Μικρό υδροηλεκτρικό εκμεταλλεύεται την ενέργεια του νερού στο δίκτυο ύδρευσης - Karfitsa.gr
Uncategorized

Μικρό υδροηλεκτρικό εκμεταλλεύεται την ενέργεια του νερού στο δίκτυο ύδρευσης

Η Kίνα κάνει εδώ και  δεκαετίες κάνει εντατική εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού δυναμικού τους σε έργα μεγάλης κλίμακας. Πλέον, επιστήμονες της Πολυτεχνικής Σχολής του Χονγκ Κονγκ αναπτύσσουν ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού από το δίκτυο ύδρευσης. Το δίκτυο ύδρευσης του Χονγκ Κονγκ αποτελείται από σωλήνες που εκτείνονται σε μια απόσταση 7800 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα τεράστιο δίκτυο που απαιτεί διαρκή παρακολούθηση και έλεγχο ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.

Η παρακολούθηση της λειτουργίας του δικτύου γίνεται μέσω μικρών τουρμπινών που τοποθετούνται στους αγωγούς αξιοποιώντας την κίνηση των υδάτων. Κάθε μικρή γεννήτρια παράγει έως 80 Βολτ, ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει τέσσερις λαμπτήρες φθορισμού.

Τα δίκτυα ύδρευσης αποτελούν μια πρόκληση για τους επιστήμονες που επιθυμούν να τα μετατρέψουν σε πηγές ενέργειας. Το πρόβλημα είναι η στενότητα των αγωγών που περιορίζει τον όγκο νερού και τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας. Οι μηχανικοί της Πολυτεχνικής Σχολής του Χονγκ Κονγκ ανέπτυξαν μια σφαιρική γεννήτρια που συλλέγει την ενέργεια του τρεχούμενου νερού.

Η σφαιρική γεννήτρια έχει οκτώ έλικες και ένα ανοιχτό κεντρικό σύστημα περιστροφής που περιορίζει τις ενεργειακές απώλειες. Για να αυξήσει την ενέργεια του νερού, οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα εμπόδιο στην είσοδο του αγωγού ώστε να συμπιέσουν το νερό και να επιταχύνουν τη ροή. Η γεννήτρια δεν απαιτεί λίπανση των μερών της ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του πόσιμου νερού.

Όταν θα τοποθετηθεί στο σύνολο του δικτύου ύδρευσης, το μικρό υδροηλεκτρικό σύστημα θα εξοικονομεί 700 Κιλοβατώρες ενέργειας και θα μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 560 κιλά ετησίως.

Πηγή : econews.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ