ΝΑΙ σε μια «έξυπνη» πράσινη Θεσσαλονίκη! - Karfitsa.gr
Άρθρα Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

ΝΑΙ σε μια «έξυπνη» πράσινη Θεσσαλονίκη!

Συχνά ακούμε για «έξυπνες» μεγάλες πόλεις του εξωτερικού αλλά και μικρότερες της χώρας μας όπως τα Τρίκαλα, οι οποίες βραβεύονται διεθνώς για τα επιτεύγματά τους με τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων τους.

Τι είναι όμως μια έξυπνη πόλη (smartcity); Είναι η πόλη που αντιμετωπίζει δημόσια ζητήματα, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες (πληροφορίας, επικοινωνιών, ψηφιακών υπηρεσιών) ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τα δίκτυα των ανθρώπων (φορείς, επιχειρήσεις, πολίτες).

Η έξυπνη πόλη πρέπει οπωσδήποτε να είναι και πράσινη, δεν μιλάμε μόνο για τους χώρους πρασίνου που διαθέτει, αλλά για μία πόλη ενεργειακά φιλική και αποδοτική, με περιβαλλοντική συνείδηση!

Εντελώς ενδεικτικά, παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στην πόλη μας είναι:

  • Ένα ενιαίο σύστημα συλλογής και ανακύκλωσης των «σκουπιδιών», όπως, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, με διεύρυνσή του και σε άλλα υλικά (π.χ. μπαταρίες, υλικά κατεδαφίσεων). Αύξηση των σημείων ανακύκλωσης για να είναι ευκόλως προσβάσιμα σε όλους τους δημότες. Ταυτόχρονη προώθηση δράσεων ευαισθητοποίησης των δημοτών και κυρίως των μαθητών σχολείων στους τομείς της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
  • Μια ολοκληρωμένη διαχείριση των εναλλακτικών ανανεώσιμων μορφών και πηγών ενέργειας, με αξιοποίησή τους σε δημοτικά κτίρια και σχολεία, όπως για παράδειγμα με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Είναι απαραίτητη η ενεργειακή επιθεώρηση των δημοτικών κτηρίων και οι παρεμβάσεις σε αυτά μέσω αναβάθμισης του κελύφους τους, γιατί αποδεδειγμένα οι εργασίες θερμομόνωσης, βελτιστοποίησης των συστημάτων ψύξης, θέρμανσης, φωτισμού επιτυγχάνουν θεαματικά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης, εξοικονομούμε ενέργεια από την εγκατάσταση λαμπτήρων μικρότερης κατανάλωσης, συστήματος τηλεδιαχείρισης στον δημοτικό φωτισμό οδών, καθώς και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών φωτιστικών στηλών σε πάρκα και κοινόχρηστους χώρους.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και της αξιοπιστίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με στόχο τη μείωση των ιδιωτικών μετακινήσεων και την ελάττωση των εκπομπών καυσαερίων. Παράλληλα, αξιοποίηση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς πιο φιλικών στο περιβάλλον, όπως η παράκτια συγκοινωνία ή το τραμ και ενσωμάτωση του ποδηλάτου στις επιλογές μετακίνησης στην πόλη με δημιουργία πλήρους και ασφαλούς δικτύου ποδηλατοδρόμου.

Οι παραπάνω προτάσεις δεν είναι ουτοπικές, υπάρχουν επιδοτήσεις από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως η “Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη” (Intelligent Energy) ή το LIFE+, που συνιστούν βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. για το περιβάλλον, απλά πρέπει να ξέρεις, να θέλεις και να επιλέγεις να τις εφαρμόσεις!

*Η κ. Καμπουράκη είναι δικηγόρος, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα, «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

 

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ