Νέοι κώδικες: Η πρώτη ποινική διαπραγμάτευση έγινε στη Θεσσαλονίκη - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Νέοι κώδικες: Η πρώτη ποινική διαπραγμάτευση έγινε στη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη ποινική διαπραγμάτευση που προβλέπεται από το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι γεγονός και εφαρμόστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Κατηγορούμενος που είχε συλληφθεί για λαθρεμπορία τσιγάρων και εγκληματική οργάνωση και είχε εμπλακεί στο κύκλωμα διακίνησης στην πλατεία Αριστοτέλους, ομολόγησε και συμφώνησε με τον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης σε ποινή 6 ετών κάθειρξης για τη λαθρεμπορία και 30 μηνών φυλάκισης για τη συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Με τον τρόπο αυτό η συμφωνία εισαγγελέα και κατηγορούμενου θα διαβιβαστεί στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο καλείται να την επικυρώσει κρίνοντας ένοχο τον κατηγορούμενο και η δικογραφία κλείνει αφού ο κατηγορούμενος οδηγείται στις φυλακές.

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Η διαπραγμάτευση εισήχθη στο ελληνικό ποινικό σύστημα για όλα τα αδικήματα εκτός όσων προβλέπουν ισόβια κάθειρξη και όσα σχετίζονται με τρομοκρατία. Σήμερα το μεσημέρι κατηγορούμενος, με καταγωγή από το Πακιστάν, που είναι ήδη προσωρινά κρατούμενος μετά τη σύλληψή του στις 28 Ιουνίου, εμφανίστηκε με τον συνήγορό του στον αντεισαγγελέα Εφετών Ευάγγελο Μπακέλα και ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε με την ποινή των 6 χρόνων κάθειρξης (το ανώτερο που μπορούσε να επιβληθεί με τη συμφωνία ήταν τα 7 χρόνια) και 30 μήνες φυλάκιση για τη συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Ο κατηγορούμενος ομολόγησε τις πράξεις του και η ομολογία καταγράφηκε στο πρακτικό της διαπραγμάτευσης.

Εντός πέντε ημερών και συγκεκριμένα στις 22 του μήνα η υπόθεση θα εισαχθεί στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης που θα κληθεί να επικυρώσει την ενοχή του κατηγορούμενου και να επιβάλλει ποινή που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη αυτή της διαπραγμάτευσης. Το δικαστήριο στη συνεδρίασή του δεν εξετάζει την ουσία της υπόθεσης, παρά μόνον μπορεί να δεχτεί αιτήματα. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι τελεσίδικη και η υπόθεση δεν εξετάζεται από το Εφετείο παρά μόνον μπορεί να γίνει επί της απόφασης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.

«Είναι ελκυστική η ρύθμιση για να την επιλέξει ο κατηγορούμενος, διότι δεν μπορεί να προσδοκά καλύτερη ποινή από το ακροατήριο και από την άλλη αποσυμφορεί την ύλη των δικαστηρίων», τόνισε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Λάμπρος Μαργαρίτης, που είχε εισηγηθεί τη συγκεκριμένη ρύθμιση εδώ και χρόνια. «Ο ίδιος ο νόμος δεσμεύει τον εισαγγελέα να προτείνει ανώτερο όριο, δηλαδή προτείνεται μία ποινή για τον κατηγορούμενο όπως περίπου αυτή που θα επιβαλλόταν με την αναγνώριση ενός ελαφρυντικού», σημείωσε χαρακτηρίζοντας σημαντική την ποινική διαπραγμάτευση.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ