Μπορούμε να έχουμε μια «έξυπνη» Θεσσαλονίκη; - Karfitsa.gr
Άρθρα Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

Μπορούμε να έχουμε μια «έξυπνη» Θεσσαλονίκη;

Ναι μπορούμε!

Η τεχνολογία μας δίνει τα εργαλεία. Απαιτούνται όμως οι κατάλληλες πολιτικές για τη λειτουργική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΥ*

Ο όρος «έξυπνη πόλη» αναφέρεται σε ένα νέο τρόπο αστικής διακυβέρνησης όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες θα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο σε όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτό είναι η ενίσχυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών και των υποδομών δικτύων υψηλών ταχυτήτων που θα πρέπει να είναι σταθερή επιδίωξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς τους παρόχους αυτών των υπηρεσιών.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης γενικά βρίσκεται στο δρόμο της αξιοποίησης της τεχνολογίας. Από το 2008 λειτουργεί και συνεχώς επικαιροποιείται με δεδομένα και εφαρμογές, ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών, που επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση και συλλογή δεδομένων, σε ένα συμμετοχικό σύστημα, που είναι σε θέση να συμβάλλει στη δημιουργία καινοτόμων σχεδίων και στην υλοποίηση προγραμμάτων και συνεργασιών στη μητροπολιτική περιοχή του Δήμου.

Με βάση αυτό το υπάρχον τεχνικό υπόβαθρο, υπάρχουν μια σειρά από πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η πλατφόρμα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις και να αποκτήσει ένα νέο ρόλο αστικής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβάνοντας τους πολίτες και τους φορείς της Θεσσαλονίκης, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για μία βιώσιμη και ακμάζουσα πόλη.

Επίσης υπάρχουν μια σειρά καλών πρακτικών που εφαρμόζουν άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό που θα μπορούσαμε να υιοθετήσου-με και για την πόλη μας. Από τα πιο απλά όπως η δωρεάν παροχή σύνδεσης στο internet μέσω wifi σε όλα τα πάρκα και τις βασικές οδούς του Δήμου ή οι αισθητήρες στις τοποθεσίες και στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης για να ενημερώνονται άμεσα οι οδηγοί για τις πλησιέστερες διαθέσιμες θέσεις, ως και οι πιο σύνθετες που απαιτούν μια σχετική διοικητική ωρίμανση-υποστήριξη, όπως τα ΑΤΜ για την έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων.

Ακόμη η δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου στο Δημαρχείο, όπου θα μπορεί μια ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων -μικρών και μεγάλων-, έχοντας σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες, για την κίνηση, τις θέσεις στάθμευσης, τις συγκοινωνίες, την καθαριότητα, την ασφάλεια, τον ηλεκτροφωτισμό, την προσέλευση πολιτών στις υπηρεσίες του Δήμου, να εφαρμόζει πρωτόκολλα αντιμετώπισής τους, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, μπορεί να φαντάζει σε κάποιους ως επιστημονική φαντασία, όμως είναι ένας στόχος απόλυτα εφικτός για μια πόλη με πρόσβαση σε Ευρωπαϊκά κονδύλια που διαθέτει επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό υψηλού επιπέδου, όπως η Θεσσαλονίκη.

*Ο Δ. Μήτρου είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» του Κωνσταντίνου Ζέρβα

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ