ΝΑΙ στους νέους της Θεσσαλονίκης! - Karfitsa.gr
Άρθρα Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

ΝΑΙ στους νέους της Θεσσαλονίκης!

«Όλα έχουν ειπωθεί, μα αφού κανείς δεν ακούει, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή», André Gide.

Η αρχή είναι οι νέοι. Οι νέοι είναι οι ρυθμιστές, οι νέοι είναι αυτοί που μπορούν να αλλάξουν κάθε ισορροπία, να ανατρέψουν το παλιό, να φέρουν νέες ιδέες και νέα πνοή.

Του ΙΟΡΔΑΝΗ ΧΑΤΖΗΚΑΛΛΙΝΙΚΙΔΗ*

Σε κάθε προεκλογική περίοδο οι νέοι καλούνται να συμμετέχουν, να προσέλθουν να ψηφίσουν και να μην «αφή-σουν» άλλους να καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Όμως, το να καλείται ο νέος να ψηφίσει χωρίς να έχουν τεθεί τα ζητήματα που τον απασχολούν, μπορεί να τον οδηγήσει εύλογα σε αποχή.

Η πολιτικοποίηση των νέων, ενισχύει σε κάθε περίπτωση τη δημοκρατία, τη συμμετοχικότητα και εξασφαλίζει την συμπερίληψη των ζητημάτων των νέων στην πολιτική ατζέντα.

Συνήθως οι νέοι ψηφοφόροι παρουσιάζονται ως αναποφάσιστοι ή αδιάφοροι για τις εκλογές. Για τη γενιά αυτή, που έχει μεγαλώσει μέσα στην τελευταία δεκαετία της κρίσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ψηφίσει και να αφήσει άλλους να αποφασίσουν γι’ αυτήν, ιδιαίτερα σε μία εποχή που κάθε στιγμή είναι δυνατόν να διατυπώνουν απόψεις μέσω των social media, πεδίο στο οποίο οι νέοι εκφράζουν τις προτιμήσεις τους συνεχώς.

Αποτελούν πολύ σημαντική πολιτική δύναμη και αστάθμητο παράγοντα, καθώς η ψήφος τους δεν εξαρτάται από κομματικές γραμμές, είναι πιο αυθόρμητη και σίγουρα διαμορφώνεται από αγνά κριτήρια.

Λαμβάνοντας δε υπ’ όψη και το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό, η αξία της νεανικής συμμετοχής είναι πλέον επαυξημένη, για να αποφευχθεί η υποεκπροσωπήσή τους. Εάν κατά την χάραξη του μέλλοντος, λείπουν οι άνθρωποι που έχουν το μέλλον στα χέρια τους, τότε σχεδιάζουμε ερήμην τους.

Είναι επιτακτικό να διακοπεί το brain drain, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, και εν συνεχεία να επιτύχουμε, διαμορφώνοντας ένα άλλο σκηνικό και αλλάζοντας σελίδα, τον επαναπατρισμό όσων έχουν φύγει και θέλουν να επιστρέψουν.

Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι νέοι έχουν την ευκαιρία να αναμετρηθούν με το μέλλον τους, να αποκηρύξουν τις αγκυλώσεις του παρελθόντος που κρατάνε πίσω την πόλη και να αποτελέσουν τους ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος.

*Ο κ. Χατζηκαλλινικίδης είναι δικηγόρος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!» του Κωνσταντίνου Ζέρβα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ