχει πλέον μικρύνει.

Το τραγούδι που ερμηνεύετε «Κοίτα στα μάτια μου» υπογράφουν μεγάλα ονόματα και ειδικότερα η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου και ο Κώστας Λειβαδάς. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Η ιστορία μας με την Ελένη, τον Κώστα και το Σπύρο έχει βαθιές ρίζες στο χρόνο. Η Ελένη είναι η καλύτερη φίλη της μητέρας μου, Ναουσαίες και οι δύο, με τον Κώστα και το Σπύρο γνωριζόμαστε κάπου είκοσι και δέκα χρόνια, αντίστοιχα. Μάλλον είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Έψαχνα για ένα τραγούδι το οποίο να με εκφράζει και να αποτελέσει τη «γνωριμία» μου με το ευρύ κοινό. Μου έβαλαν λοιπόν να ακούσω το «Κοίτα στα μάτια μου» και το ερωτεύτηκα! Είδαμε και πρακτικά πως μου ταίριαζε και όλα πήραν το δρόμο τους. Είμαι κάτι παραπάνω από χαρούμενη και ευγνώμων για τη συνεργασία αυτή!

Ποια στιγμή, έως τώρα, στην πορεία σας στο τραγούδι ξεχωρίζετε;

Είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω γιατί αγαπώ την κάθε στιγμή. Παρόλα αυτά θα αναφέρω τη συνεργασία μου με τον Κώστα Μακεδόνα με τον οποίο βρέθηκα για πρώτη φορά μπροστά σε «άγνωστό» μου κοινό, στην πόλη της Αθήνας. Η εμπιστοσύνη του μου άνοιξε νέους δρόμους και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.

Πως θα χαρακτηρίζατε το μουσικό κοινό της Θεσσαλονίκης;

Απαιτητικό. Είναι το κοινό που πρέπει ο καλλιτέχνης να «πείσει». Απαιτούνται πολλή σκέψη και δουλειά για το σκοπό αυτό, προσωπικά όμως η όλη διαδικασία με ενεργοποιεί και με ανανεώνει.

Ασχολείστε επαγγελματικά με το τραγούδι πάνω από δεκαετία. Τι έχετε δει να αλλάζει στον χώρο όλα αυτά τα χρόνια;

Νομίζω ο τρόπος με τον οποίο ακούμε τη μουσική. Υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία μεν, λόγω του διαδικτύου, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν την κάνουμε πια «κτήμα» μας. Είναι όλα λίγο επιφανειακά. Προσωπικά μου λείπει η εποχή της κασέτας, όταν γράφαμε τραγούδια που μας άρεσαν και τα ακούγαμε ξανά και ξανά.

Στο παρελθόν είχατε λάβει μέρος στο The Voice. Τι κρατάτε από αυτή την εμπειρία; Θα προτρέπατε έναν νέο στο χώρο να συμμετάσχει σε ένα talent show ;

Από την εμπειρία του “The Voice” κρατώ τη συναναστροφή με όλους τους νέους συναδέλφους που, όπως κι εγώ, κυνηγούσαν το όνειρό τους, αλλά και με τους ανθρώπους της παραγωγής που δούλεψαν σκληρά για αυτό τηλεοπτικό αποτέλεσμα. Θα προέτρεπα ένα νέο να συμμετάσχει σε ένα talent show αρκεί να ήταν συνειδητοποιημένος ότι πρόκειται για ένα τηλεοπτικό προϊόν που δεν καθορίζει το μέλλον.

Επόμενα σχέδια;

Συνεχίζουμε τις εμφανίσεις μας με το σχήμα Mary Doutsi & The Swingers κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στο Garcon Brasserie στη Θεσσαλονίκη. Επίσης θα πραγματοποιηθούν κάποιες καλοκαιρινές εμφανίσεις με τη Συνοικία Ασμάτων του Ιεροκλή Μιχαηλίδη και κάποιες με τον Κώστα Μακεδόνα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ