Μανώλης Σκορδύλης: Ο σεισμός στην Πάρνηθα, η πιο δυνατή εμπειρία - Karfitsa.gr
Πρόσωπα

Μανώλης Σκορδύλης: Ο σεισμός στην Πάρνηθα, η πιο δυνατή εμπειρία

Ο Μανώλης Σκορδύλης παραμένει ψύχραιμος και καθησυχαστικός ακόμη κι όταν ο κόσμος…  σείεται! ‘Όταν όλοι λέμε «Σεισμός», αυτός τρέχει να πιάσει δουλειά για την ανάλυση του φαινομένου. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ μας συμβουλεύει τι πρέπει να κάνουμε όταν ο εγκέλαδος «χτυπάει» την πόρτα και εξομολογείται πόσο του λείπουν οι φοιτητές του.

‘Eνας σεισμολόγος φοβάται τους σεισμούς;

Ο σεισμολόγος έχει ιδιαίτερη σχέση με το φαινόμενο. Αν και η ανθρώπινη φύση του υπαγορεύει το φόβο του σεισμού, η επιστημονική του τον ωθεί να τον μελετήσει. Σ’ εμένα, προσωπικά, επικρατεί η δεύτερη.

Η πιο δυνατή επαγγελματική εμπειρία…

Ο σεισμός του 1999 στην Πάρνηθα! Όταν εκδηλώθηκε, μιλούσα με συνάδελφο από την Αθήνα κι άκουσα τον ήχο του από το τηλέφωνο. Κατέβηκα στην αίθουσα σεισμογράφων όπου άρχισε να καταγράφεται ο σεισμός. Στο Γεωδυναμικό της Αθήνας σημειώθηκε διακοπή ρεύματος με αποτέλεσμα η ανάλυση του σεισμού, η έκδοση ανακοινωθέντος και η ενημέρωση των αρχών να γίνει από εμάς. Η διαδικασία πήγε άψογα, η ανακοίνωση εκδόθηκε σε 10 λεπτά.

Πού σας πέτυχε ο σεισμός του 1978;

Στο σπίτι μου, σε 6οροφη πολυκατοικία στην οδό Ολύμπου. Πρωτοετής φοιτητής διάβαζα για την εξεταστική. Ήταν η πρώτη εμπειρία πραγματικά ισχυρού σεισμού και η αφορμή για την μετέπειτα ειδίκευση και καριέρα μου στο γνωστικό αντικείμενο της Σεισμολογίας.

Με τα χρόνια έγινε ευκολότερη η δουλειά;

Ναι στο επιχειρησιακό κομμάτι. Η Σεισμολογία είναι σαν ένα διάνυσμα με δύο συνιστώσες, επιστημονική και κοινωνική. Επιστημονικά, οι σύγχρονες εξελίξεις σε τεχνολογία, πληροφορική και επικοινωνίες πρόσφεραν σημαντικά εργαλεία στα χέρια των σεισμολόγων. Κοινωνικά, έχει να κάνει με τις επιπτώσεις των σεισμών στον άνθρωπο. Κι εδώ βοηθήσαμε στη σύνταξη αξιόπιστου αντισεισμικού κανονισμού.

Πόσο συχνά φίλοι σας έχουν απορίες για σεισμούς;

Πάντα υπάρχουν σχόλια ή απορίες π.χ. «Σκεφτόμαστε για διακοπές στη … υπάρχει κίνδυνος; Να πάμε αλλού;». Γνωρίζοντας ότι ερευνητικά ασχολούμαι με τη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση σεισμών γίνονται συχνά ερωτήσεις. Δεν τους απαντώ, εξηγώντας τους ότι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας παραμένουν αυστηρά εντός της ομάδας. Δεν τα γνωρίζουν ούτε καν οι οικογένειές μας.

Τι πρέπει να έχουμε στο σπίτι για ενδεχόμενο σεισμού…

Βαριά έπιπλα στερεωμένα στους τοίχους, όχι βαριά αντικείμενα πάνω από το κρεβάτι, σχέδια δράσης μετά από ενδεχόμενο σεισμό, είδη πρώτης ανάγκης σε σακίδιο (σχετικές οδηγίες στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΠ www.oasp.gr).

Πόση ώρα μετά από μια δόνηση σας τηλεφωνούν …δημοσιογράφοι;

Πολλές φορές τηλεφωνούν πριν ακόμη καταγράψουν το σεισμό τα μηχανήματα! Πώς γίνεται αυτό; Αν ο σεισμός εκδηλωθεί σε περιοχή που ζει ανταποκριτής ΜΜΕ θα γίνει άμεσα αισθητός ενώ θα χρειαστεί κάποια δευτερόλεπτα να καταγραφεί από τους σταθμούς μας.

Αγαπημένο «επίκεντρο» στη Θεσσαλονίκη…

Η θάλασσα, η παραλία, με θέα τα καταπληκτικά ηλιοβασιλέματα του Θερμαϊκού, τη διαχωριστική γραμμή θάλασσας και ουρανού καθώς ο ήλιος δύει. Η νυχτερινή βόλτα με μηχανή, καλοκαίρι, δίπλα στη θάλασσα.

Τι προκαλεί «ρήγμα» στις φιλικές σχέσεις;

Η έλλειψη κατανόησης και επικοινωνίας, το ανεπτυγμένο «εγώ», η εσωστρέφεια. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς στους κοντινούς μας ανθρώπους. Να τους επικοινωνούμε τις χαρές, τους φόβους, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες μας… Και να τους ΑΚΟΥΜΕ!

Σας λείπουν οι φοιτητές σας;

Πολύ! Σε κάθε διαδικτυακό μάθημα έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι σε εικονική πραγματικότητα! Κακά τα ψέματα, τίποτε δε μπορεί να υποκαταστήσει την εκ του σύνεγγυς επικοινωνία των ανθρώπων. Δεν πρέπει να μας αλλοιώσει αυτή η δύσκολη τρέχουσα πραγματικότητα. Οι όμορφες μέρες στην εκπαίδευση, στις ανθρώπινες σχέσεις, στην καθημερινότητά που τόσο υποτιμούσαμε αλλά τόσο πολύ εκτιμήσαμε, θα ξανάρθουν!

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ