Μόνη διέξοδος η συνεννόηση για τα εθνικά θέματα - Karfitsa.gr
Slider Αρθρογραφία – Μόνιμες στήλες

Μόνη διέξοδος η συνεννόηση για τα εθνικά θέματα

Η Τουρκία βρυχάται στο Αιγαίο, η Αλβανία παραβιάζει ανερυθρίαστα τα πρωτόκολλα της καλής γειτονίας, ενώ την ίδια ώρα τα Σκόπια δρομολογούν με καταγγελλόμενες διαδικασίες να προωθήσουν τις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές για την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Του Νίκου Καραμανλή

Η εξωτερική πολιτική της χώρας δοκιμάζεται έντονα ευρισκόμενη στα όρια της κατάρρευσης, εξαιτίας της διπλωματικής ανεπάρκειας πολλών απ’ όσους πέρασαν πρόσφατα από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και των τεράστιων κενών που άφησαν πίσω τους οι προκάτοχοί τους.

Καίτοι η Ελλάδα έχει δοκιμαστεί έντονα από την επιβολή των μνημονίων, εν τούτοις υπερτερεί στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά. Υπολείπεται ωστόσο στην ικανότητα του πολιτικού συστήματος να συνεννοηθεί μεταξύ του, στη χάραξη ενιαίας γραμμής στα εξωτερικά ζητήματα και στη διαρκή τήρηση αυτής.

Παρατηρεί κανείς ότι η Αλβανία διαθέτει, ακόμη και από την περίοδο του καθεστώτος Χότζα, ενιαία στάση απέναντι στην Ελλάδα, εγείροντας κατά περιόδους αξιώσεις. Τα Σκόπια επίσης, από την εποχή του Κίρο Γκλιγκόροφ, επαναφέρουν διαρκώς το ζήτημα της ονομασίας πετυχαίνοντας τη διεθνή αναγνώρισή τους χωρίς στην ουσία να στηρίζονται σε καμία διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα. Η δε Τουρκία ουδέποτε στο βάθος της σύγχρονης ιστορίας της υπαναχώρησε των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων απαιτήσεών της.

Ο μόνος τρόπος για να αναχαιτιστεί, σε πρώτη φάση, η προκλητικότητα των γειτόνων είναι να συνεννοηθούν μεταξύ τους ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί. Κι όχι σε κατά μόνας συναντήσεις, αλλά σε ευρεία σύσκεψη. Να παραμερίσουν τις δογματικές αντιλήψεις τους και τις διαχωριστικές ιδεολογικές τους γραμμές και να μιλήσουν πραγματικά για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Αναμφίβολα, οι καιροί για τέτοιου είδους συζητήσεις είναι πολύ δύσκολοι. Μπορεί στη χώρα από το 2012 να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, ωστόσο οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες και δηλητηριάζονται περαιτέρω από τη σκανδαλολογία και τις προσωπικές αντιπαραθέσεις των επικεφαλής των κομμάτων.

Η λογική ακολουθία πάντως οδηγεί στον συγκεκριμένο συνειρμό. Όσο περνούν οι μέρες (σ.σ. κι όχι πλέον ο καιρός), θα λιγοστεύουν οι ελάχιστες προκρινόμενες λύσεις και θα αυξάνονται τα αδιέξοδα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ