Μαρία Παπαγεωργίου: Έρχομαι στη Θεσσαλονίκη να ολοκληρώσω έναν κύκλο - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Μαρία Παπαγεωργίου: Έρχομαι στη Θεσσαλονίκη να ολοκληρώσω έναν κύκλο

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί η Μαρία Παπαγεωργίου, καθώς ανεβαίνει στον χώρο του open air Μύλου την Δευτέρα 27 Ιουλίου για μία και μοναδική συναυλία. Με αφορμή το live της μίλησε στην Karfitsa για όσα της έλειψαν όλο αυτό το διάστημα που κρατήθηκε μακρυά από τις μουσικές σκηνές, λόγω του lockdown και για τον δίσκο της ΕΣΟΡίΑ.

Τι θα ακούσουμε στο live σας;

Όλα όσα ετοίμαζα να πω τον Μάρτιο, σε εκείνη την παράσταση στο Apodec, που δεν πραγματοποιήθηκε. Έμελλε εκείνη την ημέρα να κάνω τη διαδικτυακή μου συναυλία, νιώθω πως έρχομαι τώρα να ολοκληρώσω έναν κύκλο, μέσω της ανθρώπινης επαφής, όπως του πρέπει.

Μετα από τέσσερις μήνες ανεβαίνετε και πάλι επί σκηνής. Τι σας έλειψε περισσότερο; 

Αυτή η ανθρώπινη επαφή. Όσο λυτρωτικό και αν ήταν το γεγονός ότι η τεχνολογία μας επέτρεψε να κρατήσουμε επαφή μεταξύ μας, η κάθαρση που νιώθει κανείς από τον συγχρονισμό των φωνών, δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Θυμάμαι να διδάσκω φωνητική, να νιώθω μια χαρά με την εξερεύνηση του καινούριου τρόπου παράδοσης μαθήματος, όμως όταν ερχόταν η στιγμή να τραγουδήσω κάτι ταυτόχρονα με τους μαθητές μου ήταν αδύνατο, ήθελα να βάλω τα κλάματα. Η συγκίνηση στο Gazarte και στην Πτολεμαΐδα ήταν τεράστια, έκλεινα τα μάτια και άκουγα τα ψιθυριστά, δειλά τραγουδίσματα του κόσμου.

Εν μέσω καραντίνας ανέβηκε και ψηφιακά ο δικός σας, ΕΣΟΡίΑ. Πως είναι να παρουσιάζεις ένα νέο δίσκο στο κοινό που βρισκόταν σε καραντίνα; 

Η ΕΣΟΡίΑ γεννήθηκε από μία ανάγκη απόλυτης καλλιτεχνικής έκφρασης, δικής μου και του πιο στενού συνεργάτη μου, του Σταύρου Ρουμελιώτη. Δεν είχαμε σκοπό να δημοσιοποιήσουμε αυτόν τον κύκλο, προέκυψε εκ των υστέρων. Οπότε ο πιο ελεύθερος εαυτός μου, απογυμνώθηκε μπροστά σε όλους. Ηταν πανέμορφο το ότι για μια βδομάδα κάναμε πρεμιέρα τα τραγούδια στις 21:00, ξέροντας πως την συγκεκριμένη ώρα κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι κάνουν συνακρόαση και ανταλλάζουν σχόλια. Ακόμα και το YouTube δηλαδή λειτούργησε διαφορετικά στη ζωή μας.

Εσείς πως βιώσατε όλη αυτή την κατάσταση; 

Κυκλοθυμικά. Από την απόλυτη εξερεύνηση του εαυτού μου, την ξεκούραση, την αποβολή των περιττών συνηθειών στη ζωή μου, την ευγνωμοσύνη που έχω το σπίτι μου, φαΐ να φάω, υγεία και ανθρώπους γύρω μου , μέχρι την απόλυτη απογοήτευση για τις κοινωνικές αδικίες, τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε παγκόσμιο επίπεδο, την απαξίωση του Πολιτισμού μας εδώ. Και λέγοντας πολιτισμό δεν εννοώ μόνο την αντιμετώπιση αυτών καθ’ αυτών των καλλιτεχνών, αλλά και την διαχείριση του Δημοσίου λόγου και χρήματος από ανθρώπους χυδαίους.

Η μουσική και οι μουσικοί, από εδώ και πέρα. Πως θα επηρεάσει ο κορωνοϊός τα live, που είναι η επαφή του καλλιτέχνη με το κοινό του; 

Δεν έχω ιδέα. Νιώθω ευγνωμοσύνη για κάθε συναυλία που πραγματοποιώ, έχω σχεδιάσει τις συναυλίες μου μέχρι το Δεκέμβριο, ξεκινώ με αγάπη και δημιουργικό πνεύμα, μα και έναν ρεαλισμό ότι όλα μπορεί να αλλάξουν εν μία νυκτί. Αναπτύξαμε πιστεύω τη σχέση μας με το ‘’τώρα’’ και είμαστε πιο ευφυείς πια στο να δημιουργήσουμε επαφή μέσω της Τέχνης με καινούριους τρόπους!

Κατά την προσωπική σας άποψη, το κράτος βοήθησε τους καλλιτέχνες; 

Το κράτος από μόνο του με ειρωνικό τρόπο δήλωσε ότι ο Πολιτισμός δεν είναι στους βασικούς πυλώνες της πολιτικής της. Και το απέδειξε περίτρανα. Χρειάστηκε πολύς αγώνας και διαπραγμάτευση από τη δική μας μεριά για να διεκδικήσουμε τα βασικά, μιας και τα κριτήρια που θέτανε ήταν τέτοια, ώστε να αποκλείεται πχ από τα επιδόματα, η μεγαλύτερη μάζα των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τομέα του Πολιτισμού. Ακόμα και στην ανάθεση συναυλιών στους αρχαιολογικούς χώρους δεν υπήρξε διαγωνισμός. Υπάρχει βέβαια και από τη δική μας μεριά ανοργανωσιά και ήταν ένα δυνατό χαστούκι ώστε να βάλουμε μια σειρά, αλλά σε κάθε περίπτωση, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν αναρωτιέμαι πόσο το κράτος βοήθησε τους καλλιτέχνες συγκεκριμένα, αλλά όλους τους πολίτες του, όταν σπατάλησε εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ, τα vouchers, τους μεγάλους περιπάτους.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ