Μονάδα αστικών και όχι βιομηχανικών αποβλήτων στη Σίνδο - Karfitsa.gr
Περιβάλλον

Μονάδα αστικών και όχι βιομηχανικών αποβλήτων στη Σίνδο

Η μονάδα κατεργασίας αποβλήτων (ΜΚΑ) λειτούργησε για πρώτη φορά το 1979 ως η πρώτη μονάδα για βιομηχανικά υγρά λύματα οργανωμένης ΒΙΠΕ στη χώρα μας.  Αρχικά ανήκε στην ΕΤΒΑ μέχρι το 1996 που πέρασε στον ΟΑΘ με ειδικό πρωτόκολλο με προϋπόθεση την κατασκευή αγωγού ΒΙΠΕΘ ΕΕΛΘ (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης) στο Γαλλικό Ποταμό.

Η ΜΚΑ της ΒΙΠΕΘ θα σταματούσε να δέχεται λύματα της βιομηχανικής περιοχής και θα δέχονταν σε έκτακτες περιπτώσεις βεβαρυμένα λύματα. Το έργο – που είχε αναλάβει ο ΟΑΘ- δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ως σήμερα με αποτέλεσμα η ΜΚΑ να δέχεται και να επεξεργάζεται τα βιομηχανικά λύματα όλης της ΒΙΠΕΘ.

Η ΜΚΑ λειτουργούσε ως το 2014 χωρίς να διαθέτει καμία άδεια και χωρίς να έχει ανακαινισθεί. Τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα παροχετεύονταν πάντοτε στην αποστραγγιστική τάφρο Σίνδου στη ΓΟΕΒ με κατάληξη στη θάλασσα.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που υπήρχε και υπάρχει μέχρι σήμερα είναι ότι σύμφωνα με το Ν 2937/2001 και το καταστατικό της εταιρείας η ΕΥΑΘ ΑΕ, διαχειρίζεται τα πάσης φύσεως λύματα πλην των τοξικών. Επομένως δεν έχει το δικαίωμα η ΕΥΑΘ  να διαχειρίζεται λύματα βιομηχανικών περιοχών.

Στις 26/1/2011 υπογράφηκε  μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΤΒΑ (που ιδιωτικοποιήθηκε το 2003) ΒΙΠΕ κ ΕΥΑΘ ΑΕ. Στις 15-5-2013 υπογράφηκε  3μερές ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ -ΕΥΑΘ ΑΕ -ΕΥΑΘ Παγίων με βάση το οποίο η ΕΥΑΘ Α.Ε έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ΜΚΑ.

Το ΔΣ της ΕΥΑΘ αποδέχτηκε ότι η οικονομική συμμετοχή της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για την ανακατασκευή της ΜΚΑ περιορίζεται στα 3,5 ευρώ έχοντας υπόψιν ότι σχετικές μελέτες εκτιμούν το κόστος ανακατασκευής της ΜΚΑ στα 10 εκατ ευρώ .

Στη συνέχεια υπογράφηκαν δύο συμβάσεις για ανακατασκευή και ανασυγκρότηση της ΜΚΑ. Στη δεύτερη σύμβαση αναφέρεται ότι  η δαπάνη για τη λειτουργεία της ΜΚΑ κατά τη διάρκεια της ανασυγκρότησης περιλαμβάνεται στην αμοιβή του Αναδόχου. Ωστόσο η δαπάνη αυτή ύψους 960.000 ευρώ δόθηκε από την ΕΥΑΘ Α.Ε με υπογραφή νέας σύμβασης. Οι συμβάσεις αυτές εφαρμόζονται και από τη σημερινή διοίκηση της ΕΥΑΘ.

Η ανακατασκευή της ΜΚΑ ολοκληρώθηκε και  όπως διαπιστώνεται από όλους τους εμπλεκόμενους δεν είναι μονάδα βιομηχανικών άλλα αστικών αποβλήτων. Επίσης τα επεξεργασμένα  λύματα της δεν εντάσσονται μέσα στα  επιτρεπόμενα όρια της άδειας που έχει εκδοθεί και να μη μολύνουν το περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η μελέτη της ανακατασκευής της ΜΚΑ εκπονήθηκε από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΑΘ –χωρίς την έγκριση της αρμόδια διεύθυνσης της ΕΥΑΘ, η οποία είχε ζητήσει σοβαρά συμπληρωματικά έργα, τα οποία όμως, δεν αποδέχθηκε η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ