Μανώλης Κεφαλογιάννης: Η πατρίδα μας είναι έτοιμη να διαφυλάξει την κυριαρχία της έναντι όποιας απειλής   - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πρόσωπα

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Η πατρίδα μας είναι έτοιμη να διαφυλάξει την κυριαρχία της έναντι όποιας απειλής  

 «Η Πατρίδα μας είναι έτοιμη να διαφυλάξει με κάθε μέσο την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της όποιας απειλής», τονίζει σε συνέντευξη του στην karfitsa ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ο κ. Κεφαλογιάννης θεωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση τα κυβερνητικά μέτρα για τον τουρισμό, τονίζοντας της ανάγκη ευρωπαϊκής στήριξης του κλάδου.

 Συνέντευξη στο Γιώργο Νεοχωρίτη 

Η Τουρκία απειλεί ότι θα πραγματοποιήσει  έρευνες  εντός ελληνικής ΑΟΖ, ενώ σκέφτεται και μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί. Πως  πρέπει να απαντήσουμε σε αυτή την κλιμακούμενη προκλητική στάση;

Η Αγία Σοφία δεν αποτελεί μόνο το παγκόσμιο πανανθρώπινο Σύμβολο της Ορθοδοξίας αλλά και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που προστατεύεται από την Unesco. Το 1934 ο Κεμάλ στο πλαίσιο του «εκσυγχρονισμού» του τουρκικού κράτους μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά σε μουσείο, ένα καθεστώς που υφίσταται μέχρι τις ημέρες μας. Η όποια προσπάθεια ή απειλή μετατροπής της σε τζαμί δεν θα ξεσηκώσει μόνο τη διεθνή κατακραυγή αλλά θα αποτελέσει και ένα ακόμη τρανό παράδειγμα αναχρονισμού της σύγχρονης Τουρκίας.

Η τουρκική πολιτική ηγεσία τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει την Τουρκία ένα κράτος ταραξία στην ευρύτερη περιοχή μας. Ένα κράτος που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και συμβάλλει αρνητικά στην ειρήνη και την ασφάλεια. Ένα κράτος που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η τουρκική πολιτική ηγεσία ζώντας τη ονειρική φαντασίωση της αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας απειλεί, προκαλεί εκβιάζει. Δεν σέβεται συνθήκες και συμφωνίες που η ίδια η Τουρκία έχει υπογράψει.

Η Πατρίδα μας είναι έτοιμη να διαφυλάξει με κάθε μέσο την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της όποιας απειλής.

Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλλει τον τόπο, το χρόνο και τον τρόπο. Εμείς θα τον επιλέξουμε.

Και οι όποιες λύσεις θα εδράζονται πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Απαρέγκλιτα.

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν κάποιου είδους στήριξη στη χώρα μας ή κυρώσεις στη Τουρκία;

Ασφαλώς η τουρκική προκλητικότητα και οι επιθετικές της ενέργειες κατά της Ελλάδος και της Κύπρου δεν είναι ευνοϊκό πεδίο για αυτούς που μέμφονται την Ευρωπαϊκή Ένωση για καθυστερημένα αντανακλαστικά. Σας θυμίζω καταρχήν την καταδίκη σε κορυφαίο επίπεδο με τη λήψη κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο Κορυφής λόγω των παράνομων γεωτρήσεων που πραγματοποίησε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σας θυμίζω την πλήρη καταδίκη του παράνομου και άκυρου μνημονίου συνεργασίας Λιβύης-Τουρκίας από πληθώρα κορυφαίων αξιωματούχων τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και πολύ σημαντικών κρατών μεμονωμένα. Το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας καταδικάστηκε από όλους ως άκυρο και παράνομο γιατί απεμπολούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και γιατί εξαφάνιζε από το χάρτη το Καστελόριζο. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ βαρύνουσας σημασίας την πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα ότι τα νησιά έχουν πλήρη επήρεια ΑΟΖ.

Έχουμε δηλαδή πολύ σημαντικές δηλώσεις στήριξης τόσο της Ελλάδος όσο και της Κύπρου και από την Ευρώπη και πέραν του Ατλαντικού. Δηλώσεις που δεν γίνονται για να μας χαϊδέψουν τα αυτιά αλλά γιατί η κοινή πεποίθηση είναι πλέον ότι η Ελλάδα πορεύεται με το Διεθνές Δίκαιο ενώ στον αντίποδα η Τουρκία που κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή βρίσκεται απέναντι από το Διεθνές Δίκαιο κα τη διεθνή νομιμότητα. Ασφαλώς, όμως, νομίζω ότι η συνεχής κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας απαιτεί σήμερα πέραν των πολύ θετικών δηλώσεων στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου ένα πολύ αυστηρό μήνυμα της Ευρώπης προς την Τουρκία.                                                         

Έχουμε ένα πακέτο στήριξης ύψους 32 δις. ευρώ  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Ποιές πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την διάθεση αυτών των χρημάτων;

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ύπαρξη ενός συνεκτικού σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων που θα δοθούν στην Ελλάδα από το υπό συζήτηση Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Μία εμβληματική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που φέρνει την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής πραγματικά δίπλα στους Ευρωπαίους πολίτες.

Στόχος της κυβέρνησης, να πάει η χώρα στην «επόμενη μέρα» με ασφάλεια. Και όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός αυτά τα χρήματα πρέπει να τα επενδύσουμε για να μπορέσουμε να μεταμορφώσουμε θετικά τη χώρα. Οι προτεραιότητες, λοιπόν,  για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα αφορούν αφενός στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε εισόδημα, στη στήριξη και ενίσχυση της απασχόλησης, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη δημόσια υγεία, στην ψηφιακή μεταρρύθμιση και στην πράσινη ανάπτυξη.

Πιστεύετε πως χρειάζεται περαιτέρω στήριξη ο τουριστικός κλάδος και με Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και με κυβερνητική;

Ο Τουρισμός αποτελεί για τη χώρα μας ένα τομέα με τεράστια συνεισφορά τόσο στο Ακαθάριστο Εθνικό της Προϊόν όσο και στην Απασχόληση. Ο τουριστικός κλάδος είναι στο πιο κρίσιμο σημείο του εδώ και δεκαετίες. Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά με άμεσα συνδυαστικά μέτρα που θα καταστήσουν και πάλι εφικτή την επανεκκίνησή του προκειμένου να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας. Ασφαλώς τα μέτρα που έχει ήδη πάρει η ελληνική κυβέρνηση τόσο τα γενικότερα για την επανεκκίνηση της οικονομίας όσο και τα ειδικότερα για τον τουριστικό κλάδο είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Αλλά απαιτούνται άμεσα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη του Τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο τουριστικός κλάδος έχει ανάγκη από χρηματοδοτήσεις που θα επιτρέψουν σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις πανευρωπαϊκά να επαναλειτουργήσουν κανονικά και κανένας εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλειά του. Είναι χρέος μας να στηρίξουμε τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του Τουρισμού.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας μας στην προσέλκυση τουριστών ασφαλώς αποτελεί η πολύ θετική αντιμετώπιση της πανδημίας. Καθημερινά διαβάζουμε στο διεθνή τύπο διθυραμβικά σχόλια τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα στην πανδημία από παράδειγμα προς αποφυγή που ήταν όλη την προηγούμενη δεκαετία έγινε το φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Και σήμερα είναι σίγουρα έτοιμη και προετοιμασμένη αφενός να υποδεχθεί με ασφάλεια τουρίστες που θα απολαύσουν τη διαμονή τους στη χώρα μας και αφετέρου να αντιμετωπίσει με ασφάλεια κάποια αναπόφευκτα εισαγόμενα κρούσματα.

 Κύριε Κεφαλογιάννη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκταμιεύει ένα ποσό περίπου 150 δισ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Τι σημαίνει για τη χώρα μας το πρόγραμμα αυτό;

Η μετάβαση στην πράσινη εποχή, σε μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050, αυτό που ονομάζουμε “Green Deal” είναι μία πολιτική ορόσημο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί το βασικό εργαλείο ώστε να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία θα πραγματοποιηθεί με δίκαιο τρόπο χωρίς κανείς να μείνει στο περιθώριο.

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι μία καινοτόμα ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης και δικαιοσύνης που θα συμβάλλει στη στήριξη των περιοχών και των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση με κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έχω την τιμή να είμαι ο γενικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Έκθεσης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ ενισχύει σημαντικά τους πόρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Με την πρόταση της Κομισιόν, οι πόροι για το Ταμείο που αποτελεί το βασικό εργαλείο προς μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050, αυξάνονται από 7,5 δις ευρώ σε 44 δις ευρώ, «φρέσκο χρήμα». Κάτι που αυξάνει αντίστοιχα τους πόρους για τη χώρα μας από 294 εκ ευρώ σε 1,7 δις ευρώ.

Η γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΤΔΜ αποτελούσε πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποτελούσε, επίσης, τη βάση της πρότασης της Έκθεσης για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που είχα την τιμή να παρουσιάσω πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως γενικός εισηγητής.

Στόχος μας, αυτή η καινοτόμα ευρωπαϊκή πολιτική να συμβάλλει αποφασιστικά στη στήριξη των περιοχών και των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση, όπως οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Ώστε η μετάβαση της χώρας μας προς μία Πράσινη Εποχή, μία Πράσινη Οικονομία να πραγματοποιηθεί με δίκαιο τρόπο χωρίς κανείς να μείνει στο περιθώριο, απροστάτευτος. Δίνοντας ευκαιρίες σε όλους.

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ