Νίκος Παππάς: «Με τη Δεξιά της ύφεσης ή με την Αριστερά της δίκαιης ανάπτυξης;» - Karfitsa.gr
Slider Πολιτική

Νίκος Παππάς: «Με τη Δεξιά της ύφεσης ή με την Αριστερά της δίκαιης ανάπτυξης;»

Η κυβέρνηση καταρτίζει ένα στρατηγικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα με στόχο να εδραιωθεί η ανάπτυξη και να μην μείνει κανένας πίσω. Είναι γεγονός η επιστροφή στην κανονικότητα με καλύτερους μισθούς για τους εργαζόμενους, αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς διακρίσεις για τους νέους, τόνισε ο  υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στην Karfitsa. Ως τομή στα τηλεοπτικά δεδομένα και μάλιστα ιστορικών διαστάσεων, χαρακτήρισε τη χορήγηση αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας. Για τις άδειες στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς θα γίνει μια εκτεταμένη διαβούλευση, είπε ο υπουργός.

 

Συνέντευξη στη Βιβή Ανδρίτσου

 

Η οικονομική και κοινωνική πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση τα τρία τελευταία χρόνια θα αλλάξει με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια;

Tην 21η Αυγούστου έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος για την Ελλάδα. Η Αριστερά διαχειρίστηκε με επιτυχία μια κατάσταση, για την οποία όλοι ξέρουμε ποιοι ευθύνονται και τι είδους διαχείριση έκαναν από το 2010 και μετά, και έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια. Με την έξοδο της πατρίδας μας από τα Μνημόνια ανακτάται και ο βαθμός ελευθερίας να ασκηθεί με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα, μια πολιτική για κοινωνική δικαιοσύνη, επαναφοράς των τσακισμένων εργασιακών δικαιωμάτων, εδραίωσης μιας ανάπτυξης που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Χρωστάμε να ξαναδώσουμε στους Έλληνες την αξιοπρέπεια και την περηφάνια τους.

Η πορεία αυτή έχει ξεκινήσει ήδη, με την καθολική πρόσβαση στην Υγεία, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ολοκληρώθηκαν εντός του τρίτου προγράμματος με την κυβέρνηση να βρίσκει τρόπους να διοχετεύσει πόρους προς τα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, να ανοικοδομεί το κοινωνικό κράτος, να ενισχύει την απασχόληση. Ας μην ξεχνούμε πως παραλάβαμε την ανεργία στο 27% και τη ρίξαμε στο 19,5%. Είναι πλέον ώρα για ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα.

 

Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα του πολίτη;

Ξέρετε, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της αντιπολίτευσης να πείσει ότι η έξοδος από τα Μνημόνια είναι απλά τυπική, οι βάσεις για μία νέα «ακηδεμόνευτη» εντός ευρωπαϊκού πλαισίου διακυβέρνηση έχει ξεκινήσει. Αυτή τη βδομάδα, υπογράφηκαν οι πρώτες τέσσερις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, με τις οποίες 75.000 εργαζόμενοι σε τέσσερις σημαντικούς κλάδους της οικονομίας θα δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους. Θα ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι. Και αυτή είναι μία σπουδαία απόφαση που ξαναπιάνει το νήμα των εργασιακών κεκτημένων από εκεί που αφέθηκε το 2012 με το πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων.

Επίσης, η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση της -απαράδεκτης προς τους νέους- διάκρισης του υποκατώτατου μισθού στέλνουν ένα πολύ έμπρακτο και απτό μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα σε όλους εκείνους που οι ζωές τους άλλαξαν τα τελευταία οχτώ χρόνια. Παράλληλα, το 2019 θα υπάρξει ένας δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί για δράσεις κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης για τα λαϊκά στρώματα, δηλαδή μισθωτούς, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Πρέπει να πάρουν θέση όλα τα κόμματα αν αυτή η επιλογή είναι κάτι που υποστηρίζουν ή όχι.

 

Είστε από τα στελέχη που βρίσκεστε πιο κοντά στον πρωθυπουργό. Το επόμενο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ποιο είναι; Σε ποιο τομέα θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα;

Στόχος μας είναι η δίκαιη ανάπτυξη, που θα μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες. Στην κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικό να μειωθεί περαιτέρω -κάτω από 10% την επόμενη τετραετία- η ανεργία, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης, υψηλής αμοιβής και καλών συνθηκών εργασίας. Με παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών και προστιθέμενης αξίας. Έτσι θα βελτιωθεί το γενικό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας, η κοινωνική ευημερία και συνοχή.

Είναι ώρα, η χώρα μας, εκμεταλλευόμενη την γεωπολιτική της θέση, να επενδύσει σε υποδομές και νέες τεχνολογίες και να προβεί σε κινήσεις που θα την αναδείξουν σε πρωταγωνιστή και ρυθμιστή στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Για αυτό και λέμε ότι είναι σπουδαίο και κρίσιμο συνάμα το διακύβευμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2019. Γιατί έχει σημασία να συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης και να μην επιστρέψουμε στις πολιτικές που μας χρεοκόπησαν. Για αυτούς τους λόγους, η ανάκαμψη της χώρας περνά κατ’ ανάγκη από μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από ένα προοδευτικό μέτωπο. Είναι καθήκον μας να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν τα μνημόνια.

Το δίλημμα, λοιπόν, είναι απλό: Είτε με τη Δεξιά της ύφεσης είτε με την Αριστερά της Δίκαιης Ανάπτυξης.

 

Τι θα γίνει με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στη Βόρεια Ελλάδα; Θα δοθούν άδειες περιφερειακών καναλιών; Τι θα γίνει με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς;

Η χορήγηση των αδειών των πανελλαδικών τηλεοπτικών σταθμών ολοκληρώθηκε. Είναι μια τομή στα τηλεοπτικά πράγματα ιστορικών διαστάσεων. Στα περιφερειακά κανάλια και τα ραδιόφωνα θα ξεκινήσουμε μία εκτεταμένη διαδικασία διαβούλευσης για τον τρόπο και το χρόνο της αδειοδότησης από τη ρυθμιστική αρχή. Κανείς δε θα αιφνιδιαστεί, κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ