Μας… φωτίσατε, κ. Πρέσβη - Karfitsa.gr
Άρθρα

Μας… φωτίσατε, κ. Πρέσβη

Τελικά, οι φίλοι μας οι Αμερικανοί μάς περνάνε για Αμερικανάκια. Αλλιώς, πώς να ερμηνεύσω τη δήλωση του Νίκολας Μπερνς, ο οποίος βγήκε σε συνέδριο, που διοργάνωναν το Delphi Forum και η «Καθημερινή», στην Ουάσινγκτον, για να μας πει να μην περιμένουμε ότι θα μας βοηθήσει ο Τραμπ, αν πάμε σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Του ΝΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ

Τι λέτε, κ. πρέσβη και πρώην υφυπουργέ Εξωτερικών της μεγάλης μας φίλης. Ο Τραμπ (για τον οποίο δεν έχω καθόλου καλή γνώμη) θα φταίει; Ωραίος τύπος είστε. Δηλαδή θέλετε να μας πείσετε ότι, αν συμβεί κάτι, θα φταίει ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ; Προφανώς εννοείτε ότι αν είχε εκλεγεί η κα Χίλαρι Κλίντον και ήσασταν εσείς υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως έλεγαν οι πληροφορίες, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσβλέπει σε αμερικανική βοήθεια, εάν οι Τούρκοι προκαλούσαν θερμό επεισόδιο;

Αξιότιμε κύριε πρέσβη, με όλον τον σεβασμό, νομίζω ότι μας εμπαίζετε. Εάν κάποιος ανατρέξει στην πρόσφατη ιστορία, θα διαπιστώσει με θλίψη ότι οι φίλοι μας οι Αμερικανοί μάς θεωρούν δεδομένους και ουδέποτε αντέδρασαν στις προκλήσεις της Τουρκίας, και όχι μόνο, ανεξάρτητα από το ποιος ήταν πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που επέβαλαν στην Ελλάδα τους συνταγματάρχες.

Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που εξαπάτησαν τον εγκληματικά αφελή Ιωαννίδη, τάζοντάς του την ένωση Ελλάδας – Κύπρου, και τον οδήγησαν στο πραξικόπημα σε βάρος του Μακαρίου.

Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που επέτρεψαν στον Αττίλα να εισβάλει στην Κύπρο.

Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που κάλυψαν τους Τούρκους στα Ίμια και έδωσαν εντολή στον Σημίτη να «γκριζάρει» το Αιγαίο.

Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που ανέτρεψαν τον Κώστα Καραμανλή, γιατί ενοχλήθηκαν από τις επιλογές του τόσο στο ενεργειακό όσο και από το «όχι» στα Σκόπια.

Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που υποχρέωσαν τον Αλέξη Τσίπρα να πει το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ΗΠΑ είναι εκείνες που ήθελαν και θέλουν να μοιράσουν το Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Όχι, σεβαστέ μου κύριε πρέσβη. Δεν ήταν και δεν είναι θέμα Τραμπ η πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά.

Το ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία οι ΗΠΑ δεν θα μας στηρίξουν το γνωρίζουμε. Μας το είπαν πριν από εσάς και ο Κώστας Καραμανλής και ο Δημήτρης Αποστολάκης.

Εκείνο που γνωρίζουμε, όπως και εσείς πιστεύω, πολύ καλά, είναι ότι, εάν θελήσετε ως ΗΠΑ, θα δημιουργήσετε ή –για να είμαι πιο ευγενής– θα αφήσετε την Άγκυρα, όταν κρίνετε, να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή.

Για να έρθετε μετά ως καλός… διαιτητής, να μοιράσετε την περιοχή κρατώντας τη μερίδα του λέοντος για τα δικά σας συμφέροντα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή μας θυμίσατε, με καθόλου διπλωματικό τρόπο. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση, πάντως, ήταν η βαθιά σιωπή όσων έπρεπε να σας απαντήσουν…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ