, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μητσοτάκης: Δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης στις 10 και 11 Δεκεμβρίου εξέπεμψε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο του Politico Μάθιου Καμίνσκι στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου τεχνολογίας και καινοτομίας “Web Summit” της Λισαβόνας, που εφέτος διενεργείται διαδικτυακά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως «τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο. Σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα» και διεμήνυσε ότι «έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «τα λόγια δεν αρκούν πλέον. Θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «θα περιμέναμε, λοιπόν, σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Τουρκίας κάποια στιγμή εάν εννοεί τα όσα λέει ο Πρόεδρος Ερντογάν τελευταία, ότι δηλαδή επιθυμεί στενές σχέσεις με την Ευρώπη και τη Δύση».
Ερωτηθείς σχετικώς με την πολιτική των ΗΠΑ, έναντι της Ευρώπης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό τη νέα προεδρία Μπάιντεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι προσβλέπει «ότι η νέα κυβέρνηση θα επαναλειτουργήσει παραγωγικά στη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρώπη και στο να κάνει πιο ενεργή την παρουσία των ΗΠΑ στους κόλπους του ΝΑΤΟ». Είπε χαρακτηριστικά, μάλιστα ότι «δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφωνίες με την Τουρκία», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «έχουμε λάβει τη στήριξη του State Department και της Ευρώπης».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε δε χαρακτηριστικά πως «δεν νομίζω ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας συνάδει με τον ρόλο της ως βασικού μέλους του ΝΑΤΟ όταν αγοράζει προηγμένα πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία ή όταν χρησιμοποιεί ανοιχτά τρομοκράτες από τη Συρία για να συμμετέχει σε πολέμους».
Ερωτηθείς για το πως τοποθετείται στη συζήτηση, που έχει ανοίξει περί στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης καθώς και για το εάν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν είναι μία μοναχική φωνή στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Μητσοτάκης απήντησε: «Δεν νομίζω ότι είναι μια μοναχική φωνή. Πιστεύω πως θα πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου και τη συνειδητοποίηση πως υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους θα θέλαμε η Ευρώπη να δείξει ένα επίπεδο της αποκαλούμενης “στρατηγικής αυτονομίας”. Η φαρμακευτική βιομηχανία είναι ένας τέτοιος τομέας για παράδειγμα. Και μπορώ να σκεφτώ και πολλούς ακόμα. Θεωρώ πως υπάρχει μια δυναμική ως προς αυτό το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προσδιορίσουμε ξεκάθαρα τους τομείς που θεωρούμε στρατηγικής σημασίας και στους οποίους θα θέλαμε την ανεξαρτησία της Ευρώπης από άλλες μεγάλες δυνάμεις, είτε για οικονομικούς, είτε για γεωπολιτικούς λόγους».
Οι αγορές, και οι ξένοι επενδυτές νιώθουν σαφώς πιο ασφαλείς με την Ελλάδα
Υπεραμυνόμενος, εξάλλου του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης αλλά και υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη, που επιδεικνύουν πλέον οι αγορές προς την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα που υστερεί στην ευρωζώνη. Και θεωρώ πως αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για μια χώρα που βίωσε μια πολύ δύσκολη δεκαετία. Αν κοιτάξει κανείς την καμπύλη αποδόσεων, οι αποδόσεις για τους τίτλους κάθε διάρκειας είναι ουσιαστικά κάτω του 1%. Φαντάζει αδιανόητο αν το συγκρίνουμε με το πού βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο. Για εμένα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την περίοδο της κρίσης. Φαίνεται πως και οι αγορές συμμερίζονται την άποψη αυτή. Και αν το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μία μονάδα μέτρησης για την αξιοπιστία της χώρας, μπορώ σας διαβεβαιώσω ότι συνομιλώ σε καθημερινή βάση με ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Πιστεύω πως ο κόσμος πλέον αντιλαμβάνεται το αφήγημα της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για την Ελλάδα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.