Να χτίσουμε εμπιστοσύνη - Karfitsa.gr
Άρθρα

Να χτίσουμε εμπιστοσύνη

Η αύξηση των επενδύσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί τη μοναδική ασφαλή οδό για να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανάπτυξη αποτελεί το διαβατήριο ώστε να μην μας κυνηγούν δύσκολοι στόχοι, όπως η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Του Κλεόβουλου Θεοτόκη*

Η χώρα μας οφείλει να διατηρήσει μια υγιή δημοσιονομική πορεία, να μην παράγει ελλείμματα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα προκαλεί ασφυξία στην πραγματική οικονομία.

Η λύση αυτού του πολυπαραγοντικού προβλήματος  είναι πιο απλή αν η οικονομία μας αναπτύσσεται με ρυθμούς πολλαπλάσιους του μέσου όρου της ευρωζώνης. Η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης άνω του 3% πρέπει να αποτελέσει το νέο εθνικό στόχο. Το μεγάλωμα της πίττας, του εθνικού εισοδήματος, θα επιτρέψει τη μείωση του χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού) και θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας και αύξηση των εισοδημάτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το πρώτο –μεγάλο- βήμα για να πετύχουμε το στόχο της υψηλής ανάπτυξης είναι η εμπέδωση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορούν να έρθουν ξένες επενδύσεις (τις οποίες χρειαζόμαστε), αλλά και ούτε οι εγχώριοι επιχειρηματίες θα ρισκάρουν να ρίξουν νέο χρήμα στη δουλειά τους αν δεν είναι σίγουροι για πέντε βασικά πράγματα: ότι θα υπάρξει σταδιακή μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, ότι θα γίνουν βήματα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής, ότι θα αξιοποιείται όλο και περισσότερο η τεχνολογία στις σχέσεις κράτους – πολίτη, ότι θα αποκατασταθεί η ελεγκτική λειτουργία του κράτους για να παταχθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Με απλά λόγια ότι το κράτος θα μετατραπεί σε σύμμαχο του πολίτη, του επιχειρηματία. Απλά πράγματα. Τα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης δείχνουν ότι θέλει να κάνει αυτό το πρώτο μεγάλο βήμα. Η βούληση υπάρχει. Υπάρχει όμως και κάτι που δεν το είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν. Μια ισορροπία  μεταξύ πολιτικών προσώπων και νέων πολιτικών στελεχών με τεχνοκρατική γνώση, ένα μίγμα πολιτικού προσωπικού το οποίο εγγυάται ότι τα λόγια μπορούν επιτέλους να γίνουν πράξη. Ο στόχος για ένα επιτελικό κράτος δεν επιτυγχάνεται μέσα από ευχολόγια. Χρειάζεται σχέδιο και άνθρωποι για να φέρουν εις πέρας το σχέδιο.

Αυτά τα αυτονόητα πράγματα αποτελούν και την καλύτερη συνταγή για το χτίσιμο εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επενδυτών. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις λέξεις. Χωρίς επενδυτές και επενδύσεις δεν θα μπορέσουμε να γυρίσουμε, οριστικά, σελίδα.

Και στους επενδυτές πρέπει να εντάξουμε ξανά όσους απέτυχαν στο παρελθόν. Το άχθος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και των «κόκκινων δανείων» προς τις τράπεζες πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η πράξη δείχνει ότι η λύση των ρυθμίσεων δεν βοηθά. Επιπλέον είναι άδικες για όσους είναι συνεπείς. Υπάρχουν πετυχημένα μοντέλα «Δεύτερης Ευκαιρίας»  από το εξωτερικό τα οποία επιτρέπουν σε όσους έχουν συσσωρεύσει χρέη να απαλλαγούν από αυτά και να μπορέσουν να μπουν και πάλι στην παραγωγή. Τι κερδίζουμε ως κοινωνία και οικονομία αν κρατάμε φυλακισμένους χιλιάδες επαγγελματίες με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και κλειδωμένο ΑΦΜ;  Αν δεν τους επιτρέψουμε να συσσωρεύσουν εισόδημα, τώρα που η οικονομία μπορεί να γυρίσει, πως το κράτος και οι τράπεζες θα εισπράξουν έστω και μέρος των οφειλομένων; Και 100 ευρώ το μήνα να αποδίδουν εφ’ όρου ζωής είναι καλύτερο από το τίποτα.

“«Μιλάμε συχνά για τους ανθρώπους οι οποίοι είναι χρεωμένοι. Και πράγματι πρέπει να δώσουμε μια ρεαλιστική δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς οι οποίοι μπορούν να επιβιώσουν. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν θα έχω κάποιο τρόπο να επιβραβεύσω, έστω και λίγο, τους συνεπείς.  Διότι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί συνεπείς επιχειρηματίες, οι οποίοι αγωνιούν και πασχίζουν και κάθε μήνα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία και οι οποίοι αισθάνονται πολύ συχνά σαν κορόιδο. Δεν πρέπει να αισθάνεστε κορόιδο.  Ο συνεπής πρέπει με κάποιο τρόπο να επιβραβεύεται.  Όπως πρέπει να δώσουμε – το τονίζω – μια ρεαλιστική δεύτερη ευκαιρία σε αυτόν που υπέφερε, δεν τα κατάφερε και βρίσκεται σήμερα χρεωμένος. Δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ότι υπάρχουν άνθρωποι σήμερα οι οποίοι δεν βλέπουν πουθενά και κανένα μέλλον». Κυριάκος Μητσοτάκης Ιούλιος 2018.

Οι πρώτες 50 μέρες στην διακυβέρνηση της χώρας έδειξαν ότι η νέα κυβέρνηση κάνει πολύ γρήγορα πράξη προεκλογικές εξαγγελίες.

Η θετική αναμονή της Νέας οικονομικής πρότασης προκαλεί μια.ελπίδα για τους χιλιάδες Έλληνες επαγγελματίες ,για τις οικογένειες τους που υποφέρουν ,για τους χιλιάδες επαγγελματίες που η οικονομική  ανέχεια αλλά κυρίως η κοινωνική τους εξαθλίωσης τους έκανε να ζουν σε κατάθλιψη και φοβούμενοι τα σχόλια των γύρων τους!

  • Ο Κλεόβουλος Θεοτόκης είναι γενικός γραμματέας Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

 

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ