Μαρία Χατζηδημητρίου: Στήριξη στη γυναίκα και στην μητρότητα - Karfitsa.gr
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 Συνεντεύξεις

Μαρία Χατζηδημητρίου: Στήριξη στη γυναίκα και στην μητρότητα

Η Μαρία Χατζηδημητρίου είναι πολυσχιδής προσωπικότητα από το χώρο της ιατρικής, διδάκτωρ του ΑΠΘ, Βιοπαθολόγος, Επίκουρος Καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας, ΑΤΕΙ με μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήµιο του Εδιµβούργου της Σκωτίας, συμμετοχή σε ιατρικά συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό και πάνω από 40 δηµοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα επιστηµονικά περιοδικά.

Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΓΩΓΙΑ

Είναι προσφάτως, εκλεγμένη γενική γραμματέας στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και αποδέχτηκε την πρόταση του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα να μετάσχει στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές με την παράταξή της «Αλληλεγγύης».

Ποιός είναι ο λόγος που αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση και να συστρατευτείτε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην διεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;

Μετά την εικοσαετή πορεία μου και τις μάχες που έχω δώσει για την εκπροσώπηση των συναδέλφων μου στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ένιωσα αρκετά έμπειρη να εκπροσωπήσω και να διεκδικήσω για τους κατοίκους της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας καλύτερες συνθήκες ζωής. Θεωρώ ότι είναι χρέος μου να συμμετάσχω στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης λόγω του ότι είναι το αμεσότερο και αντιπροσωπευτικότερο πεδίο πολιτικής δράσης, οπότε μέσω της ιδιότητάς μου ως Περιφερειακής Συμβούλου πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων. Εκτιμώ προσωπικά τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά και το έργο που έχει επιτελέσει καθόλη την διάρκεια της θητείας του ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, οπότε η υποψηφιότητά μου μέσω του συνδυασμού του ήταν η μοναδική μου επιλογή.

Πώς κρίνετε την γυναικεία παρουσία σε θέσεις διοίκησης και πιο συγκεκριμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Είναι γεγονός πως χρειάστηκαν δεκαετίες αγώνων για να μπορέσουν οι Ελληνίδες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές το 1934 και στη συνέχεια ακολούθησε η συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές του 1956.

Οι γυναίκες και οι άντρες είναι ίσοι, ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντοτε στην πράξη. Ακόμη και στις χώρες του δυτικού κόσμου, απαιτείται διαρκής αγώνας και εγρήγορση για την πρακτική εφαρμογή της ισότητας. Ο νόμος για την αυξημένη παρουσία γυναικών στα ψηφοδέλτια εφαρμόζεται και η πράξη θα δείξει τα αποτελέσματά του.

Ωστόσο, η αίτια του προβλήματος δεν είναι ότι οι γυναίκες δεν έχουν διάθεση για ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά το ότι υπάρχουν δυσκολίες στον συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ότι οι οικογενειακές ευθύνες δεν είναι ισομερώς κατανεμημένες και ότι υφίστανται ακόμη διακρίσεις στον χώρο εργασίας. Οι γυναίκες έχουν επωμιστεί ευθύνες και βάρη, οι οποίες ανήκουν στο κοινωνικό κράτος, το οποίο δυσλειτουργεί. Επομένως, η αντιμετώπιση του προβλήματος της γυναικείας εκπροσώπησης στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η δημιουργία συνθηκών για την συμμετοχή τους. Θεωρώ ότι αυτή είναι η αφετηρία για την επίλυση του θέματος και μέσω της συμμετοχής μου στην Περιφέρεια θα επιδιώξω με κάθε τρόπο να δημιουργηθούν δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή την προστασία της μητρότητας, την επανένταξη μητέρων στην αγορά εργασίας, την δημιουργία θέσεων απασχόλησης για γυναίκες, την δημιουργία προγραμμάτων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των γυναικών και την απόκτηση γνώσεων και την με κάθε τρόπο υποστήριξη της γυναίκας και της μητρότητας.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι η μειωμένη γυναικεία εκπροσώπηση δεν είναι πρόβλημα των γυναικών μόνο, αλλά είναι γενικότερη απώλεια για την πολιτική ζωή, καθώς οι γυναίκες μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Ποιά είναι κατά τη γνώμη σας τα μεγαλύτερα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

Κατά την γνώμη μου τα μεγαλύτερα ζητήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι:

–          Η προστασία του περιβάλλοντος

–          Η προστασία της δημόσιας υγείας

–          Η προστασία της ελληνικής οικογένειας

–          Η ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

–          Η ενίσχυσης της απασχολησιμότητας

–          Η προστασία της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας

–          Η φροντίδα των ηλικιωμένων

–          Η βελτίωση του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου

–          Η βελτίωση του οδικού δικτύου

Με ποιόν τομέα θα θέλατε να ασχοληθείτε και από που εκτιμάτε ότι μπορείτε να προσφέρετε περισσότερα στην περιφέρεια;

Λόγω της μακράς επί εικοσαετίας ενασχόλησής μου με τα ιατρικά θέματα στο πλαίσιο της δράσης μου στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, όπου διατελώ ως Γενική Γραμματέας, θεωρώ ότι έχω την εμπειρία, την όρεξη και την τεχνογνωσία να συνδράμω στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα της υγείας. Το όραμα και οι στόχοι μου αφορούν σε:

Δράσεις για την υγεία και την υποστήριξη της κοινωνίας

  • Προγράμματα ΔΩΡΕΑΝ εμβολιασμών
  • Υλοποίηση έργων καταπολέμησης των κουνουπιών μέσω συστηματικών ψεκασμών
  • Προγράμματα ιατρικής φροντίδας για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
  • Διασφάλιση πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δραστηριοτήτων
  • Υλοποίηση έργων ανακαίνισης και βελτίωσης εγκαταστάσεων νοσοκομείων και παροχή σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού
  • Δημιουργία Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (Ενίσχυση Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Φαρμακείου, Κοινωνικού Ιατρείου, Συσσιτίων)

Δράσεις για την μείωση της υπογεννητικότητας

  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας σε άνεργες μητέρες με σκοπό την ένταξή τους στην αγορά εργασίας
  • Ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Δράσεις για την έρευνα και την απασχόληση

  • Υλοποίηση προγραμμάτων βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας
  • Προσέλκυση και απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, με σκοπό την διατήρηση τοπικά του ερευνητικού δυναμικού και της διασφάλισης της απασχόλησης

Γιατί να επιλέξει κάποιος να ψηφίσει «Αλληλεγγύη» και Μαρία Χατζηδημητρίου;

Ο συνδυασμός μας περιλαμβάνει εκλεκτούς, αξιόλογους και μάχιμους υποψηφίους, οι οποίοι υποσχόμαστε να υπηρετήσουμε τους κατοίκους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπό την καθοδήγηση του εμπνευσμένου αρχηγού του συνδυασμού μας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα. Προσωπικά υπόσχομαι άοκνη εργασία, πλήρη αφοσίωση, επιμονή στην συμμετοχικότητα, την διαβούλευση και την επικοινωνία με τους κατοίκους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να επιτευχθεί ο πρωταρχικός και μοναδικός μου στόχος, η υπηρέτηση των αναγκών τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ