, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νηφάλια αποφασιστικότητα

Tου Νίκου Βασιλειάδη*

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρίσκεται η εξέλιξη και πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η βαθμιαία κλιμακούμενη επιθετική και προκλητική συμπεριφορά και η εχθρική ρητορική του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν , όπως και πολλών στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης,  προκαλούν εύλογη ανησυχία στην Ελλάδα, με λογικά αναφυόμενο το ερώτημα που θα οδηγήσει αυτήν η όξυνση. Η ανησυχία αυτή συμπυκνώνεται σε μία δίσημη πτυχή: αφενός, η προκλητικότητα αυτή θα προκαλέσει πόλεμο με τη γείτονα, και,αφετέρου, ποια πρέπει να είναι η στάση της χώρας μας απέναντι στην γείτονα.

Η απάντηση , με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα και παραβλέποντας την επέλυση κάποιου τυχαίου ή απρόβλεπτου γεγονότος, είναι εμφατικά αρνητική. Και εδράζεται στη λογική προσέγγιση ότι η ηγεσία της Τουρκίας, ακόμη και αν στοχοθετούσε στη σύγκρουση,  γνωρίζει πολύ καλά τα μεγάλα αρνητικά φορτία ισχύος αυτής της επιλογής.

Στο εσωτερικό, η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει δύο ακανθώδη προβλήματα. Πρώτον, η διαρκώς επιδεινούμενη, έπειτα από πολλά έτη, οικονομία, η οποία βρίσκεται σε ‘’υπερθέρμανση’’. Κατά δεύτερον, το επί δεκαετίες ζέον Κουρδικό ζήτημα και  η δράση του PKK,με μία παράπλευρη πτυχή, αυτής της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Και μία άλλη σημαντική παράμετρος που ήρθε να προστεθεί το τελευταίο διάστημα, που αφορά την εσωτερική διαμάχη, με το αποτυχημένο πραξικόπημα και την επιγενόμενη εκκαθάρισης  των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν.Την ίδια στιγμή στο εξωτερικό η Τουρκία έχει εμπλακεί στον πόλεμο της Συρίας, καθόσον θεωρεί απειλή την οργάνωση και τυχόν αυτονόμηση των εκεί Κούρδων, ενώ, ασφαλώς υπάρχει και το ζήτημα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Όλο αυτό το πλαίσιο, συνδυαζόμενο με τις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου του 2018, άγει την Τουρκία να επιζητεί την ικανοποίηση περιστασιακών αιτημάτων, την επιβολή κόστους διά της φθοράς, αλλά και την επίτευξη αλλαγών σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο ή άλλα, αδυνατεί όμως να υποστεί το κόστος μίας ανοιχτής σύγκρουσης με την Ελλάδα. Διότι οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά ότι η Ελλάδα δεν είναι Αφρίν, που ακόμη και αυτό έκαναν, εναντίον ατάκτων στρατιωτικών μονάδων, πενήντα οκτώ μέρες για να ελέγξουν. Με δεδομένη την ισχύ της χώρας μας, ακόμη και σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία, γνωρίζει η γείτων πως το κόστος στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα θα είναι πολύ μεγάλο αν αναλάβει την οποιαδήποτε εναντίον μας προσπάθεια.

Απέναντι λοιπόν στα δεδομένα αυτά η Ελάδα πρέπει να  προτάξει στην απρόβλεπτη γείτονα νηφάλια αποφασιστικότητα. Όπερ μεθερμηνευόμενον ότι, χωρίς κατευνασμό, δεν παρασυρόμαστε από αμοετροεπείς δηλώσεις οποιουδήποτε αξιωματούχου ή από προκλήσεις και αντιδρούμε, κατά περίπτωση, μόνον εφόσον κρίνουμε αναγκαίο, αναλογικά, προοδευτικά και κλιμακωτά.

Ο κ. Ν. Βασιλειάδης είναι επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πολιτισμού και Θεσμών Ν.Α. Ευρώπης, του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

*Ο κ. Ν. Βασιλειάδης είναι επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πολιτισμού και Θεσμών Ν.Α. Ευρώπης, του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.