ΝΔ για Κυβέρνηση:«Θα κάνουν και θα πουν τα πάντα έως τις εκλογές» - Karfitsa.gr
Slider Πολιτική

ΝΔ για Κυβέρνηση:«Θα κάνουν και θα πουν τα πάντα έως τις εκλογές»

 Ως προς τη σκανδαλολογία, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει σε υποθέσεις όπως αυτή του ΚΕΕΛΠΝΟ και ευρύτερα σε υποθέσεις που αφορούν τον χώρο της Υγείας, χωρίς όμως απτά στοιχεία ή αίτημα για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής μετά το πέρας των εργασιών της Εξεταστικής για την Υγεία, ενώ, αναφορικά με τις παροχές, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός έδωσε την Πέμπτη στη Βουλή τον τόνο, μιλώντας για την επιστροφή αναδρομικών ύψους 820 εκατ. ευρώ και προαναγγέλλοντας μια «πασαρέλα» νομοσχεδίων «θετικού αποτυπώματος» τους επόμενους μήνες και έως την ψήφιση του Προϋπολογισμού.

του Γιώργου Ευγενίδη 

Η στρατηγική επιδίωξη της ΝΔ, συνεπώς, είναι να αναδείξει τον ψηφοθηρικό χαρακτήρα των κυβερνητικών ενεργειών, χωρίς η ίδια να απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις της, αλλά και να δώσει, με τη σειρά της, το δικό της στίγμα για μια σειρά θεμάτων, με κεντρικό αυτό της αναθεώρησης του Συντάγματος, παρακάμπτοντας τις νάρκες που επιδιώκει να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λένε στο «γαλάζιο» επιτελείο, «η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την επόμενη μέρα στη χώρα».

«Ψηφοθηρική λογική»

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για τη ΝΔ, της προσέγγισης του Μεγάρου Μαξίμου, ήταν η διαχείριση του θέματος των αναδρομικών. Πέραν της καινοφανούς ερμηνείας που έδωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με «γαλάζιες» πηγές, ότι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ δεν είναι νομικά δεσμευτική, αλλά ζήτημα βούλησης αυτής της κυβέρνησης, από τη ΝΔ στέκονται στον χρόνο και στον τρόπο που η κυβέρνηση πορεύτηκε. Και μπορεί, αυτονόητα, η ΝΔ να υπερψήφισε τη ρύθμιση, όπως είχε δεσμευθεί από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «γαλάζιες» πηγές, όμως, εξηγούσαν ότι η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει το εν λόγω μέτρο τώρα, με καθαρά ψηφοθηρική χροιά, το οποίο στηρίζεται σε ένα υπερπλεόνασμα υπερφορολόγησης, ενώ, σε αντίθεση με τη ρύθμιση του 2014 που είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά, η κυβέρνηση επιστρέφει σε κοινωνικές ομάδες ένα ποσό εφάπαξ, χωρίς να διορθώνει τις μισθολογικές απολαβές αυτών των κοινωνικών ομάδων.

Ψηφοθηρική λογική, δε, βλέπουν από τη ΝΔ και στην εξαγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου για δυνατότητα έως και 10.000 προσλήψεων από το 2020 και μετά, από τη στιγμή που θα βγουν από τα μητρώα του Δημοσίου οι περίπου 10.000 ιερείς, όπως προβλέπει η συμφωνία που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι «μπροστά στη διαφαινόμενη ήττα του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να πει και να κάνει τα πάντα» και τονίζουν ότι δεν προκύπτει από πουθενά δημοσιονομικός χώρος για χιλιάδες νέες προσλήψεις, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Και αυτό, γιατί, παρά τον κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση» που ισχύει μετά το τέλος του μνημονίου, εφόσον οι ιερείς θα συνεχίσουν να πληρώνονται από το Δημόσιο, δεν μπορεί να λογίζεται ως αποχώρηση η απώλεια της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας.

Ευρύτερα, δε, ως προς το ζήτημα της συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας, από τη ΝΔ διατηρούν σημαντικά ερωτηματικά, για παράδειγμα ως προς τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των ιερέων, ενώ συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν, ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να προσεγγίσει ένα πιο προοδευτικό ακροατήριο, χωρίς όμως «να του βγαίνει» ιδιαίτερα, ενώ στην πορεία δημιουργεί και έντονη δυσαρέσκεια στον λαϊκό κλήρο.

Σύγκρουση κορυφής για το Σύνταγμα

 Ένα ακόμα πεδίο στο οποίο η ΝΔ χρεώνει στην κυβέρνηση εργαλειακούς χειρισμούς είναι αυτό του Συντάγματος. Όπως λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει μια μικρή Αναθεώρηση, με πολλές ιδεοληπτικές διατάξεις, και ξεκάθαρη διάθεση να δεσμεύσει την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε αντίθεση με τη ΝΔ που προκρίνει μια γενναία και ευρεία Αναθεώρηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα σύνολο ανοιχτών θεμάτων και να μη χαθεί ακόμα μια σημαντική ευκαιρία, όπως έγινε με την εξαιρετικά περιορισμένη Αναθεώρηση του 2018.

Άλλωστε, η «γαλάζια» πρόταση για το Σύνταγμα που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει μια σειρά ακόμα παρεμβάσεων, όπως: Συνταγματική κατοχύρωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, αναφορά σε ασφαλές φορολογικό περιβάλλον, κίνητρα για επενδύσεις, απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, κανόνες λογοδοσίας και αξιολόγησης, λειτουργική αυτοτέλεια των ΟΤΑ μέσω ίδιων πόρων, εισαγωγή αρχών καλής νομοθέτησης, απεξάρτηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια κ.ο.κ.

Από την έντυπη έκδοση 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ