«Μεγάλο στοίχημα για την Β. Ελλάδα η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας» - Karfitsa.gr
Slider Οικονομία

«Μεγάλο στοίχημα για την Β. Ελλάδα η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας»

Της Έλενας Καραβασίλη

Το πρώτο κέντρο Ψηφιακής Αγροτοδιατροφής στην Ευρώπη, αναμένεται να είναι αυτό που θα δημιουργηθεί στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, που πλέον μοιάζει να αποκτά σάρκα και οστά. Στα σχέδια του προέδρου της ΑΖΚ Παντελή Αγγελίδη, είναι να αντλήσει από το ΕΠΑνΕΚ 47 εκατ. ευρώ για τα έργα των βασικών υποδομών. Όσον αφορά στο επιστημονικό δυναμικό, αναμένεται να ανέρχεται σε 3.000 άτομα και μεταξύ των παρεχόμενων υπηρεσιών, να είναι η υποστήριξη start ups, οι ερευνητικές διεργασίες, οι νομικές υπηρεσίες κ.α..

«Η ΑΖΚ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Β. Ελλάδα. Μέχρι χθες υστερούσαμε στο υποστηρικτικό πλαίσιο. Πριν δέκα χρόνια ξεκίνησε η δημιουργία μιας θερμοκοιτίδας για την καινοτόμα ανάπτυξη. Έμεινε όμως στα χαρτιά, με χρήματα του προϋπολογισμού που ξοδεύονταν χωρίς αποτέλεσμα. Πλέον, με ένα πλαίσιο συνεργασιών η ίδρυση κέντρου ψηφιακής καινοτομίας, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Με τον τρόπο αυτό, η Θεσσαλονίκη θα προσελκύσει επενδύσεις και θα ενισχύσει τη θέση της σαν κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης», είπε η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΖΚ επεσήμανε πως στην πόλη υπάρχει σύγχυση για το τι είναι η ΑΖΚ. «Είναι Α.Ε. με έναν μέτοχο, το ελληνικό Δημόσιο. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη ορίστηκε η ζώνη αυτή για να συγκεντρωθούν επιχειρήσεις γύρω από την καινοτομία. Είναι έτοιμος ο φάκελος για την οριοθέτηση του θύλακα καινοτομίας και μέσα στο Μάιο θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να υποβάλλουμε τη μελέτη στο υπουργείο Οικονομίας για την ένταξη της πρώτης φάσης του έργου στο ΕΠΑνΕΚ», σημείωσε ο κ. Αγγελίδης.

«Σκοπός μας είναι να διευκολύνουμε την προσέλκυση επενδύσεων σχετικές με την έρευνα και την καινοτομία. Το δεύτερο κομμάτι είναι να δημιουργηθούν τεχνολογικά πάρκα με υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την εγκατάσταση τέτοιων επιχειρήσεων. Σ’ αυτήν την περιοχή ο νομοθετικός σχεδιασμός λέει πως σε βάθος χρόνου πρέπει να φτιαχτούν πολλοί τέτοιοι θύλακες. Ο χωρικός σχεδιασμός και τα κίνητρα, είναι απαραίτητα για να αποκτήσει ταυτότητα αυτή η περιοχή. Ξεκινάμε δυο πρωτοβουλίες όπου θα καλέσουμε την πόλη να συμμετέχει ενεργά σε αυτό, βάζοντας την ΑΖΚ στην ατζέντα της. Η δεύτερη πρωτοβουλία μας είναι το θέμα των κινήτρων που είναι δύσκολο θέμα γιατί έχει τεχνοκρατικές παραμέτρους και παραμέτρους της τοπικής ανάπτυξης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΑΖΚ. Αναφορικά με τα κίνητρα, ο ίδιος εξήγησε πως πρόκειται για ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για τους εργαζομένους (flat ασφαλιστικές εισφορές και μειωμένη φορολογία) και κίνητρα υψηλών επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις.

Η ΑΖΚ αποτελείται από μία έκταση 60 στρεμμάτων εκ των οποίων στα 20 στρέμματα υπάρχουν κτήρια που έχουν παραχωρηθεί μόνο κατά χρήση και όχι κατά κυριότητα, έτσι «δεν μπορούμε να τα γκρεμίσουμε. Μόνο το παλιό εργαστήριο του ΕΛΓΟ Δήμητρα, είναι αξιοποιήσιμο και θα ανακαινιστεί για να φιλοξενήσει τη διοίκηση και τις υπηρεσίες της ΑΖΚ. Αρκετοί ζητάνε τα υπόλοιπα κτήρια για να τα κάνουν αποθήκες, όμως δεν είναι δουλειά μας αυτή. Μόνο παραγωγική- καινοτομική διαδικασία μπορεί να ενταχθεί εκεί. Έχουμε ζητήσει από το από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα να μας παραχωρήσει ακόμη 40 στρέμματα», λέει ο κ. Αγγελίδης. Ο ίδιος τέλος ανέφερε πως «περιμένουμε την έγκριση του φακέλου από το ΥΠΕΝ στο τέλος του 2018 για να σταλεί στο ΣτΕ και στη συνέχεια να έχουμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος».

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ