Μ. Ζορπίδης: Στενάζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Μ. Ζορπίδης: Στενάζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήθελε να δημιουργήσει ένα πανηγυρικό σκηνικό  επισκεπτόμενος τα Σκόπια με επιχειρηματίας σε ρόλο κομπάρσου. Έτσι και έγινε. Δεν υπήρχε καμία οργάνωση , ούτε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο, τόνισε, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Κarfitsa, o πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, o οποίος αισθάνεται δικαιωμένος που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο ταξίδι.

Συνέντευξη στη ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Ο Μιχάλης Ζορπίδης ηγείται του μεγαλύτερου ιδιωτικού στόλου τουριστικών λεωφορείων  που υπάρχει στην Ελλάδα με εκατό  οχήματα και  25 εκ. ευρώ τζίρο, ο οποίος είναι μειωμένος  κατά περίπου 10 εκ. ευρώ, από την προ κρίσης εποχή. Η κρίση συμπίεσε τα τουριστικά γραφεία  και μείωσε κατά 40% τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό.  Την περίοδο αυτή, ως επιχειρηματίας κ.Ζορπίδης  βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία να επενδύσει σε υφιστάμενη ξενοδοχειακή μονάδα της Θεσσαλονίκης.

“Την ίδια ώρα, ο επαγγελματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης στενάζει  από την υπερφορολόγηση, την πολεμική του κράτους και τη μειωμένη κίνηση στην αγορά. Είναι θαύμα ότι επιβίωσαν κάποιες επιχειρήσεις στους παραδοσιακούς κλάδους. Οι 8.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν τα τελευταία επτά χρόνια στη Θεσσαλονίκη είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο”, σημείωσε ο κ. Ζορπίδης.

Μετά το πέρας του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια, θεωρείτε ότι δικαιώνεται ή όχι η απόφαση σας να μην συμμετέχετε;

Φυσικά και δικαιώνεται. Ο κ. Τσίπρας ήθελε να φτιάξει ένα πανηγυρικό σκηνικό και ήθελε μερικούς κομπάρσους γύρω του. Βέβαια, πολλοί συνάδελφοι πήγαν γιατί θέλουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση. Στο κάτω- κάτω της γραφής ποιον έβλαψε ένα δωρεάν ταξιδάκι; Και αυτό αποδείχθηκε από το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποια οργάνωση, κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους επιχειρηματίες. Δεν τους παρουσιάστηκε κάποια στρατηγική, κάποιο σχέδιο επενδύσεων, μερικά ώριμα projects. Απλώς τους μίλησαν. Συνομίλησαν και λίγο μεταξύ τους και επέστρεψαν.

Πως σχολιάζετε  το γεγονός ότι -για πρώτη φορά στην Ευρώπη-, υπάρχει ρύθμιση για την ένταξη και των επιχειρηματικών δανείων στην προστασία της πρώτης κατοικίας;

Σίγουρα θα είναι θετικό. Αλλά, ας μην προτρέχουμε. Πρέπει να δούμε πρώτα τις τελικές ρυθμίσεις αλλά και το εάν θα καταφέρουν να καλύψουν ένα ικανοποιητικό ποσοστό των προβληματικών περιπτώσεων. Γιατί εάν έχουμε μία πραγματικά καλή λύση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στο 10% των περιπτώσεων δεν έχουμε κανένα σοβαρό όφελος. Τα επιχειρηματικά δάνεια έπρεπε να συμπεριληφθούν στις πρόνοιες του νέου νόμου γιατί στην Ελλάδα είχαμε πάρα πολλά δάνεια με εγγύηση προσωπικής περιουσίας. Ήταν απαραίτητο και ορθώς έγινε.

Ποια  εικόνα  παρουσιάζει  σήμερα ο επαγγελματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης;

Στενάζει. Στενάζει από την υπερφορολόγηση, την πολεμική του κράτους και τη μειωμένη κίνηση στην αγορά. Είναι θαύμα ότι επιβίωσαν κάποιες επιχειρήσεις στους παραδοσιακούς κλάδους. Οι 8.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν τα τελευταία επτά χρόνια στη Θεσσαλονίκη είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο. Και νομίζω ότι περιγράφει και την κατάσταση που επικρατεί. Δυστυχώς δεν έχουμε από πουθενά βοήθεια. Ο Έλληνας επιχειρηματίας βλέπει τους πάντες να τον πολεμούν, την κυβέρνηση του, το κράτος, το δήμο στον οποίο ανήκει… Το κράτος, με όλες του τις υπηρεσίες τον αντιλαμβάνεται ως εχθρό του και δεν χάνει καμία ευκαιρία να του επιτεθεί, δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα στην πατρίδα μας.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας  με τις μεταφορές και τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες; Πόσα λεωφορεία διαθέτει και πότε ιδρύθηκε ο  Ταξιδιωτικός Όμιλος Ζορπίδη; Πως ήταν οι τζίροι του ομίλου το 2018;

Η επιχείρηση μου, που αποτελεί συνέχεια της οικογενειακής μου επιχείρησης ιδρύθηκε το 1975. Σήμερα διαθέτουμε τον μεγαλύτερο ιδιωτικό στόλο τουριστικών λεωφορείων στην Ελλάδα, που αριθμεί περίπου εκατό οχήματα. Ο τζίρος είναι στα 25 εκ. ευρώ μειωμένος κατά περίπου 10 εκ. ευρώ από την προ κρίσης εποχή.

Πως ήταν για τον όμιλο σας τα δέκα χρόνια της κρίσης; Έγιναν μειώσεις προσωπικού; Πως διαμορφώθηκαν τα κόστη των εκδρομών;

Η κρίση συμπίεσε πολλά από τα κοστολόγια μας αλλά και τα λειτουργικά μας έξοδα. Όχι, δεν κάναμε μεγάλη μείωση προσωπικού, παλέψαμε την κρίση με το νοικοκύρεμα και το συνολικό συμμάζεμα. Η κρίση έκανε όλα τα τουριστικά γραφεία, όχι μόνο το δικό μου, να συμπιέσει το κόστος και να προσφέρει χαμηλότερες τιμές στο κοινό, προκειμένου να το δελεάσει. Όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται οι εκδρομές και οι διακοπές περιορίστηκαν δραστικά για μεγάλο μέρος του ελληνικού καταναλωτικού κοινού κάτι που έφερε σημαντικές ανακατατάξεις στο χώρο.

Μειώθηκαν τα ταξίδια στο εξωτερικό λόγω των οικονομικών δυσκολιών μεγάλης μερίδας πολιτών; Ποιοι μπορούν και ταξιδεύουν σήμερα και ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα;

Η μείωση ξεπερνά το 40% για τα χρόνια της κρίσης. Κοινό ωστόσο υπάρχει. Περιορισμένο και πολύ μικρότερο από παλαιότερα, αλλά υπάρχει. Φέτος νομίζω ότι πάει πολύ καλά η Κωνσταντινούπολη, η Πράγα, η Ρώμη και η Βουδαπέστη. Και φυσικά στο εσωτερικό η Κέρκυρα, η Σαντορίνη και η Πάτμος.

Ποια στοιχεία αποτελούν εγγύηση  στις οδικές ταξιδιωτικές μεταφορές;

Ο κόσμος θα πρέπει να αναζητά τους σοβαρούς επιχειρηματίες, τις εταιρίες που είναι γνωστές στο χώρο επί χρόνια και δεν είναι «εταιρίες- πυροτεχνήματα», που δε διαθέτουν σοβαρή οργάνωση, πείρα, εξειδικευμένα ικανά στελέχη και βαθιά γνώση του τουρισμού. Δυστυχώς, υπάρχουν τουριστικά γραφεία που εμφανίζονται, κάνουν κάποιες αρπαχτές και μετά εξαφανίζονται ή αλλάζουν επωνυμία. Ο πολίτης θα πρέπει να είναι προσεκτικός. Θα πρέπει να γνωρίζει σε ποιους εμπιστεύεται τα χρήματα αλλά και την εκδρομή του. Να αναζητά ασφαλιστικές δικλίδες, ασφαλιστικές καλύψεις και διασφαλίσεις. Ούτως ώστε εάν κάτι δεν πάει καλά με την ευθύνη του τουριστικού πράκτορα να αποζημιωθεί.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ