ΝΔ: Πρέσιγκ στους «γαλάζιους» αντάρτες - Karfitsa.gr
Slider Επικαιρότητα Πολιτική

ΝΔ: Πρέσιγκ στους «γαλάζιους» αντάρτες

Η περίπτωση του Πειραιά, με τους Βλαχάκο, Μιχαλολιάκο και Μώραλη, το Μαρούσι με Αμπατζόγλου και Μαρίνα Πατούλη, καθώς και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΗ

Η ψήφιση του «Κλεισθένη», με την εισαγωγή της απλής αναλογικής και στους δήμους, απελευθέρωσε πολλούς υποψηφίους και ενίσχυσε την τάση για «αντάρτικες» υποψηφιότητες, που παραδοσιακά υπάρχει στις τοπικές εκλογές.

Το ισχυρό ενδεχόμενο, όμως, να συμπέσουν οι αυτοδιοικητικές με τις εθνικές εκλογές δημιουργεί για τη ΝΔ μια αδήριτη ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μετώπων που ανοίγουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει εδώ και καιρό ότι η μείζονα μάχη για τη ΝΔ είναι αυτή των περιφερειών, αλλά και των μεγάλων δήμων. Γι’ αυτό και στην περίπτωση των υπόλοιπων δήμων δίνονται μεν «στηρίξεις», πολλές φορές και από επίσημα χείλη, αλλά τα χρίσματα δεν είναι «σκληρά», όπως είναι στις περιφέρειες και στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Η βασική στόχευση της οδού Πειραιώς είναι να μη δημιουργηθεί αποσυσπείρωση στην εθνική κάλπη, εξαιτίας τοπικών αντιπαλοτήτων που απορρέουν από «αντάρτικες» υποψηφιότητες. Γι’ αυτό και προ ολίγων εβδομάδων, από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να στείλει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, προκειμένου να μην υπάρξει παρερμηνεία. «Σε πολλούς δήμους, οι δυνάμεις μας είναι ενωμένες γύρω από μία υποψηφιότητα κι εκεί ασφαλώς δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για τη νίκη. Σε δήμους όπου υπάρχουν περισσότερα στελέχη που διεκδικούν το δημαρχιακό αξίωμα θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στους κανόνες και στο ήθος της παράταξης και αίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης στον 2ο γύρο. Και όλες μαζί οι δυνάμεις μας, αν οι εκλογές γίνουν ταυτόχρονα, θα συμβάλουν καθοριστικά στη μεγάλη νίκη των εθνικών εκλογών», υπογράμμιζε, τότε, ο κ. Μητσοτάκης. Ανάλογα μηνύματα ενότητας, δε, έσπευσαν από το βήμα του συνεδρίου να στείλουν και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αλλά και ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Επίσης βέβαιο είναι ότι, ειδικά στους μεγάλους δήμους, τα «αντάρτικα» δεν περνούν απαρατήρητα από την οδό Πειραιώς. Ποιες συνέπειες μπορούν να υπάρξουν είναι ακόμα ανοιχτό, αλλά είναι σαφές ότι υποψηφιότητες στελεχών της ΝΔ απέναντι στους «επίσημους» υποψηφίους του κόμματος εκλαμβάνονται από την οδό Πειραιώς ως υπονόμευση. Μάλιστα, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών έχει εδώ και καιρό συσταθεί επιτροπή αγώνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τους Νικήτα Κακλαμάνη, Λευτέρη Αυγενάκη και τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη Θανάση Νέζη να διαδραματίζουν καίριο ρόλο.

Τα «αγκάθια» Θεσσαλονίκης και Πειραιά

Τα βασικά ανοιχτά μέτωπα σε μεγάλους δήμους για τη ΝΔ εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη, μπορεί από την οδό Πειραιώς να υπογραμμίζουν ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου κερδίζει πόντους, εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτή της Κατερίνας Νοτοπούλου είναι ακόμα πολύ χαμηλά, το ερώτημα, όμως είναι πώς θα πάει ο Γιώργος Ορφανός. Ο πρώην υπουργός της ΝΔ έχει πέραση στην πόλη, ενώ στην εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητάς του έδωσαν το «παρών» και εν ενεργεία στελέχη της ΝΔ. Μάλιστα, γνώστες των παρασκηνίων της πόλης εκτιμούν ότι η μη κάθοδος της Εύας Καϊλή από τη μεριά του ΚΙΝΑΛ στον δήμο μπορεί να δημιουργήσει ρεύμα εισροών προς το στρατόπεδο Ορφανού. Ο κ. Ορφανός, πάντως, έδωσε κανονικά το «παρών» στο Συνέδριο της ΝΔ στα μέσα Δεκεμβρίου, δεν προσανατολίζεται στο να κάνει πίσω για την υποψηφιότητά του και, όπως είναι σαφές, αποσπά κρίσιμες ψήφους από τον κ. Ταχιάο. Βεβαίως, ο κ. Ταχιάος, με τη σειρά του, απευθύνεται σε ευρύτερο ακροατήριο εν σχέσει με τον πρώην υπουργό της ΝΔ, ενώ έχει σπεύσει να δει και τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παραμένει εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος στη μάχη της πόλης.

Από την άλλη, στον Πειραιά, μπορεί η ΝΔ πρόσφατα να έκλεισε την εκκρεμότητα που είχε ως προς την υποψηφιότητα στον δήμο με τη στήριξη του γνωστού Πειραιώτη γιατρού, άλλοτε δημοτικού συμβούλου και διοικητή του Νοσοκομείου «Μεταξά», Νίκου Βλαχάκου, φαίνεται, όμως, ότι ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος δεν κάνει πίσω. Ο κ. Μιχαλολιάκος επίσης έδωσε το «παρών» στο Συνέδριο της ΝΔ, συνομίλησε με αρκετά κεντρικά στελέχη, ενώ προ ημερών οργάνωσε συγκέντρωση της δημοτικής του ομάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο του Πειραιά. Κατά πληροφορίες, ο ίδιος ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στην οδό Πειραιώς, μια και υπήρχε ήδη διαρροή «γαλάζιων» δυνάμεων προς το στρατόπεδο του νυν δημάρχου Γιάννη Μώραλη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ